ultrafutás, 48 óra, magyar bajnok, Beda Szabolcs,

„Egy ilyen hosszú versenyen próbálok nem belegondolni a teljes távba, vagy időtartamba” – interjú az új 48 órás magyar csúcstartóval, Beda Szabolccsal

Forrás: Váry Kriszti
Tehetség, rengeteg edzésmunka, évtizedes sportolói tapasztalat, céltudatos, fegyelmezett mentalitás, jól átgondolt táplálkozási rendszer - ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy Beda Szabolcs 410,305 kilométerrel megdöntötte a 48 órás futás magyar csúcsát és országos bajnok lett, immár másodszorra ebben a versenyszámban.

Ez az esemény adta az apropót, hogy megkeressük a Sashegyi Gepárdok futóját, akinek eddigi eredménylajstroma oly méreteket ölt, hogy képtelenség lenne felsorolni, ám annyi biztos, hogy Szabolcs sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mintsem az, hogy talán nem volt olyan futótáv és versenytípus az életében, melyen ne állt volna dobogóra többször is. 3000 métertől a 48 órás versenyszámig ott a neve a legjobb hazai futók közt a több, mint 20 alkalommal magyar bajnoki címet nyert 45 éves sportolónak.

Átböngészve az eredményeidet azt látom, hogy sokféle sportágat és sokféle futószámot kipróbáltál, de alapvetően az ultratávú versenyeredmények életed azon szakaszától kezdtek gyűlni, amikor atlétaként már az érettebb korosztályt képviselted. Onnantól viszont látszólag tudatosan építkeztél egyre komolyabb távok felé. Ez így volt, vagy esetleg egyszerűen ráuntál az addigi távokra, versenyekre?

Igen, tudatos döntés volt, hogy előbb-utóbb áttérek az ultra távokra, de semmiképp sem szerettem volna elsietni. Bár az első ultra távú versenyemet (Mátrabérc Trail) épp 10 éve teljesítettem, de 200 km feletti távokon csak 2020 óta indulok. Ahogy idősödik az ember, be kell látnia, hogy a gyorsaságából folyamatosan veszít, viszont az állóképessége még sokáig megmarad, sőt ez még fejleszthető is, ha sok ultra távú versenyen indul. Illetve ilyenkor már jóval több tapasztalattal is rendelkezik a futó, mint fiatal korában.

Azt is látom, hogy mindenféle távon eredményes voltál, sőt már ultráztál, amikor még versenyeztél klasszikus atlétikai számokban is. Minek köszönhető, hogy ennyire sokoldalú vagy?

Sokáig volt átfedés a klasszikus atlétikai számok és az ultrafutás között, de talán nem volt akkora szakadék a kettő között, hiszen a klasszikus távok között mindig is a maraton volt a legerősebb számom, ultrában viszont sokáig nem mentem 100 km fölé. Szerintem ezek pont jól kiegészítették egymást, és alapvetően mindig is hosszútávos alkat voltam, fiatal koromban, amikor még triatlonoztam, szintén a hosszú távok feküdtek, mint például az Ironman.

És akkor a terepfutásokat még nem is említettem, ahol szintén rendszeresen szerepelsz jó eredményekkel. Ezek után felmerül bennem, hogy vajon hol és milyen távon szeretsz mégis leginkább futni?

Bevallom, nem tartom túl technikás terepfutónak magam, bár korábban így is sikerült terep maraton, illetve terep ultra országos bajnokságot nyerni. Mostanában már inkább az utcai ultra versenyekre koncentrálok, persze szoktam még terepversenyeken indulni, de ezeket csak edzésből futom.

ultrafutás, Beda Szabolcs, 48 óra, magyar bajnok,
Forrás: Váry Kriszti

Mesélj a 48 órás OB-ra és a csúcsdöntésre való felkészülésről. Hogyan áll össze egy jó szereplés ezen a távon, tehát milyen edzések, versenyek képezték a felkészülést?

Egy 48 órás versenyre nem egyszerű felkészülni, mivel az edzéseken természetesen nem fut az ember még csak hasonló távokat sem. Ezért szerintem a legjobb edzés a versenyzés, idén próbáltam minél több hosszú távú versenyen indulni, és tapasztalatokat szerezni. Ami a legközelebb állt a 48 órához, az a „One way ticket” elnevezésű backyard ultra verseny volt Tihanyban, ahol nem egyben kell teljesíteni a távot, hanem egy 6,7 km-es körön kell futni, és minden órában van egy újabb rajt. Végül 46 órát teljesítettem, és sokat tanultam a fáradással és a frissítéssel kapcsolatban. (308,476 km-t futott Szabolcs, a szerkesztő.)
Persze a versenyeken kívül edzeni is kell, nincs speciális edzéstervem, hétköznap részt veszek a közös Sashegyi Gepárd edzéseken, de a hétvégéken próbálok minél több hosszú futást (40-60 km) beiktatni.

Fejben hogyan rakod össze ezt az időtartamot és a tervezett távot?

Egy ilyen hosszú versenyen próbálok nem belegondolni a teljes távba, vagy időtartamba, inkább szakaszokra osztom magamban. Nekem mindig az éjszaka a legnehezebb, ezért ilyenkor már nagyon várom a napfelkeltét, és vissza is szoktam számolni magamban, hogy hány óra van még hátra. A 48 órán nagyon motivált az, hogy az első (és egyben utolsó) pihenésem előtt elérjem a 300 km-t. Két óra alvás után jött az újabb éjszaka, és még 14 óra futás várt rám. Ezt nem volt könnyű feldolgozni, ezért inkább azzal motiváltam magam, hogy még kereken 100 km-t kell teljesítenem (mivel 400 km volt a minimum cél), ha pedig ez megvan, akkor már minden további kilométer ajándék.

Tudsz például kellően „lassan” futni ilyenkor? Hisz az alaptempód neked nagyon gyors.

Igen, ez a legnehezebb a verseny elején, nagyon könnyen el lehet futni, ha nincs kellő önfegyelme az embernek, persze velem is többször előfordult, de most nagyon figyeltem arra, hogy az előre tervezett tempónál (6 perc / km) ne fussak gyorsabban. Nehéz volt betartani, mert ez a tempó az elején szinte totyogásnak tűnt, de nagyon sokat segített ebben Sipos István „Sipivel” (aki többek között a Trans America 4708 km-es verseny győztese volt) korábban folytatott beszélgetésem, aki elmondta, hogy ilyenkor a legfontosabb, hogy teljesen kizárjuk a versenytársakat és a külvilágot, és úgy fussunk, mintha teljesen egyedül lennénk a pályán.

Ilyen hosszú idő alatt szinte biztosan lehet készülni holtpontra, nehézségre. Neked volt olyasmi, ami komolyabban befolyásolta a teljesítményedet?

A lassú kezdés miatt szerencsére komolyabb holtpont nem volt, inkább csak időarányosan, a verseny vége felé haladva folyamatosan fáradtam el, többször persze az álmosság is rám tört. Az elsőnél a 2 óra alvás segített, a következőnél pedig egy komolyabb koffein bevitel.

Olyan futást sikerült összehoznod, amire készültél, elégedett vagy az elért eredménnyel?

Teljesen elégedett vagyok, a terv az volt, hogy legalább 400 km-t teljesítsek, ezt sikerült még 10 km-el túlteljesíteni. Örülök, hogy a korábbi országos csúcsot (382 km, Kiss Zoltán) is sikerült megdönteni.

ultrafutás, Beda Szabolcs, 48 óra, magyar bajnokság,
Forrás: Váry Kriszti

Mennyi pihenőt adsz magadnak egy ilyen versenyt követően? Mikor futottál például újra és milyen érzésekkel?

Egy nap teljes pihenő volt, de én abban hiszek, hogy a legjobb regeneráció a könnyű edzés. Két nappal a verseny után már futottam, persze ez csak egy 6-7 km-es kocogás volt, de aztán fokozatosan tértem vissza a normál edzésekhez. A következő hétvégén már indultam egy 11 km-es terepversenyen, és meglepően jól ment, abszolútban a 4., korosztályban (M40) pedig a 3. helyen végeztem.

Szabó Gábor mellett készülsz – ha jól tudom – már hosszú ideje, ezek szerint jól tudtok együttműködni, olyan edzésmunkát kapsz tőle, ami fenntartható és ami során fejlődni tudsz folyamatosan?

Igen, már több, mint 10 éve készülök a Sashegyi Gepárdok csapatával, és így Gáborral. Valóban nagyon jó a viszonyunk, és bizonyos mértékben szabad kezet is kapok tőle az edzések, versenyek tervezésében. Szerintem az edzésmunka mindenképp fenntartható, mivel egy főállású és két mellékállású munka mellett készülök, emellett elég sokat önkénteskedek is, tehát leginkább időhiánnyal küzdök, és úgy érzem, hogy bőven tudnék még többet is edzeni.

ultrafutás, Beda Szabolcs, 48 óra, országos bajnokság
Forrás: Váry Kriszti

A futóvilágot folyamatosan izgatja a sportteljesítmény és a vegán táplálkozás kapcsolata. Jó ideje vagy vegán te is. Mik azok a sarokpontok az étrendedben, amelyekre nagyon nagy hangsúlyt fektetsz azért, hogy fizikailag bírd a terhelést és képes legyél ilyen távokat futni?

Épp tíz éve vagyok vegán, ami egy kicsit túlmutat a táplálkozáson. De, ami a futás és a növényi értend kapcsolatát illeti, több, máig élő hiedelemmel ellentétben ez az optimális táplálkozási forma, főleg az ultrafutás esetén, ahol nagyon fontos a megfelelő szénhidrát bevitel, nem csak a versenyek, de felkészülés során is. Persze lehet ezt is rosszul csinálni, főleg, ha az ember „junk food”-on él, és nem figyel a megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitelre. Tehát nagyon fontos, hogy minél több teljes értékű, nem feldolgozott élelmiszert (pl. zöldség, gyümölcs, gabonák, hüvelyesek) fogyasszunk, és minimalizáljuk a zsír (leginkább a feldolgozott olajok) bevitelét, azt is leginkább különböző magvakkal oldjuk meg.

Milyen további célokat határoztál meg önmagad számára futóként az elkövetkezendő időszakra?

Rövid távon nincsenek jelenleg célok, idén már nem lesz célverseny, lassan indul az alapozás. Jövőre is szeretnék az ultra távú országos bajnokságokon indulni, és ha jól tudom augusztusban rendezik a 48 órás világbajnokságot Nagy-Britanniában, erre jó lenne kijutni. De kacérkodom a gondolattal, hogy elindulok a balatonfüredi 6 napos futóversenyen is. Most még jó ötletnek tűnik (nevet).

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

995 Ft

1095 Ft