Borítókép: Hogyan befolyásolta a koronavírus a sportolási szokásainkat idén?

Hogyan befolyásolta a koronavírus a sportolási szokásainkat idén?

Forrás: Kyle Kranz / Unsplash
A Strava az idei évben feltöltött adatok alapján érdekes összegzést hozott nyilvánosságra a felhasználók sportos szokásaival és a járvány kitörésével összefüggésben.

Az alkalmazást felhasználó 73 millió (!) ember adatai jól mutatják, milyen reakciók születtek világszerte a koronavírus kitörése óta.

Minden eddiginél többet mozogtunk!

A Strava adatai megerősítik azt, amit a legtöbben gyanítottunk: a járvány növelte az aktív elfoglaltságok mennyiségét, legalábbis egyes sportágakban. 2020-ban a platformon havonta kétmillió új tag regisztrált, heti 21,5 millió feltöltéssel. Globális szinten a Covid-19 járvány olyan aktivitás növekedést eredményezett a Straván, amilyet még soha, messze felülmúlva az előrejelzéseket.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

Az Egyesült Királyságban márciustól májusig a tagok 82 százalékkal több szabadtéri tevékenységet rögzítettek, mint amennyi az év akkori szakaszában várható volt. Ezzel az Egyesült Királyság lett a legaktívabb ország globálisan. Drámai növekedés volt tapasztalható az Egyesült Államokban és Németországban is, ahol a szabadtéri testmozgásra kevesebb korlátozás vonatkozott.

Többet sétálunk és túrázunk

Noha a futás és a kerékpározás a legnépszerűbb tevékenységek a Straván, a gyaloglás, a túrázás és a beltéri keresztedzések, mint például a jóga és az erősítés is óriási növekedést mutat. Érdekes, hogy az adatok szerint a vízi sportok, például a kajakozás és a SUP is népszerűvé vált.

Áprilistól júniusig a futóknál megfigyelhető volt a rendszeres szabadtéri kerékpározás is, a futók 11,2 százaléka rögzített ilyen irányú tevékenységeket, 10,8 százalékuk pedig rendszeresen sétált ebben az időszakban a futások mellett. A kerékpárosoknál is megfigyelhető volt, hogy előszeretettel rögzítenek sétákat (8,5 százalék), sőt voltak köztük, akik futni kezdtek (5,6 százalék).

Új szokásokat vettünk fel

Mivel sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre, a kora reggeli futásokat felváltották a ráérősebb kezdések, sőt a hétvégi hosszabb edzések is gyakrabban kerültek a hét napjaira, így az edzések hossza jobban eloszlott, nem koncentrálódtak a hétvégi napokra.

Forrás: Zac Ong / Unsplash

Többet futottunk társaságban - virtuálisan

Ebben az évben 172 ezer új sportklub jött létre a Straván, illetve a felhasználók idén áprilisban kétszer annyi sporttársat jelöltek be és követtek, mint egy évvel korábban. A virtuális kihívások közül májusban több mint 1 millióan csatlakoztak világszerte a havi 5K csellendzshez – ennyien voltak a legtöbben, akik egyetlen eseményen vettek részt.

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Arról már sokat olvashattunk, hogy a kávéval és a koffeinnel kapcsolatban bizonyára vannak tévhiteink. Szakértőnk most nagyon alaposan rendet csinál a fejekben. Olvasd el cikkünket a stimulátor hatásról, és a jövőben biztosan megfontoltabban tolod majd a koffeint!

Teljesítménydiagnosztika. Biztosan vannak olyanok, akik első blikkre talán átlapozzák majd ezt a cikket, mert nem szeretnek belemenni a tudományos részletekbe. Van nekik egy jótanácsom! Ne tegyék! Íme egy olyan cikk a teljesítménydiagnosztikáról, amely életszerűen és olvasmányosan járja körbe a témát. Vigyázz! A végén még te is kedvet kapsz!

Hol jobb futni, Japánban vagy Amerikában? Két fantasztikus magyar futó történetén keresztül mutatjuk be, hogy milyen a futóélet a világ két, tőlünk igen távoli pontján. Néha nagyon izgalmas látni, mennyire más a kultúrája a futásnak a különböző kontinenseken, és ennek egyes elemeiből inspirálódhatunk is.

Ezen a télen nem fogunk futóversenyeken részt venni. Vagy mégis? Igen! Összegyűjtöttünk néhány nagyon izgalmas futóeseményt, hogy a járvány idején se maradjunk érmek nélkül.

595 Ft

A vírus fellendülése idején a nők megelőzték a férfiakat az aktív tevékenységeket illetően

A „Year In Sport” adatai azt mutatták, hogy a legnagyobb mértékű növekedést a 18-29 éves nőknél tapasztalták, akik az éves átlagos sporttevékenységek számát 108 százalékkal növelték az Egyesült Királyságban és Írországban, szemben a férfiak 92 százalékos növekedésével. Világszinten ugyanebben a korcsoportban a nők edzés gyakorisága 45,2 százalékkal nőtt, míg a férfiak csak 27,3 százalékkal sportoltak többet. Ez a tendencia a 60 évnél idősebb női felhasználóknál is megmutatkozott: az Egyesült Királyságban és az ír nőknél ebben a korosztályban 62,8 százalékkal nőtt az edzés gyakorisága, szemben a férfiak 34,8 százalékával. A különbség világszerte is megmutatkozott: a nők esetében 28,3 százalékkal, a férfiaknál csak 9,6 százalékkal nőtt a sportolási kedv.

„A közösség tagjai több mint egymilliárd aktív tevékenységet osztottak meg egymással, köztük közel 400 millió fotót, a magányos virtuális maratonoktól és az Everesting kerékpáros kihívásokon át, a délutáni sétákig. Mindezeken keresztül a világ minden tájáról érkező sportolók szurkoltak egymásnak, bizonyítva, hogy minden erőfeszítés számít, és az emberek aktívan tudják tartani egymást.”
mondta Michael Horvath, a Strava magyar származású vezérigazgatója és társalapítója

A jelentés a 2019. október 10. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban rögzített adatokat vizsgálta.