motiváció, futás közösségben, futás párban, statisztika,

A Strava adatai szerint idén mindennél jobban szerettünk társaságban futni

Forrás: Getty Images
Ráadásul gyakrabban és messzebbre futottunk, ám leginkább akkor, ha futótársakkal tehettük.

A Strava a legnagyobb sportos alkalmazás, melyet több mint 100 millióan használnak világszerte. A több mint 7 milliárd aktivitásnak köszönhetően, melyet a tagok megosztottak az idei évben, nagyon sok kutatási adat áll rendelkezésre, amik azt mutatják, hogy összességében jobbak vagyunk, de csak akkor, ha mások társaságát élvezhetjük az edzéseink során.

Mit mondanak az adatok?

Talán nem meglepő, hogy a világjárványt követően mutatkozott meg egy olyan adat, hogy szeretünk társaságban futni, újból megélhetjük az együttlét örömeit. Ám a futók számára a közös edzés nemcsak szórakoztató, hanem lendületet, motivációt is ad. A kutatás adatai alapján azok a brit futók, akik társaságban futottak, átlagosan 21%-kal több időt töltöttek futóedzéssel és 15%-kal messzebbre jutottak, mintha egyedül futnának. Nem is tudnánk mást javasolni ennek fényében, mint azt, hogy keress egy jó futótársat.

A női futók körében mérték a legjelentősebb változást ezen a téren. A 40-49 éves korosztálynál tapasztaltak 15%-os javulást. De az is érdekes adat, hogy Észak-Írországot hivatalosan az Egyesült Királyság legbarátságosabb régiójának nyilvánították, ugyanis ott regisztrálták a csoportos tevékenységek legmagasabb százalékát. Wales és Északkelet-Anglia áll az első két helyen, míg a harmadikon Nagy-London futói vannak.

futás közösségben, statisztika, futóedzés
Forrás: Getty Images

Nem meglepő módon január volt a legerősebb hónap a Strava statisztikája szerint. Ebben az időszakban a páros kerékpárosok 87%-kal, a páros futók 78%-kal több aktív időt regisztráltak, mint azok, akik egyedül futottak vagy bringáztak. A Strava adatai azt is megmutatták, hogy a versenyzés terén visszatértek a futók a világjárvány előtti szinthez hasonló aktivitáshoz, a maratoni távot közel kétszer annyian teljesítettek versenyen, mint az előző évben.

Ám néhány pozitív, járványvezérelt trend továbbra is látható – például a túrázás népszerűsége megháromszorozódott a Straván az elmúlt három évben, 2022-ben a tagok bő 52%-a töltötte fel túrázáshoz kapcsolódó tevékenységét.

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

995 Ft

1095 Ft

A külföldre irányuló utazások visszatértek a járvány előtti szintek közelébe, a Föld valamennyi országából rögzítettek sporttevékenységet az alkalmazásra. Hetente több mint 10 millió sportos fotót és videót osztottak meg, miközben jelenleg több mint 30 millió szegmensért lehet versenyezni.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a hazai futók edzési szokásai változtak-e a fentiekhez képest. Szívesen vennénk, ha válaszolnál az alábbiak szerint:
Kizárólag egyedül futottam 2022-ben.
futottam egyedül és társaságban is idén.
Rám is igaz a statisztika, inkább társasági futó lettem.