2020 Iglói év,edző,hosszútávfutó

Hosszútávfutók: edző és tanítványai az ’50-es évekből

Forrás: Getty Images
A Magyar Edzők Társasága által kezdeményett idei tematikus év Iglói Mihály munkásságáról szól.

A legendás atlétaedző a pályáját hazánkban kezdte, de az 1956-os forradalom miatt külföldre emigrált, és 1970-ig Amerikában, Kaliforniában dolgozott, majd Görögországba költözött, mielőtt a rendszerváltás után, 1993-ban visszatért volna Magyarországra.

Iglói tanítványai szinte minden évben rekordokat döntöttek, összesen negyvenkilenc világcsúcsot és harmincöt Európa-csúcsot értek el.

Az 1950-től a Budapesti Honvédnél edzősködő mester leghíresebb tanítványai Magyarországon Iharos Sándor, Rózsavölgyi István és Tábori László voltak, akik 1956-ra ezerötszáz méter és tízezer méter között az összes világcsúcsot tartották. Az edző sikeres karrierje 1956-ban az Egyesült Államokban, Los Angelesben folytatódott.

Iglói Mihály,Tábori László,edző,Iglói módszer
Forrás: Getty Images
A sorban az ötödik futó Tábori László, az 1956-os olimpián Melbourne-ben, az 5000 méter döntőjében, Tábori a hatodik helyen végzett.

Edzői módszerei nagyrészt az intervallumos, azaz a 100 és 400 méter közötti résztávos futásra, ezek folyamatos ismétlésére, valamint a fartlekre és az iramjátékra épültek, pályafutása során ezeket tökéletesítette.

Remekül foglalja össze a legendás, sokszoros világcsúcstartó tanítványok, Iharos Sándor, Rózsavölgyi István, Tábori László és edzőjük, Iglói Mihály történetét a Hosszútávfutók című film.

Az 50 perces film a magyaredzo.hu oldalon megnézhető.

forrás: magyaredzo.hu