Spartathlon, ultrafutás,

Holnap reggel, magyar idő szerint 5 óra 45 perckor rajtol a Spartathlon

Forrás: Szász Norbert
Az Athén és Spárta közti 246 kilométer hosszú táv megtételére idén is számos magyar futótársunk vállalkozik, a hazai rajtlistán 24 futó neve szerepel.

A Spartathlont 1983 óta szervezik meg, az esemény szeptember utolsó péntekén rajtol, az indulók az athéni Akropolisztól a Spárta főterén álló Leonidász király szobráig futnak. A táv 246 kilométer hosszú, az útvonal aszfaltúton, ösvényen és hegyi gyalogúton vezet, a pálya legmagasabb pontja a tengerszint felett 1200 méteren található Parthenio-hegy, amit 159 kilométernél érnek el a futók. A pályacsúcsot 1984-ben futotta Yiannis Kouros, ideje pedig 20 óra 25 perc, a legjobb női időt 2017-ben, a lengyel Patrycja Bereznowska futotta 24:48:18 alatt.

A versenyről Simonyi Balázs és stábja készített az Ultra című film kapcsán egy bő fél órás gyorsított felvételű videót, ezen keresztül végig lehet követni a teljes pályát:

24 magyar színekben versenyző, plusz 3 határon kívüli magyar futó neve szerepel a rajtlistán:

Veress Béla
Toldi Péter
Gyöngyösi János Tibor
Földi Zsuzsanna
Hernádi László
Balogh Ildikó
Lukács Sándor
Mészáros Tamás
Csepregi Ákos
Sélley Gábor
Káldi Péter
Büki Tivadar
Cserpák Tamás
Boros Linda
Erős Tibor
Lesti Bertalan
Bazsó Tibor
Fodor Szilárd
Nagy Miklós
Barák Péter
Simonyi Balázs
Horváth Péter
Bogár János
Gáspár Péter
Bíró Attila (szlovák nevezéssel)
Csizmadi Mihály Zsolt (román nevezéssel)
Szilágyi Gyula (román nevezéssel)

További érdekességek a rajtlistáról

Az előzetes rajtlistán 388 induló neve szerepel, holnap reggel a rajt után derül ki, hogy ténylegesen hányan indulnak el. Görög indulók vannak a legtöbben, 51 futóval, a japánok 40 fővel képviseltetik magukat, Németország 27, az USA és Magyarország 24-24 futót delegál, Olaszország és az Egyesült Királyság pedig 22-22 indulót. Indul az eddigi legtöbb Spartathlont teljesítő német Karl Hubert idén is, 1992 óra 23 alkalommal ért célba. Szerepel a neve az indulók között a 12 és 24 órás futásban világcsúcstartó amerikai Camille Herron-nak is, aki első Spartathlon teljesítésére készül. A tavalyi női győztes, lett Diana Dzaviza idén is rajthoz áll.

Viszont a korábbi hazai győztesek közül sem Bódis Tamás, sem Maráz Zsuzsanna nem indulnak idén, ám Zsuzsi a helyszínen lesz, elsősorban az általa felkészített Erős Tibor első teljesítését fogja segíteni.

Íme egy összefoglaló hangulatvideó az eseményről:

𝗦𝗣𝗔𝗥𝗧𝗔𝗧𝗛𝗟𝗢𝗡 𝟮𝟬𝟮𝟮 - 13 days to start! A Race Beyond Human Strength #spartathlon #spartathlon2022 #spartathlon_bethere

Posted by SPARTATHLON on Friday, September 16, 2022

Forrás részben a Spartathlon Magyar Csapat Facebook oldalról.

2016-ban, Szász Norbert, a Runner's World fotósa végigkísérte a versenyt kamerájával és jó pár nagyon szép fotót készített a Spartathlonról: