ultrafutás, 12 óra, 100 mérföld, 24 óra, edzésterv,

Hogyan készült Aleksandr Sorokin a 100 mérföldes világrekordra?

Forrás: Getty Images
Múlt héten világcsúcsot futott a litván ultrafutó 100 mérföldön és 12 órán, utóbbihoz 4:04 perces kilométereket futott átlagosan. Az edzésmunkájáról és további terveiről mesélt a rekordokat adó versenyt követően.

A Tel-Avivban megrendezett Spartanion versenyen 11 órán belül érte el a 100 mérföldes (160,934 km-es) határt, egészen pontosan 10:51:39-cel. 12 órás eredménye pedig 177,4 kilométer lett, 4:04-es átlagos kilométereket futva. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk-e teljesítmény megértéséhez, azt lehet elmondani, hogy Sorokin 35 darab 5K-t futott 20 perc 15 másodperc alatt zsinórban egymás után. Egyetlen ilyen 5 kilométeres szakasz kiváló idő a legtöbb futó számára.

Korábbi 100 mérföldes világrekordját 23 perccel, 12 órás rekordját hét kilométerrel döntötte meg a 40 éves litván futó. Szóval az a kérdés hogyan edz ezekért az eredményekért az ultrafutó, aki csupán 8 éve kezdett egyáltalán futni?

A Spartanion verseny előtt Sorokin több hetet töltött tengerszint feletti magasságon, egy kenyai edzőtáborban. A magaslat, amelyen végezte a futásait 2500 méterrel volt tengerszint felett. Sorokin azt mondja nemes egyszerűséggel, hogy semmi különös nem történik, csupán követi edzője, a lengyel Sebastian Białobrzeski utasításait. Ő volt az, aki megmutatta számra, hogy milyen jelentősége van a hosszú távoknak a felkészülés során. Napi edzésadagja nem ritkán 40-50 kilométer, ezen keresztül edzi a fájdalomküszöbét, ami a hosszabb távokat elviselhetővé teszi. Hetente átlagosan körülbelül 200 kilométert fut, amikor eléri a csúcsterhelést, akkor 300 kilométer is összejön.

„Ezek után csak bíznod kell az edzésedben, és imádkoznod, hogy minden más rendben legyen”
mondja Sorokin bölcsen.

Sorokin frissítése nem különösebben kifinomult, jobbára nassolnivalókat fogyaszt a versenyei során (például csipszet, csokoládét), még pedig azért, mert így tudja folyamatosan magasan tartani nátrium- és energiaszintjét.

Happy! 😜 📸 @tomerfeder🙏 #ultrarunning #ultrarunner @spartanionrace @vanduo_vytautas @citysportlietuva @nike #aleksandrsorokin

Posted by Ultrarunner Aleksandr Sorokin on Monday, January 10, 2022

A litván futó tavaly azért indult a lengyelországi versenyen, ahol 24 órás világcsúcsot futott, mert elmaradt a 24 órás Európa-bajnokság, amire készült. Idén a tervek szerint az elmaradt eseményt megtartják az olaszországi Veronában, amin Sorokin indulni és persze nyerni szeretne, illetve tervben van még egy észak-amerikai verseny, de a járvány miatt még nem döntötte el, hogy pontosan melyik lesz az.

A mostani világcsúcsdöntések után készült interjúból az is kiderült, hogy szeretne néhány rövidebb távot kipróbálni a következő hónapokban, ám azt kikötötte, hogy 10 kilométernél nem fut kevesebbet. Tehát Sorokint nem látjuk egyhamar például egy 5000 méteres pályaversenyen, de érdekességképpen eláruljuk, hogy egyéni legjobbja 15:45 ezen a távon, amit tavaly a szülővárosában, Vilniusban futott.

Sorokin friss rekordjaira még hitelesítés vár, de a Straván ITT megtekinthetőek addig is a főbb paraméterek.