maraton,világrekord,beiktatás,olimpia,Brigid Kosgei

Hivatalosan is beiktatták Brigid Kosgei maratoni világrekordját

Forrás: Getty Images
Ami 2:14:04 és a tavalyi Chicago Maratonon érte el a kenyai futónő.

Kosgei, aki február 20-án ünnepelte a 26-ik születésnapját, tavaly október 13-án az angol Paula Radcliffe 16 évvel ezelőtti világcsúcsát döntötte meg, ami 2:15:25 volt. (Brigid csupán 9 éves volt ebben az évben.)

Rekorddöntés lehetősége a kezdetektől egyértelmű volt Kosgei futása alapján. Már az első 5 km-en olyan tempót futott, amire nem volt korábban példa a női maratonfutás történetében és rögvest előrevetítette Radcliffe régóta fennálló világcsúcsának megdöntését. Amit a következő szakaszok még inkább megerősítettek. 10 km 31:28 lett, a következő 5 km 15:58, az azt követő 16:01, a féltávhoz 1:06:59-cel ért, ami önmagában is világszínvonalú félmaratoni időnek számít. A 35-ik kilométerhez már több mint 1 perccel a korábbi rekordidőn belül érkezett. A 40-edik kilométer környékén álltak ki iramfutói, ám akkor már pontosan tudta, hogy mi fog történni kicsivel később és a végső kilométereket mosolyogva tette meg, végül 2:14:04-gyel óriási új világcsúcsot állított fel.

„Elképesztő volt, amikor átléptem a célvonalat. A kezdetektől éreztem, hogy képes lehetek rá. 15 km-nél már láttam, hogy olyan tempóban futok, amivel megdőlhet a rekord, akkor azt gondoltam, hogy csak kitartás kérdése és én lehetek az új maratoni csúcstartó.” - mondta Kosgei, aki egyben megvédte címét, hisz tavaly is ő győzött Chicagoban.

maraton,világcsúcs,Chicago Maraton,London Maraton,Brigid Kosgei
Forrás: Getty Images
Brigid Kosgei a tavalyi London Maratonon 2:18:20-szal elsőként ért célba, a verseny történetének ő volt az eddigi legfiatalabb női első helyezettje.

Kosgei elárulta még azt is, hogy előző nap maga is követte Eliud Kipchoge bécsi futását, az INEOS 1.59 kihívást, ahol volt alkalma inspirációt gyűjteni saját maga számára is: „Úgy döntöttem, hogy kitartok a saját céljaim mellett és kihozom magamból másnap azt, ami lehetséges”.

Brigid Kosgei a felkészülése során heti átlag 200 kilométert futott. A tavalyi év során becslése szerint 54 doppingvizsgálata volt. A Chicago Maraton előtt két hónapig egy kenyai magaslati edzőtáborban készült, míg férje, Matthew Mitei hatéves iker gyermekeiket gondozta. A gyerekei egyelőre azt mondják, hogy nem akarnak futni, ugyanakkor tudják, hogy anyukájuknak ez a munkája.

Az idei olimpia lesz Brigid számára az első, természetesen maratoni távon fog indulni Tokióban, de előtte még Londonban is rajthoz áll április végén.