hegyifutó országos bajnokság,hegyifutó, Jenkei Péter,

Hegyifutó OB: Jenkei Péter és Ménes Anita az idei év felnőtt bajnokai

Forrás: Szász Norbert (archív)
Szombaton rendezték meg a Hegyifutó Országos Bajnokságot, az eseménynek a Mátra adott otthont.

A bajnokságon 5 és 10 km-es futamok voltak különböző korosztályi kategóriákkal. A felnőtt korú versenyzők (20 évesek vagy a fölöttiek) a 10 km-es versenyen szállhattak ringbe egymással. Az 5 km-es útvonalon 290 méter szintemelkedést is le kellett küzdeni, a rajt helyszíne Mátraháza volt és a Kékestetőre kellett felfutni, míg a 10 km-es pálya 850 méter szintemelkedést tartalmazott, az útvonalat Parádfürdő és Kékestető között jelölték ki a szervezők. A két útvonal minimális lejtést tartalmazott, szinte végig felfelé kellett futniuk az indulóknak, a nehéz, technikás szakaszok komoly felkészültséget igényeltek. A futást a szombati hűvös, esős időjárás és a saras ösvények nem könnyítették meg. Az esemény egyben nyílt verseny is volt, a bajnokságra azonban egyesületek igazolt tagjai nevezhettek.

Az OB felnőtt kategóriáját a tavalyi év magyar maratoni bajnoka, Jenkei Péter nyerte, 46 perc 29 másodperc alatt futott fel az ország legmagasabb pontjára. A női mezőnyben a Tiszakécske VSE sportolója, Ménes Anita győzött, 56 perc 20 másodperc alatt tette meg a 10 km-es útvonalat Parádfürdő és Kékestető között.

A női mezőnyben indult a tavalyi női maratoni bajnok, Gyurkó Fanni is, aki idén februárban Sevillában futotta eddig legjobb maratonját, ami 2:35:57 volt. Fanni Skóciában él és a járvány kitörése óta először tudott hazalátogatni. A Hegyifutó Bajnokságon a negyedik helyen ért célba, csupán 8 másodperccel lemaradva a miskolci Németh Luca mögött.

A bajnokság további eredményei IDE kattintva böngészhetők.