hegy, hegyvidék, hegyek nemzetközi napja,terepfutás,

A Hegyek Nemzetközi Napja van ma, december 11-én

Forrás: Johannes Ludwig / Unsplash
Mi más lenne ennek a napnak a célja, mint a hegyek jelentőségének tudatosítása, ugyanis védelmük kulcsfontosságú tényező a Föld fenntarthatósága szempontjából!

A hegyvidéki területek a Föld 27 százalékát fedik le. Az ENSZ adatai szerint a világ népességének 15 százaléka hegyekben él. A hegyek a világ szárazföldi állatai és növényei ¼-e számára otthont adnak. Ezenkívül édesvizet biztosítanak a Föld lakosságának 50 százaléka számára. A hegyvidéki biodiverzitás táplálékot, (gyógy)növényeket biztosít, valamint fenntartja a víz, a talaj és a levegő minőségét.

Rendkívül fontosak hát a hegyeink. Sajnos azonban az éghajlatváltozás és a túlzott kizsákmányolás a hegyvidéki területeket is veszélyezteti. Ennek eredményeként a hegyekben élők megélhetése veszélyben van, a világ legszegényebbjei közé tartoznak a hegyi emberek. Az otthonukat fenyegető veszélyek nagy kihívást jelentenek a túlélés szempontjából.

1992-ben az ENSZ megalakította a Fenntartható Fejlődés Bizottságát, ennek részeként elfogadták a „Törékeny ökoszisztémák kezelése: Fenntartható hegyi fejlődés” elnevezésű dokumentumot és a hegyek jelentőségének hangsúlyozása miatt a 2002-es évet a Hegyek Nemzetközi Évévé nyilvánították. 2003-ban az ENSZ Közgyűlése december 11-ét jelölte ki a Hegyek Nemzetközi Napjának.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Ha ma nem volt rá lehetőséged, holnap menj hegyek közé, kirándulj egyet, közben gondolj arra, mennyire szerencsés vagy amiatt, hogy lehetőséged van megtenni ezt. Örülj a hegynek!