év atlétája, atlétika, gátfutás, Karlsten Warholm, világcsúcs,

Sifan Hassan és Karsten Warholm lettek az év európai atlétái

Forrás: Michael Steele / Getty Images
Hassan és Warholm a tokiói olimpiai játékok két kiemelkedő sportolója volt, ahol összességében 20 aranyérmet nyertek az európaiak.

A 28 éves, Hollandiát képviselő etióp származású Sifan Hassan három érmet nyert az idei olimpián, 5000 méteren és 10000 méteren olimpiai bajnok lett, 1500 méteren pedig bronzérmet nyert. Ugyanitt a norvég Karsten Warholm pedig átlépte a 46 másodperces álomhatárt és 45,94-es világcsúccsal megnyerte a 400 méteres gátfutást.

Sifan Hassan első alkalommal nyerte el a rangos elismerést, ő a második holland sportoló, aki erre képes volt, ezzel szemben Warholm harmadszor kapta meg a kitüntető címet. Abban azonban mind a két sportoló hasonlított egymásra, hogy az idei szezonban óriási formában voltak. Hassan személyesen nem tudott jelen lenni a díjátadón.

Karlsten Warholm, atlétika, gátfutás, világcsúcs,
Forrás: Getty Images

A fiatal női atléták között díjat nyert ígéretes tehetségként a szintén holland 400 méteres gátfutónő, Femke Bolt, akinek a nevéhez fűződik a versenyszám európai rekordja. A fiatal férfi atléták közül az U20-as 110 méteres gátfutás Európa-bajnoka, a 19 éves francia Sasha Zhoya nyert, mint tehetséges ifjú sportoló.

Sifan Hassan, atlétika, távfutás, olimpia, világcsúcs,
Forrás: Getty Images

Közönségdíjat nyert megható, önzetlen gesztusáért a lengyel Maria Andrejczyk gerelyhajító, mert a tokiói olimpián nyert ezüstérmét árverésre bocsátotta, hogy a befolyt összegből egy pár hónapos lengyel származású, Amerikában élő szívbeteg kisbaba műtétjét támogassa. A jótékonysági árverés végül 125 000 dollárnál állt meg, amit a lengyel Zabka élelmiszerlánc ajánlott fel, ezen felül azt is felajánlották, hogy az árverés tárgyát képező olimpiai érmet megtarthatja a 25 éves sportolónő.

gerelyhajítás, Maria Andrejczyk,
Forrás: Cameron Spencer / Getty Images
Maria Andrejczyk maga is megküzdött egy súlyos betegséggel. 2018-ban a csontrák egy típusával diagnosztizálták, amiből egyelőre úgy tűnik szerencsésen felépült. Maria a 2016-os riói olimpián negyedik helyezett volt, idén tokióban pedig ezüstérmet nyert.

Ezen felül díjat kapott az év európai női atlétikai vezetője az észak-macedón Ana Krstevska, az Európai Atlétikai Szövetség 26 tagszövetségéből az Írországot képviselő Georgina Drumm, valamint az év európai edzője, a svájci Hansruedi Kunz.

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

A Runner’s World magazin legújabb számában számos témát körbejárunk, ami egy hobbisportolót foglalkoztathat: mit ad a futás azon túl, hogy egészségesebb, fittebb leszel tőle? Hogyan hangolhatod össze a munkával és családdal? Természetesen ezúttal sem maradnak ki azok a témák sem, amik a teljesítményed javulásában segítenek: szakértőink táplálkozási és edzéstippjei abban lesznek nagy hasznodra, hogyan hozd ki ebben a zsúfolt versenyszezonban magadból a maximumot.

Ha pedig megfordítod a lapot, egy 39 oldalas ‘Futás 40 felett’ mellékletet találsz, amely a szervezet élettani változásaitól kezdve, az edzéseken át, a sérülésekig, regenerációig, fogyókúráig sok hasznos témát boncolgat, ami ebbe a korba lépve hasznos és fontos! További információ: www.runnersworld.hu/megjelent

 

595 Ft