terepfutás, barkley marathon, ultrafutás,

Hárman is célba értek az idei Barkley Marathonon

Forrás: Getty Images
Bármennyire is furcsa, ez igen nagy eredménynek számít, ugyanis vannak évek, amikor a Barkely-n egyetlen futó sem tud végigmenni a teljes távon.

A Barkely Marathon a világ talán legkegyetlenebb terepultrája, melyet az Egyesült Államokban, Tennesse megyében, a Cumberland-hegységben található Frozen Head Állami Parkban rendeznek meg. A verseny egy körülbelül 20 mérföldes (kb. 32 km) rendkívül technikás, sűrű erdővel borított körön zajlik, ebből kell ötöt teljesíteni a teljes távhoz, ami 160 km, azaz 100 mérföld, 16 500 méter szintemelkedéssel. Egyesek szerint azonban hosszabb a kör távolsága, lehet akár 42 km hosszú is. A futás iránya változik a verseny során, általában az első két kört óramutató járásával megegyező irányban kell teljesíteni, a következő két kört ellentétesen, az ötödiknél szintén változhat az irány attól függően, hogy van-e egyáltalán induló rajta.

Barkley is trembling. For the first time in its 36 year history, four runners - representing four countries - are on...

Posted by U.S. National 24 Hour Running Team on Thursday, March 16, 2023

Az idei évben rendhagyó és izgalmas versenyt követhettünk, mert négy futó is elindult az utolsó, azaz ötödik körre, közülük hárman be is tudták fejezni a teljes versenytávot szintidőn belül. A verseny történetében másodszor fordult elő, hogy ilyen „sokan” sikeresen célba értek. A Damian Hall volt az a futó, aki elindult az ötödik körre, de mivel eltévedt, egy idő után visszatért a versenyközpontba és 53 órányi menet után befejezetlenül zárta a Barkleyt, először indult a versenyen az angol futó. A francia Aurélien Sanchez, az amerikai John Kelly és a belga Karel Sabbe azonban végig tudtak menni a legutolsó körön és teljesítették a teljes Barkley Marathont a 60 órás szintidőn belül. John Kelly ezzel kétszeres teljesítővé vált, ugyanis 2017-ben már sikeresen célba ért, ráadásul ő volt az utolsó futó a Barkleyn, aki mind az öt kört teljesíteni tudta, azóta idén lett újra finisher, ráadásul mindjárt három. Ez az év azért is rendhagyó, mert megszületett az új valaha volt leglassabb teljesítési idő, kevesebb, mint 7 percet hagyott a versenyben a 32 éves belga fogorvos, Karel Sabbe, ideje 59:53:33. A leggyorsabb időt – 52:03:08 – egyébként a kétszeres teljesítő, amerikai Brett Maune tartja és pont abból az évből származik (2012), amikor először értek célba hárman.

A 2023-as Barkely Marathon eredményei így alakultak:
1. Aurélien Sanchez 58:23:12
2. John Kelly 58:42:23 (kétszeres finisher)
3. Karel Sabbe 59:53:33 (valaha futott leglassabb idő)

Jasmin Paris, aki tavaly a 3 körös Fun Run-t teljesítette, idén is elindult, célja a teljes táv lett volna, ám a negyedik köréről szintidőn túl ért vissza (átlagosan 12 óra egy kör szintideje), ezért be kellett fejeznie a versenyt.

Az esemény március 14-én, kedden kezdődött, összesen 40 futó indult el aznap, hogy megkíséreljenek csatlakozni a különleges klubhoz, mely a Barkley Marathon teljesítőit rejti. A verseny 1986-os indulása óta nagyjából 1000 futó közül csupán 18 teljesítette, az első futó 1995-ben ért célba, ő Mark Williams. A verseny történetének legsikeresebb hazai indulója Lőw András, háromszor állt rajthoz a Barkley-n, legjobb eredménye 2007-ből származik, 3 kört teljesített.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft