atletika

Színváltós hajkoronát, felemás cipőt és félszakállt viselő sztárok érkeznek hazánkba, a Gyulai István Memorialra

Forrás: Getty Images
Akár egy film főszereplője is lehetne a szivárvány minden színében pompázó fürtöket viselő, azonban hihetetlenül gyors sportolónő, és a magas barna atléta felemás cipőben. Ők azonban a valóságban is léteznek, sőt idén nyáron még hazánkba is ellátogatnak. Színészként sem lennének utolsók az augusztus 8-án megrendezésre kerülő Gyulai István Memorial résztvevői, akik megjelenésükkel és fellépésükkel az atlétika pályát hipp-hopp színpaddá képesek átváltoztatni. Ők mégsem az Oscar-díjra, hanem a Spiriev Trófeára hajtanak, pedig a versenyeket különleges showműsorrá képesek átalakítani.

A nem túl magas termete, azonban gyorsasága és robbanékonyága miatt zsebrakétának is becézett, jamaikai származású sprinternő, Shelly-Ann Fraser-Pryce az egyik, akivel találkozhatunk majd augusztusban Székesfehérváron. Ő valóban az atlétika királyszámának szivárványszínű hajkoronáját viselő uralkodónője, ugyanis nemrég 100 méteren az ötödik világbajnoki címét zsebelte be. A Eugene-ban múlt héten rendezett szabadtéri atlétikai világbajnokságon előbb lila tincsekkel, majd a 100 méter döntőjében már a jamaikai zászló színeire festett hajjal jelent meg, sőt a 200 méteres síkfutásra is készült meglepetésekkel. A júliusi világversenyre állítólag tíz különféle színt és árnyalatot tartalmazó kollekcióval érkezett, és alig várta, hogy viselhesse is azokat. Shelly-Ann ugyan roppant feltűnő jelenség, külsején és kisugárzásán kívül tehetsége és teljesítménye is figyelemre méltó. Közel másfél évtizede tartozik az atlétika élvonalába, karrierjét pedig még az sem törte meg, hogy 2017 augusztusa óta már édesanyaként áll rajthoz. Sőt, az elmúlt 2 évben olyan időeredményeket ért el, mint soha korábban. Eddigi mérlege a három olimpiai arany, a tíz világbajnok arany és a négy olimpiai ezüstérem, tavaly pedig már 10.60 alatt futotta a 100 métert. Úgy tűnik, Shelly-Ann ahogyan idősödik, úgy gyorsul, 35 és fél évesen pedig ő a legidősebb hölgy, aki világbajnokságot, olimpiát nyert 100 méteres síkfutásban. 2007-ben már járt hazánkban az Iharos Emlékversenyen, majd 2021-ben visszatért a Gyulai István Memorialra. Idén is részt vesz a magyar nagydíjon, és igaz korábban úgy nyilatkozott, hogy 2022-ben abbahagyja sportolói pályafutását, mi azért reménykedünk, hogy jövőre negyedik alkalommal is láthatjuk majd futni Budapesten a világbajnokságon.

atletika
Forrás: Getty Images

Valamivel kisebb szenzációnak örvend, mégis üde színfoltja az atlétikának a félig borotvált, félig nem borotvált arcszőrzetet viselő magasugró, Gianmarco Tamberi is, akinek ugyancsak személyesen szurkolhatunk majd a királyok városában. Az olasz származású atléta felemás cipőjével és egészen érdekes zoknikkal szokta magára felhívni a figyelmet, és még azt is pontosan tudja, hogyan lophatja be magát a nézők szívébe. A tavalyi tokiói olimpián például azzal került középpontba, hogy vetélytársával a katari Mutaz Essa Barshimmal megosztott első helyet szerzett. A holtversenyről gyakorlatilag maguk a sportolók állapodtak meg a bíróval, és amikor jóváhagyták a holtversenyt, Tamberi egészen egyszerűen Barshim nyakába ugrott. Az olasz sportoló karizmatikus személyisége még az atlétika iránt kevésbé rajongókat is rá tudja venni, hogy megtekintsenek egy-két versenyszámot ebből a sportágból.

atletika
Forrás: Getty Images

Mi azért bízunk abban, hogy a Gyulai Memorialra nem csak miattuk látogatnak majd ki a nézők, hanem azok miatt az elit sportolók miatt is, akik közül többen nemrég az oregoni világbajnoki dobogóról integettek a rajongóknak. 2022-ben ugyanis valóban a leges-legjobb atléták jönnek Magyarországra, az összesített ranglista első és második helyezett versenyzője például már biztosan bemutatkozik a közönségnek: az olimpiai és világbajnok világcsúcstartó rúdugró, Armand Duplantis, és a világcsúcstartó, kétszeres olimpiai bajnok amerikai súlylökő Ryan Crouser. Láthatjuk majd futni a mostanában igen gyakran Usain Bolt tehetségével párhuzamba állított 18 éves amerikai sprintert, az immáron világbajnoki bronzérmes Erriyon Knightont is. Ha pedig már a fiataloknál tartunk, akkor minden idők legfiatalabb világbajnoki aranyérmes diszkoszvetőjét, a szlovén Kristjan Ceht is megtekinthetjük majd verseny közben. Nem először tér vissza hozzánk a lengyel kalapácsvető Pawel Fajdek, aki nemrég szerezte meg az ötödik világbajnoki aranyérmét, vagy a 110 méteres gátfutás kétszeres világbajnoka Grant Holloway is. A magyarok közül pedig a világbajnokságon nemrég 5. helyezést elért, 80 méteres álomhatárt áttörő Halász Bencének is szurkolhatunk majd a dobókörben.

Érdemes tehát kilátogatni augusztus 8-án a székesfehérvári Bregyó közi Regionális Atlétikai Központba, mert kicsiben a jövő évi világbajnokság előzetes bemutatóját láthatjuk majd. Reméljük, 2023-ban pedig sokakat ismerősként üdvözülhetünk majd a fővárosunkban.