maraton, jótékonysági futás, rákbetegség,

Gary McKee 2022-ben minden nap teljesített egy maratont, futásával 1 millió font adományt gyűjtött

Forrás: Getty Images
Az 53 éves angol futó egy rákbetegeket segítő, támogató intézmény, a Macmillan Cancer Support és egy hospice szervezet számára ajánlotta fel az adományt.

A háromgyermekes Gary McKee lefutott maratonjainak száma összesen 365, már amit az előző évben teljesített. Ehhez 22 pár edzőcipőt használt el és 15 300 km-t tett meg esőben, hóban, kánikulai napsütésben, hogy pénzt gyűjtsön a jótékonysági szervezeteknek. Futásait nem ritkán kora reggel teljesítette, mielőtt munkába állt volna, mint csoportvezető a sellafieldi atomtelepen.

Utolsó futását, melyet december 31-én teljesített, rengeteg ismerős és érdeklődő kísérte figyelemmel. Az óriási hangulatú célba érkezést követően megköszönte a fogadtatást, külön kiemelve, hogy az eső ellenére is milyen sokan segítették és szurkoltak neki.

Gary McKee rendkívüli fizikai teljesítménye már korábbi kalandjain keresztül is látható volt. Megmászta a Kilimandzsárót, átfutotta a legendás Land's End - John o'Groats útvonalat, amely a brit szigetország déli felétől az északi pontjáig tartó 1900 km hosszú útvonalat takarja, és kevesebb mint 24 óra alatt teljesítette a Three Peaks Challenge-et – Anglia, Skócia és Wales legmagasabb hegyeinket megmászása, a teljes megtett távolságot 42-44 kilométerre becsülik 3000 méter szintkülönbséggel. De volt már 110 nap / 110 maraton vállalása, sőt az első London Marathonja előtt Cleator Moor-i otthonából elfutott a fővárosba, Londonba, mely körülbelül 480 km-es távolságra van egymástól.

Mostani akciójáról azt gondolja, hogy bár helyi szervezeteket támogat az adományként befolyt összeggel, de mivel a rák jóval szélesebb körben jelent napi szintű feladatokat az ellátórendszerben tevékenykedő intézményeknek és szervezeteknek, így jóval messzebbre mutató eredményt ért el. Saját érintettsége miatt választotta ezt a küldetést, édesapja 1997-ben kapott rákdiagnózist, ám végül 2005-ben más betegségben hunyt el.

Futásával másokat is inspirált, a 29 éves Chris Young például 90 maratont teljesített Gary-vel. Chris azt emelte ki, hogy olyan fizikai és mentális erőt adott számára Gary, amit maga sem gondolt volna. De nemcsak őt, hanem az egész helyi közösséget inspirálta az 53 éves futó tette, melynek hihetetlenül nagy összegű adomány lett az eredménye: 1 millió font közel félmilliárd forintnak megfelelő összeg! Sokak szerint nem kevés rákbeteg ember életét teheti jobbá az angol futó elképesztő 2022-es erőfeszítése.

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

995 Ft

1095 Ft