futás egyedül, futás este, koronavírus, kijárási tilalom

Futószabályok mától 30 napon át!

Forrás: Szász Norbert
Továbbra sem szeretnénk, hogy a mindennapi betevő futásunkat kormányrendelettel a hónunk alatt teljesítsük. Ennek ellenszereként összefoglaljuk a tegnap éjszaka megjelent szabályozást a jogszerű sportolás kereteiről.

Kezdjük a kiindulással (ne ijedjünk meg, nem lesz ennyire unalmas): a jogalkotó a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben határozta meg a szabályokat. Aki nem hisz nekünk, vagy mélyebben el kíván merülni a jog tengerében (vagy mocsarában?), annak ebben a témában ezt a normát érdemes lapozgatnia.

Jöjjön a lényeg! 20:00 óra 5:00 óra között kijárási tilalom van. Mivel nem lehet kimenni cigarettázni, szerelmesen andalogni a partnerrel, így futni sem (erre azért még visszatérünk, mert ez így nem teljesen igaz). Hova nem lehet kimenni? Sehova. Kint = a bejárati ajtónkon vagy a kertkapunkon túl.

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. Vagyis a kijárási tilalmon kívül szabad a futás! Még egy jó hír: bár vannak nagyobb települések, ahol a közterületen is lehetnek kötelező maszkviselési szabályok, de sporttevékenység során a maszkot továbbra sem kötelező hordani. Erre azért figyeljünk, mert 10 000 főnél nagyobb településeken a polgármester kijelölheti a maszkviselés helyeit. Emiatt lehet, hogy bár futás alatt nem kell felvennünk, de az odaúton és a hazaúton már igen.

futás este, futás egyedül, kormányrendelet
Forrás: Harry Gillen / Unsplash

Hol futhatunk? A kormányrendelet szerint közterületen, nyilvános helyen, szabadtéri sportpályákon. Vagyis gyakorlatilag mindenütt. Tavasszal merengtünk azon, hogy csak a lakóhelyünkhöz közel, vagy eltérő helyszínen is futhatunk. Erről most nem szól a fáma. Mivel amit nem tilos, azt döntő többségében lehet, ezért a futóhelyszínünk nem korlátozott.

Mi van a versenyzőkkel? Ez bizony kivétel, ami szintén könnyítése a szigorú szabályoknak. Aki versenyző, az nemcsak az edzésekben nincs korlátozva, hanem a sportrendezvényeken való részvételben sem. Sőt (jó, ez azért nem akkora szám, de legalább erre is gondolt valaki), az oda- és visszaúton sem kell a szabály megszegésétől tartani. Ebből következően, aki versenyez, annak még a kijárási tilalmat sem kell betartania. Ismerjük magunkat, csalafintasággal a fűzfáról is tudunk cseresznyét szakítani. Emiatt mielőtt felcsillanna minden szem, hogy „hónom alá kapom a Bélát, nincs az a rendőr, aki megmondja, hogy ez nem verseny”, tisztázzuk a szabályokat! Versenyző = aki sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. Tehát nem kell profinak lenni, de egyértelmű, szövetségi keretek közötti megmérettetés a korlátunk. És nem, ezt nem mi gondoljuk így, hanem a kormányrendelet visszahivatkozik a Sporttörvényre, ami így határozza meg a versenyzőt.

Láthatósági mellény

Láthatósági mellény

Láthatósági fényvisszaverő mellény Modern pántos fényvisszaverő mellény állítható méretben Alkalmas motorosoknak, futóknak is a jobb láthatóság érdekében Könnyen tisztítható, mosható Méret: Derék: 70-98cm Hossza: 38-50cm Pánt: 1*1.5m, 2*1.23m

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

1990 Ft

Egy restanciánk maradt: mindez meddig? A kormányrendelet szerint idei év december 11-éig. Mi ezennel megkezdjük a kavicshordást a remény épületéhez: reméljük, hogy tényleg csak eddig.

A cikk szerzője Simor Miklós sportjogász (SIMOR Ügyvédi Iroda)