futas jotekonysag kismamafuto felmaraton ujrakezdes

Futással te is segíthetsz, hogy rászoruló gyermekeknek táborozhassanak

Forrás: Élmény Tár
Egy pécsi kismama, aki a gyermeke születése előtt is aktívan futott most kezdte újra kedvenc sportját, de nem is akárhogy! Egy jótékonysági felhívással egybekötve, amihez bárki csatlakozhat, aki szívesen segítene mélyszegénységben élő gyermekeknek.

Létezik egy hely Pécsen, amelynek munkatársai napról napra azért dolgoznak, hogy nagyon nehéz körülmények között élő gyerekeknek okozzanak egy kis örömöt a mindennapokban. Az Élmény Tár Tanoda, egy esélyteremtő közösségi hely, ahol tanulhatnak, fejlődhetnek, és szórakozhatnak kicsik és nagyobbak egyaránt. A szerveződés vezetője Tasnádi Zsófi jelenleg kismamaként, otthonról látja el a szervezet legfontosabb teendőit, és kisfia születését követően most a futásaival szeretné segíteni az Élmény Tárhoz tartozó gyerekeket.

Zsófi, aki korábban már számos jótékonysági akciót tűzött ki célul a szervezet 13 éves fennállása során, most épp azt találta ki, hogy a szülés után ismét, az ősz elején elindul egy félmaratonon, a felkészülésével pedig a gyerekek nyári, balatoni táboroztatására szeretne gyűjteni.

"Tavaly, amíg várandós voltam, az egyik önkéntesünk anyukája csinált egy nagyon inspiráló futós gyűjtést az Élmény Tárnak, és azóta motoszkált a fejemben, hogy mennyire élveztem én is minden alkalommal, amikor így gyűjtöttem. Nem vagyok egy tipikus futóalkat. Sőt! Kicsit magamon is meglepődtem, amikor úgy nyolc évvel ezelőtt ennyire megszerettem a futást. De úgy éreztem, hogy mivel nem vagyok futóalkat, ezért lehet, hogy másoknak is kedvet csinálhatok a futáshoz, mert nekem nagyon sokat ad, nagyon jó élmény" - kezdte a kihívás hátteréről Zsófi, aki nagyon bízik a közösség erejében.

"Ez a projekt nem csak ilyen magamutogatás vagy hősködés, hanem tényleg az élményeimet szeretném megosztani még akkor is, amikor nem egyszerű. Marketingben nem vagyok jó, de az is nagyon jó érzés, amikor ezekkel a posztokkal egy jó ügyet tudok támogatni. Ezért gondoltam, hogy összekapcsolom, mert ez nagyon szokott működni és igazi, kézzelfogható eredménye van. Nagyon nagy buli látni, amikor a gyerekek pancsolnak a Balatonban."

#futásazélménytárért Itt az ideje a kampányolásnak, már eléggé hiányzott 🥹 Idén végre visszatér a futás az életembe, ami...

Posted by Zsófi Tasnádi on Monday, May 8, 2023

Zsófi egyébként gyerekkora óta rendszeresen sportolt, a szülés után azonban nagy kihívásként éli meg a mindennapi edzésekhez való visszatérést. "Császármetszéssel szültem, ami ugyan rutinműtét, de felépülni belőle nehéz. Legalábbis nekem az volt. Szerencsére előtte nem nagyon voltak más műtéteim, lehet, hogy ezért is, de fájt mindenem. Néha még most is. Az elejétől fogva gyógytornáztam, mozgattam magamat és, ahogy javasolt volt, fokozatosan elkezdtem mozogni a gyermekágy után. Éreztem, hogy napról napra jobb, de még mindig nem vagyok a régi állóképességem birtokában. Most mondjuk sokkal türelmesebb, elfogadóbb vagyok magammal. Régen, amikor kijöttem a formámból mindig nagyon mérges és elkeseredett voltam, hogy nem mennek úgy a dolgok, ahogy szeretném. Futni csak fél évvel a szülés után kezdhettem el. Az első olyan volt, mintha helyben futnék. De aztán a kör felére egészen elkezdtem belelendültem és elkezdtem élvezni újra. Akkor tudtam, hogy vissza fogok rázódni. Már vártam a következő alkalmat. Mindenesetre az edzés és a futás hiányzott a legjobban a terhesség alatt" - árulja el Zsófi, aki nagyon örül annak, hogy újra futócipőt ragadhatott, de a fokozatosságot szigorúan betartja az újrakezdésben, amiben az erőnléti edzőként dolgozó férje is segíti.

Most heti háromszor futok 5 kilómétereket és az a tervem, hogy június elején lefussam a szülés utáni első tizesemet egyben. Amikor újra elkezdtem futni éreztem, hogy nagyon meg kell erősítenem a törzsemet és mobilizálnom a csípőmet, szóval most a futás mellett erre is fordítok figyelmet és nagyon hasznos ez a célzott edzés."

A szeptemberre kitűzött cél pedig futóverseny, hanem egy instant kihívás teljesítése lesz Zsófi számára. "Sokat keresgéltem, de nem igazán találtam olyan versenyt, ami megszólított volna. Én nagyon szeretek erdőben, terepen futni. Nehezebb, nagyobb kihívás, de imádom az erdőt. Gyerekkorom óta sokat ad nekem. Szóval ez is egy szempont volt. Meg most a kisfiam miatt kevésbé vagyok mobilis. Ezek miatt arra jutottam, hogy otthon, a Mecsekben futom le a vállalt távot, méghozzá a Onedoor Trail Misina kihívását fogom teljesíteni. Már be is jelentkeztem, szeptember 2-án, szombaton indulok neki. Októberben pedig már negyedik alkalommal fogok egy csapat tagjaként futni az Ultrabalaton Trailen. Tavaly kimaradt és nagyon hiányzott" - osztotta meg terveit Zsófi, aki természetesen azt is elmondta, hogy akik kedvet kaptak a jótékonykodáshoz, miként tudják őt, és az általa létrehívott akciót támogatni.

Egy megosztással vagy mondjuk egy pizza árának az átutalásával is nagyon sokat tehet bárki, bárhonnan az országból, hogy eljussanak a gyerekek a Balatonra. Minden adományozóval felvesszük a kapcsolatot és elmeséljük a balatoni élményeket, így mindenki érezheti, hogy mihez is járult hozzá. De annak is nagyon örülünk, az is nagy segítség, ha mások is csatlakoznak a kampányhoz követként, azaz tesznek valamilyen vállalást, amiről kommunikálnak a közösségi médiában és elmondják, hogy ezt az Élmény Tár nyári táborának ajánlják fel és, hogy hol lehet támogatni a programot. Több éves tapasztalatunk az, hogy június közepe, vége felé már mindenki ráfordul a nyári pihenésre, nagyon helyesen. Ezért június 30-ig szeretnénk összegyűjteni a tábor árát.

Ha kedvet érzel, hogy te is támogasd Zsófi kezdeményezést, akkor tehát nincs más tennivalód, mint a legközelebbi hosszú futásod előtt vagy után elfogyasztott pizza árát ajánld fel az Élmény Tár részére, és szeptember 2-án fuss te is - akár virtuálisan is - együtt Zsófival egy félmaratont!