koronavírus,tanulmány,szabadtéri sportolás

Futás közben másfél méternél jóval többet kell tartani, hogy ne terjedjen a vírus

Forrás: Getty Images
Egy belga-holland tanulmány világított rá, hogy bár szimplán álldogálva egymás mellett valóban elég másfél métert hagyni, hogy ne terjedjen át a koronavírus egyik emberről a másikra, futás és bringázás közben teljesen más a helyzet.

Sokan nyugodtan mennek olyan parkokba és területekre futni, ahol el tudják kerülni a többieket másfél-két méterre, pedig ez egyáltalán nem biztonságos távolság. A Leuveni és Eindhoveni Egyetemek közös tanulmányából kiderül, hogy mozgás közben az általunk kilélegzett levegő a hátunk mögött elkezd mindenfelé örvényleni, és ebben a levegőben azok a részecskefelhők is benne lehetnek, amik által – hiába vagyunk tünetmentesek és nem tudunk róla – a vírust is terjeszthetjük. Fontos leszögezni, hogy a kis távolság akkor a legveszélyesebb, ha két ember egymás mögött halad, ugyanis a részecskék oldal irányba nem terjednek ilyen hatékonyan.

koronavírus,terjedés
Forrás: medium.com

A tanulmány szerint séta közben 4-5 métert kell tartani, ha valakivel egy vonalban, de mögötte haladsz, futásnál viszont már 10 méter javasolt, bringázásnál egy viszonylag erősebb tempóban pedig 20 méter.

koronavírus,terjedés
Forrás: medium.com

Éppen emiatt is nagyon fontos, hogy olyan helyre menj futni, ahol nem igazán találkozhatsz össze emberekkel!