Francois d’Haene

Az idei szüret már elmarad, új kalandok hívják a bajnokot - Francois d’Haene kilenc év után felhagy a borászkodással

Forrás: E-motion Trail
A koronavírus az UTMB négyszeres győztesének családi vállalkozására is kedvezőtlenül hatott, aki végül arra a döntésre jutott, hogy kiszáll a borászatból, melyet családilag üzemeltetett és szőlőtermesztés helyett a jövőben újabb kihívásokat keres

A 35 éves sportoló feleségével Carline-nal három gyermeket nevel, s az elmúlt kilenc évben minden szabadidejüket a franciaországi Beaujolais tartományban lévő 4.5 hektáros Domaine du Germain birtokán töltötték. Ötféle bort termeltek, köztük egy 100%-ig bio eljárással készült speciális, kizárólag kézzel készült fajtát, mely a futó személyes kedvence volt. Boraikkal számos futóversenyen is lehetett találkozni, de több híres sporteseményeken is ők szolgáltatták az ünnepi nedűt, a pandémia azonban a rendezvényeket, a vendéglátást és az idegenforgalmat jelentős mértékben negatívan befolyásolta, ami sajnálatos módon az ő borászatukra is kihatott.

Francois d’Haene
Forrás: Jordi Saragossa

Családjával együtt, versenyszezonon kívül, és két verseny között amikor csak tehette a szőlőbirtokon élt a futó, így ingázással és utazgatással is rengeteg idő ment el az otthonuk, Beaufortain és a borászat között. Két nagyobb gyermekük már iskolás, ami kötöttebb életformával jár a házaspár számára, így a gyerekek stabilitását is mérlegelte a döntés meghozatalakor, de a saját edzéseinek is ideálisabb környezet a Mont Blanc környéke.

E-motion Trail
Forrás: E-motion Trail

"Az edzéstervemhez és a felkészülésemhez is sokkal jobban passzol a magashegyi környezet, ahol élünk. Minden nap a legideálisabb edzőpálya mellett ébredek, majd közvetlenül a saját házam bejáratából indulhatok edzeni akár sílécen akár futócipőben. Számomra nagyon fontos a természet, és igazán otthon a hegyek közt érzem magam” - nyilatkozta a terepfutó, aki nem fordít teljesen hátat a borászkodásnak, hiszen az általa nagy becsben képviselt projektet, a “le vin qui monte” - ot (a hegymászó bor) továbbra is szándékában áll legkitartóbb barátaival együtt tovább vinni.

Szívügyemnek tekintem, hogy ahová másképp nem juthat el a bor, úgy mi magunk szállítjuk oda, akár egy magashegyi alpesi kunyhóba, vagy a legnehezebben megközelíthető menedékházba. A pincészet termékeit pedig továbbra is meg lehet majd vásárolni kistermelői piacokon és a terepfutó versenyeken, de számos nagyobb gasztronómiai rendezvényen is, hiszen az érték, amit a borászat képvisel ezek után is megmarad, csak mi már nem veszünk részt napi szinten a logisztikában, és a folyamatokban. Várnak az új kihívások, számos tervem van még, ami nagyon izgalmas lesz”
mondta a francia sportoló.
Forrás: Damien Rosso