filo edit

A szaxofonművész futónő, aki olykor a férfiak előtt nyer versenyt

Forrás: Szász Norbert
Filó Edit elképesztő sikerszériát tudhat magáénak. Ugyan van egy-egy kevésbé jól sikerült versenye, de volt olyan éve, amikor minden versenyén dobogóra állt. Volt, hogy a szaxofon- és klarinétművész az abszolút mezőnyben, az összes férfiindulót maga mögé utasítva nyert. Na, de mi lehet Edit titka?

Lassan ott tartunk, hogy ahol elindulsz, ott nyersz. Mit mondanak a szakemberek, ha gyerekként elkezdtél volna futni, akkor akár profi futó is lehettél volna?

Azt gondolom, hogy megfelelő szakmai vezetés mellett igen. A kitartásom, szorgalmam gyerekkorom óta megvan, ezt bizonyítja a szakmám iránti elhivatottságom is. Hétévesen eldöntöttem, hogy szaxofonművész leszek, ezért jártam zeneiskolába, konzervatóriumba, a zeneművészeti egyetemre, és valóban szaxofon-, valamint klarinétművésszé váltam, mindvégig kitartottam az elmúlt huszonhárom évben. Így véleményem szerint, ha valaki felfedezte volna gyermekkoromban, hogy az átlagnál tehetségesebb vagyok atlétikában, és a sport mellett kötelezem el magam, valószínű, hogy a szívósságom miatt sikeres sportolóvá fejlődtem volna. Persze nem érdemes azon gondolkodni, hogy "mi lett volna, ha....", örülök, hogy felnőttként mégis rám talált a futás.

Előfordult olyan is, hogy a férfi mezőnyben is te végeztél az első helyen. Hogy érzed, a sok és jó edzésmunka mellett minek köszönhetőek ezek a sikerek?

Amit említettél is, elengedhetetlen, hogy mindig felkészülten állok a rajthoz, véletlenül nem lehet nyerni. Ezenkívül jó versenyző típus vagyok, nem esek szét fejben, tudok koncentrálni az alapvető szabályokra, tudom kontrollálni magamat, például, hogy ne fussam el a verseny elejét, hiába vinne a lábam jobban.

Terepen is nyert már rangos versenyt

Többféle távhoz köthetők a győzelmeid, helyezéseid. Melyik táv a kedvenced? Illetve melyik távban mit szeretsz?

Jelenleg a 10 km-es utcai futóverseny a kedvencem, elsősorban erre készülünk, így most ez áll hozzám a legközelebb. Általában 5 és 25 km között szeretek versenyezni, az ennél hosszabb távok nem vonzanak, egyelőre inkább a gyorsulás van fókuszban. Az aszfaltos versenyeken kívül szeretem a terep-, illetve akadályversenyeket is. Most nem végzek olyan edzésmunkát, hogy ilyen eseményeken induljak, de büszke vagyok arra, hogy a múltban például Spartan Race versenyen, elit sportolói kategóriában, kvalifikációt szereztem a világbajnokágra, illetve a Tusnád Maratonon szerzett első helyezésemre (23 km, +650 szint) is büszkén gondolok vissza.

Mit jelent neked a futás most és mit jelentett akkor, amikor elkezdted?

Számomra a futás életmóddá vált, annyira természetes, szerves része az életemnek, mint bármely más folyamat, ami a hétköznapokat kíséri, például az étkezés, az alvás vagy a fogmosás. Ezenkívül a szakmámat nagyon jól ellenpontozza bizonyos szempontból, a zenében ugyanis szubjektív megítélés alá esünk egy koncert során, hiszem mindenkinek más az ízlése, más-más előadót kedvel. A sport viszont egy olyan terület, ahol a megtett táv, illetve elért idő számít, ezért egy objektív eredményt kapunk. Nem számít az életkor, a háttértörténet, egyebek, csak az idővel és a távval folytatott küzdelem.

Egyáltalán, mikor és miért kezdted el a futást?

2014-ben, egy magánéleti krízis után komoly életmódváltásba fogtam, ekkor kezdtem el futni is. Először edzőterembe jártam, a sporttáplálkozás is itt kapcsolódott be az életembe, ebben a testvérem volt a segítségemre, majd hosszas tiltakozás után egyszer elmentem futni, kardió edzés gyanánt. Na, itt bizonyos szempontból 180 fokos fordulatot vett az életem, nem is gondoltam arra, hogy ilyen meghatározó változást fog előidézni a mindennapjaimban. Első alkalommal másfél kört futottunk a Margitszigeten egy szaxofonos kollégámmal, ez annyira meghatározó élmény volt, hogy azóta is töretlenül vonz a futás világa. Hamar kiderült, hogy jó adottságaim vannak hozzá, érhetően a sikerélmények aztán fokozták az elhivatottságot.

Egy év alatt hat egyéni csúcsot ért el

Mi mindent teszel meg a futásért? Edzőtáborokba való utazás, keresztedzések, más sportágak űzése, sportolást támogató táplálkozás?

Egészségtudatos étkezés, vitaminok rendszeres szedése, heti sportmasszőr, ez mind a futás miatt épült be az életembe, viszont annyira alapvetővé vált, hogy nem érzem különösebb tehernek, extra odafigyelésnek, egyszerűen átalakultak a napi szokásaim. Kifejezetten futótáborban még nem voltam, viszont futás által nyíltvízi úszó edzőtáborban igen, két alkalommal Egyiptomban. A családi programjaink gyakran igazodnak a futóversenyekhez, belföldön, külföldön egyaránt versenyzek, így előfordul, hogy együtt utazunk és egy rövid pihenést is hozzácsapunk a versenyekre szánt pár naphoz. Nagyon kedves emlékek azok az események, amelyeken a főverseny mellett kísérőszámok is vannak, így az egész család rajthoz tud állni.

Markocsán Sándor után Rakonczai Bea irányítja az edzéseidet. Mennyit tett hozzá a futásban való előrelépésedhez az új edződ?

Sokat köszönhetek az előző edzőmnek, az alapok elsajátítását, a sport szeretetét, viszont 2018 és 2020 között megrekedtem egy szinten, a helyezések jöttek, de egyik időeredményemet sem tudtam megjavítani. Ekkor úgy döntöttem, új impulzusokat szeretnék, itt kapcsolódott be az életembe Rakonczai Bea, a jelenlegi futóedzőm (háromszoros olimpikon, országos csúcstartó utcai 10 km-en 31:41-gyel – a szerk.). Beával az időeredményeim javítását, a minőségi fejlődést tűztük ki célul, amihez egy teljesen más edzésmetodikára volt szükség. Ezen felül Bea rátalált több gyenge pontomra, amin jelenleg is dolgozunk, ennek köszönhetően a várt fejlődés elindult, az elmúlt közös, bő egy évünk alatt, hat(!) egyéni csúcsot tudtam futni. Érzem, hogy erősödöm, napról-napra jobb formába kerülök fizikailag, mentálisan egyaránt. Abszolút kimozdított a komfortzónámból, új szemléletet tárt elém, ezért a jelenlegi sikereket az ő profi munkájának tulajdonítom.

Hamarosan megjelenteti első saját dalát

Hogy tudod összeegyeztetni a munkádat az intenzív sportolással?

Csak előre tervezéssel. Mivel tanítok és koncertezem, nem igazán van különbség a hétköznapok és a hétvége között. Csak úgy tudom megoldani az edzést, ha előre eltervezem, hogy a napnak mely szakaszában lesz rá idő, a "holnap valamikor futok" nem működik, nem ritka, hogy próba és koncert között kell megoldanom. Rugalmasnak kell lennem helyszín és idő tekintetében, például ahol a magántanítást végzem, ott mindig tartok futócuccot, hogy ha lenne óralemondás a tanítványaim részéről, azonnal mehessek futni.

Milyen terveid vannak idénre? Sportban és zenében egyaránt.

A 10 km-es időeredményemet szeretném megjavítani újra, külföldi versenyeken is tervezem a részvételt, illetve az Aldi Női Futógála napján lesz a szülinapom, ott szeretnék előkelő helyezést elérni, szép időt futni. Zenében pedig leginkább az, hogy még tavaly ősszel elkészült az első saját számom, hónapokkal ezelőtt feljátszottam stúdióban, tavasszal szeretném végre megjelentetni, videót készíteni hozzá, nagyon izgatott vagyok ezzel kapcsolatban is.