félmaraton, világbajnokság,

Hétvégén lesz a félmaratoni világbajnokság a lengyelországi Gdyniában

Forrás: Jordan Mansfield / Getty Images
A verseny a Nemzetközi Atlétikai Szövetség első idei eseménye lesz, amit a koronavírus-járvány kitörése miatt márciusról őszre halasztottak.

Október 17-én, azaz szombaton lesz a 2020-as IAAF World Half Marathon Championships. A bajnokság teljes törlését azért sem szorgalmazták, mert „a nemzetközi bajnokságokon való versenyzés lehetősége nagyon fontos az élsportolóink ​​számára” – mondta Jakob Larsen az IAAF nemzetközi versenyigazgatója. „Nem csak azért fontos, hogy legyen oka, célja a felkészülésüknek, hanem azért is, mert a jövedelmük forrását meghatározza a nemzetközi porondon történő versenyzés és az eredmények is. Illetve az esemény szervezőbizottságának eddigi munkája és a felhasznált forrás elúszott volna, ha egyszerűen töröljük a világbajnokságot.”

A lebonyolításhoz a részletes és alapos egészségügyi és biztonsági protokoll kidolgozása kritikus fontosságú volt. Ehhez kapcsolódott az is, hogy az eredetileg nyílt versenyen, ami nagyságrendileg 27 ezer futót vonzott volna, csak a világbajnokságra nevezett, elit futók indulhatnak. A nyílt kategóriába nevezők számára virtuális eseményt hoztak létre. Ettől függetlenül is kihívást jelentett megszervezni, hogy minden csapattag eljuthasson a verseny helyszínére. A pálya több körös lesz, egy kör 5,5 km hosszú, ebből futnak négyet a futók.

A férfi mezőny rajtlistáján szerepel az ugandai Joshua Cheptegei, aki augusztusban 5000 méteren futott új világcsúcsot, október elején pedig 10 000 méteren. Ugyan félmaratoni távon még nem versenyzett, de már idén év elején is készült a félmaratoni világbajnokságra és persze arra, hogy világcsúcsot fusson ezen a távon is.

A 19 éves szintén ugandai Jacob Kiplimo ugyancsak esélyes arra, hogy Gdyniaban érmet nyerjen. Első félmaratonját, amit 2019-ben a Kampala Maraton betétszámaként teljesített, 1:01:53-mal nyerte. A mezőny leggyorsabb embereként érkezik a versenyre Kibiwott Kandie. A kenyai futó szeptemberben, a prágai RunCzech félmaratonon az idei legjobb félmaratoni időt futotta 58 perc 38 másodperccel. A 24 éves atléta ötödik a félmaratoni ranglistán, egyáltalán nem lenne meglepő, ha győztesként ünnepelnék ezen a világbajnokságon. Ha ez megtörténne, akkor Kandie személyében ismét kenyai világbajnokot jegyezhetnénk. Az elmúlt három félmaratoni VB-n kenyai győztes nyakába került az arany.

Joshua Cheptegei, félmaraton, világbajnokság
Forrás: Getty Images
Joshua Cheptegei a rendhagyó év ellenére elképesztő eredményeket produkált már eddig is.

A háromszoros bajnok, jelenlegi világcsúcstartó Geoffrey Kamworor nem indul a VB-n. Júniusban balesetet szenvedett, edzés közben elütötte egy motorkerékpáros, ami után műteni kellett a lábát. Ebből a sérülésből nem épült fel tökéletesen. Szintén éremesélyes az etióp Guye Adola, aki minden idők leggyorsabb debütáló maratonját futotta 2017-ben a Berlin Maratonon (2:03:46), ahol rögtön második helyezettként ért célba Eliud Kipchoge mögött. Adola a harmadik leggyorsabb a szombati világbajnokság nevezettjei között. 59:06-os idejével ő vezeti az etióp ranglistát.

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Ősszel is minden a futásról szól!

Bár az életünket felforgatta a járvány, futni mindig lehet, ezért a legújabb lapszámban is számos hasznos edzés- és táplálkozási tippel készültünk, hogy most se rekedj meg a fejlődésben. A címlapon Fördős Zét láthatod, aki a magazin belső oldalain megmutatta nekünk kedvenc futóhelyét és – kajarecepjeit is! Ne hagyd ki!

595 Ft

A női mezőnyben négy olyan futó is rajthoz áll, akik eddigi pályafutásuk során futottak félmaratoni világrekordot. A 2018-as győztes, etiópiai Netsanet Gudeta ismét megpróbálja megvédeni címét, a két évvel ezelőtti valenciai VB-n világcsúcsidővel győzött (csak női mezőnyben zajlott a futás).

Peres Jepchirchir is szerepel a rajtlistán. Cardiffban elnyerte a 2016-os bajnoki címet, illetve legfrissebb eredménye a szeptemberi prágai félmaratoni világcsúcsa (1:05:34), amit női mezőnyben futott. A rajtlista másik jelenlegi 21 km-es világcsúcstartója az etióp Ababel Yeshaneh, idén februárban a Ras Al Khaimah Félmaratonon futotta 1:04:31-es rekordját. Ezt a címet Jocelyne Jepkosgeitől vette át, ő 1:04:51-es személyes csúccsal büszkélkedhet, emellett a legutóbbi New York Maraton női bajnoka.

félmaraton, világbajnokság,
Forrás: Getty Images
Jocelyne Jepkosgei Geoffrey Kamworor társaságában a tavalyi New York Marathon dobogóján.

A kétszeres világbajnok, Sifan Hassan szintén indul szombaton. Hassan szeptemberben megdöntötte az egyórás futás világcsúcsát Brüsszelben. Akire még érdemes figyelni, a 43 éves (!) Annemari Kiekara-ra, Finnország egyetlen indulója. 22 év után tér vissza a bajnokságra. A három gyermekes anya a mezőny legidősebbjei közé tartozik. Egyéni legjobbja félmaratoni távon 1:13:56. Dobogóra kerülési esélyei csekélyek ugyan, de a tisztes helytállás nála is megmutatkozhat az eredményben. Lonah Chemtai Salpeter, az első izraeli, aki aranyérmet nyert a 2018-as atlétikai EB-n. Győzelmét 10 000 méteren aratta. A valenciai VB-n még a 12-ik helyen végzett, ezen szeretne javítani. Az egyik izgalmas debütáló Vendula Frintova, profi triatlonista, aki Csehország eddigi legjobb női triatlonistája. A futás régóta nagy szenvedély a 2019-es ITU világkupa győztes életében, ez az első alkalom, hogy a világ legjobb futói között próbálhatja ki magát.

félmaraton, világbajnokság,
Forrás: Getty Images
Az etióp Sifan Hassan 1500 méteren nyert, egyben nemzeti rekordot futott a tavalyi dohai atlétikai világbajnokságon.

További érdekességek a félmaratoni VB-k történetéből

Kenya és Etiópia a verseny két legdominánsabb nemzete. Kenya eddig 12 férfi aranyat és 7 nőit nyert félmaratoni világbajnokságon az elmúlt 22 alkalommal. A legsikeresebb női versenyzők között a kenyai Tegla Loroupe, a brit Paula Radcliffe és a holland Lornah Kiplagat neve szerepel. Mindannyian háromszor lettek a táv világbajnokai. Netsanet Gudeta érte el az eddigi leggyorsabb időt a világbajnokságok történetében, 2018-ban 1:06:11-et futott, ami akkor női mezőnyben világrekord volt.

Az eritreai Zersenay Tadese a legsikeresebb sportoló a verseny történetében. Öt aranyérmet nyert és két világrekordot döntött a távon. A kétszeres olimpiai ezüstérmes kenyai Paul Tergat 1999-ben és 2000-ben egymást követően nyert VB címet. Geoffrey Kamworor, aki egyben a táv világcsúcstartója is (58:01), jegyzi a világbajnokságon futott leggyorsabb időt, ami 59:08, a 2014-es győzelmekor érte el.

A 2020-as félmaratoni világbajnokságra összesen 62 nemzet küld sportolókat Lengyelországba. Számos ország, köztük az Egyesült Államok és Japán, az utazási korlátozások miatt lemondták a szereplést. A verseny október 17-én szombaton lesz, a női rajt 11 órakor, a férfi pedig 12:30-kor.

Az eseményeket a verseny Facebook oldalán lehet követni.