maraton, olimpia, tokyo 2020, Peres Jepchirchir,

A kenyai Peres Jepchirchir a női olimpiai bajnok maratonon

Forrás: Clive Brunskill / Getty Images
A világcsúcstartó Brigid Kosgei ezüstérmes lett és 17 év óta először amerikai futó nyerte az olimpiai bronzot.

A korábbi eredmények alapján az egyik legerősebb olimpiai maratoni mezőny rajtolt el az elmúlt éjszaka (magyar idő szerint) Szapporóban. De az indulóknak nemcsak ez jelentett kihívást, hanem a forróság is, ami miatt a szervezők egy órával előbbre hozták a rajtot, helyi idő szerint nem reggel 7 órakor, hanem 6 órakor rajtoltak a futók. A hőmérséklet 25,7 fok volt 78 százalékos páratartalommal, ám mire az érmesek célba értek már 31 fokot mutatott a hőmérő.

A kétszeres félmaratoni világbajnok a 40. kilométer után kezdte meg a hajrát és szakította le csapattársát, Brigid Kosgeit és 2:27:20-as idővel lépte át a célt. Ez volt a harmadik győzelme a távon öt futam alatt, a harmadik leggyorsabb idővel érkezett az olimpiai maratoni versenyre.

A világcsúcstartó Brigid Kosgei 2:27:36-tal második lett, az olimpiák történetében elsőként hozták el kenyai női maratonisták az első két helyet. A verseny legnagyobb meglepetését az amerikai Molly Seidel érte el, aki bronzot szerzett mindössze harmadik maratonján, 2:27:46 alatt végzett.

A párás meleg miatt óvatos futásra volt szükség, ami viszont konzervatív, majdnem „lassú” tempóvá fejlődött a verseny nagy részében. Először két kört futottak Szapporo központi parkjában, aztán egy háromhurkos útvonalon futottak, melyből az első hosszabb volt a második kettő rövidebb.

Peres Jepchirchir is the Marathon Olympic champion 🙌 The 2-time World Half Marathon champion breaks the tape in 2:27:20 in Sapporo and brings the 🥇 back to Kenya 🇰🇪 #Tokyo2020 #Olympics #Athletics

Posted by World Athletics on Friday, August 6, 2021

A maratoni mezőnyben 88 nő állt rajthoz. 10 km-ig mintegy 46 fős boly 2 másodpercen belül futott egymáshoz képest, 2:33-as iramban. A következő 5 km-en gyorsultak a futók, így az élboly 25 főre csökkent. A 20. kilométerre további futók szakadtak le, féltávnál 1:15:14-kor járt a mezőny eleje, ekkor már csak 10 futó tudta tartani a lépést az elején, akikhez 25 km előtt ketten még fel tudtak kapaszkodni, ám a 30 km-es mérésnél (1:46:04) már csak 9 fő volt az élen. A táv végefelé tovább rosálta a hőség és a tempó a mezőnyt, akik ekkor már próbálták megnyomni az iramot, a hetedik 5 km 16:54 lett, már csupán öten álltak az élen: Jepchirchir, Kosgei, Seidel, Lonah Salpeter és Eunice Chumba. 5 km-rel a cél előtt a két kenyai, Kosgei és Jepchirchir iramot váltottak, amit a többiek nem tudtak tartani, sőt az izraeli Salpeter sétára váltott és végül a 66. helyen ért célba. Hat másodperces előnyt szerzett a két kenyai futónő a harmadik helyen futó amerikai Seidel-hez képest és végül Peres Jepchirchir 40 km után elkezdte a végső hajrát, amit Kosgei nem tudott követni, de tartotta a pozícióját. „Nagyon meleg volt, nem volt könnyű verseny” – mondta a 28 éves aranyérmes Jepchirchir a célba érkezést követően. „Hálás vagyok, hogy sikerült megbirkóznom a körülményekkel.

The women's marathon Olympic medallists 🥇 Peres Jepchirchir 🇰🇪 2:27:20 🥈 Brigid Kosgei 🇰🇪 2:27:36 🥉 Molly Seidel 🇺🇸 2:27:46 #Olympics

Posted by World Athletics on Friday, August 6, 2021

Az ezüstérmes Brigid Kosgei szintén panaszkodott a nehéz klímára, ám az amerikai bronzérmes rosszabbra számított, neki kedvezett az, hogy a forróság miatt nem volt szupergyors az iram, emiatt végig könnyebb volt lépést tartani a mezőny elejével. Molly Seidel 2:2513-as egyéni csúccsal érkezett az olimpiai mezőnybe, az ő példája jól mutatja, hogy a leggyorsabbak mellett olyan futónak is lehet helye az olimpiai dobogón, akinek egyszerűen jól jön ki a lépés a verseny napján. A 88 indulóból 15-en kiálltak.

Az olimpia női maratoni futamának eredményei

1. Peres JEPCHIRCHIR (KEN) 2:27:20
2. Brigid KOSGEI (KEN) 2:27:36
3. Molly SEIDEL (USA) 2:27:46

További eredmények: ITT

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft