Eliud Kipchoge, maraton, Berlin Maraton, maratoni világcsúcs,

Eliud Kipchoge négy év után újra maratont fut Berlinben

Forrás: Getty Images
Utoljára 2018-ban állt rajthoz a német főváros maratonján a 37 éves kenyai futó, éppen akkor, amikor az azóta is élő 2:01:39-es világcsúcsot elérte.

Eliud Kipchoge immár kétszeres olimpiai bajnokként tér vissza a versenyre, miközben a tavalyi győztes etióp Guye Adolával is meg kell mérkőznie. Adola tavaly 2:05:45-tel lett első. A páros 2017-ben már versenyzett együtt. Akkor az etióp futó első maratonját teljesítette, és szinte végig képes volt tartani Kipchoge tempóját, ám a kenyai végül 14 másodperccel megverte. Guye Adola maratoni legjobbja, pontosan az ott elért eredménye - azaz 2:03:46.

„A berlini a leggyorsabb pálya” – mondta Kipchoge, aki az év elején megnyerte a tokiói maratont 2:02:40-es pályarekorddal. „Berlin az a hely, ahol egy futó megmutathatja mennyire képes saját határainak feszegetésére.”

Ha Eliud Kipchoge nyerni fog, egy szintre lépne a berlini győzelmeket illetően a legendás etióp maratonfutóval, az egykori világcsúcstartó Haile Gebrselassie-vel.

„Örülök, hogy újra maratont futhatok Berlinben, és lehetőséget kapok a címvédésre” – mondta a tavalyi győztes, Adola. „Mindig jó érzéseim vannak ezen a versenyen, mert itt debütáltam a távon, és itt értem el az egyéni legjobbamat. Az a célom, hogy 2:03 alatt fussak.”

Kipchoge az indulással kapcsolatos múlt heti sajtóközleményében azt is elmondta, hogy hagyományosan évente két maratont fut, az elmúlt években leginkább a londoni maratont választotta, amin idén, mivel szintén ősszel lesz, nem indul. Kipchoge szerint nehéz döntés volt Berlint választani szemben a többi World Marathon Majors rendezvénnyel, amik közt több is van, amin még soha nem indult – például Bostonban és New Yorkban.

Az is kiderült mostanra, hogy Kipchoge lehet az első maratonista, aki három érmet nyerhet olimpiai maratoni versenyszámban, ugyanis a 2024-es párizsi olimpián szeretne rajthoz állni. Sőt azt követően sem tervezi a visszavonulást, a 40-es éveiben még mindig szeretné folytatni a versenyzést.