maraton, Boston Marathon, Eliud Kipchoge, világcsúcstartó,

Eliud Kipchoge pályacsúcsot tervez a Boston maratonon

Forrás: Getty Images
Két hét múlva, április 17-én rajtol az idei Boston maraton. A maratoni világcsúcstartó, Eliud Kipchoge első idei célja, hogy a 127. alkalommal megrendezésre kerülő versenyt pályacsúccsal megnyerje.

Először indul a kenyai rekorder a rangos versenyen, akinek az a hosszú távú terve, hogy a World Marathon Majors alá tartozó valamennyi maratonon nyerjen. Boston mellett a New York-i maraton az, amin még soha nem indult. A bostoni verseny pályacsúcsát 2011-ben, pályatársa Geoffrey Mutai érte el, ideje 2:03:02 volt. Ezen időn belül kell tehát a 38 éves Kipchoge-nak célba érnie.

Jelenleg a felkészülés utolsó hetei zajlanak a kenyai Kaptagatban, ahol kifejezetten a hullámzó bostoni pályára készülve, edzőpartnereivel egy dombos, hosszú útvonalat raktak össze, igaz 2500 méteres tengerszint feletti magasságban. Amire viszont nem tud Kenyában felkészülni, az a kiszámíthatatlan bostoni időjárás. Erre azt mondta a kétszeres olimpiai bajnok maratonfutó, hogy igyekszik mindenféle időjáráshoz alkalmazkodni, ahogyan azt eddigi pályája során megtette.

A Boston maratonon az is kihívás lesz Kipchoge számára, hogy nem engedélyezett az iramfutók közreműködése. Utolsó két maratonján 20 kilométerig volt segítsége, Bostonban tehát nem lesz.

Eliud Kipchoge világrekordot jelentő 2:01:09-es eredményét tavaly szeptemberben, a 2022-es berlini maratonon érte el. Saját, 2018-ban futott világcsúcsát javította meg 30 másodperccel. Minden idők vitathatatlanul legnagyobb maratonistája nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy minden egyes WMM maratont pályacsúccsal nyerjen meg. Emiatt Boston és New York mellett, ismét le kellene futnia a Chicago maratont is. Az amerikai versenyen 2014-ben járt, akkor 2:04:11-gyel győzött. A jelenlegi pályacsúcs 2018-ból származik, Dennis Kimetto futott 2:03:45-öt.

A World Marathon Majors versenyek közül pályacsúccsal teljesítette eddig a London maratont 2:02:37-tel, a berlini maratont 2:01:09-cel (ez az eredmény egyben világcsúcs is) és a tokiói maratonon tavaly győzött 2:02:40-nel. Ezen túlmenően a 2024-es párizsi olimpián is szeretne indulni, sőt háromszoros olimpiai bajnok maratonfutóként zárná az olimpiai szereplést.