maraton,Eliud Kipchoge,világcsúcs,1.59,INEOS 1:59 Challange,csúcsdöntés,2 órán belül

Eliud Kipchoge Bécsben készül megdönteni a 2 órás maratoni időt

Forrás: Dan Vernon
Az osztrák főváros ad otthont az „INEOS 1:59 Challange”-nek, az eseményre október 12-én kerül sor.

A Práter területén lesz kialakítva a futópálya, amely egy 4,3 km hosszú, egyenes, fákkal övezett, árnyékos szakasz, a fordítóval együtt 9,6 km egy kör. Azért esett a választás Bécsre, mert optimális feltételeket biztosít a kenyai világcsúcstartó számára ahhoz, hogy a vállalását, azaz az 1.59-es maratoni időt, teljesítse. Ha október 12-én nem kedvez az időjárás a csúcsdöntéshez, akkor egy héttel később kerül sor a kísérletre.

Az „INEOS 1:59 Challange” csapata azért választotta a bécsi helyszínt, mert:

- Gyors és sík pálya.
- A 4,3 km-es útszakasz, melyen Kipchoge futni fog, teljesen egyenes.
- Optimális időjárási körülmények várhatóak.
- Friss a levegő - a park Bécs zöld tüdője.
- Széles, forgalommentes és jól kivilágított utak övezik a területet.
- Egyszerű biztosítani az útvonalat.
- Csupán 3 óra az időeltolódás Kipchoge lakó- és edzőhelyéhez képest.
- Proaktív és szívélyes a városvezetés, nagy tapasztalattal bír a bécsi maratoni csapat.

„Eliud Kipchoge a világ legnagyobb maratoni futója és az egyetlen sportoló, akinek esélye van a kétórás maratoni idő megdöntésére” - mondta Sir Jim Ratcliffe, az INEOS elnöke. „Senki sem tudta ezt elérni eddig. Ha Eliud 1:59-et fut, ő lesz az első ember, aki ezt megteszi, történelmet írhat a maratonfutás világában. Mi abban tudjuk őt támogatni, hogy a legjobb esélyt biztosítjuk számára. Az Eliud által megfogalmazott kritériumoknak Bécs tökéletesen megfelel és örömmel dolgozunk az osztrák csapattal.” – tette még hozzá az INEOS vezetője.

Kipchoge, aki már javában készül a rendkívüli kihívásra, megerősítette, hogy „Bécsnek gyors és sík pályája van, amit a fák jól védenek. Az útvonal egy gyönyörű város szívében helyezkedik el, amely ráadásul nagyszámú néző számára lehetővé teszi, hogy részese lehessen ennek a sporttörténeti eseménynek.”

Ugyanezen a hétvégén, Mo Farah címvédést tervez a Chicago Maratonon, tehát izgalmas és mozgalmas lesz októbernek ezen időszaka.

A hír egyébiránt meglepetésnek számít, mert jó darabig úgy tűnt, London lehet az eseményt lebonyolító város.