maraton,Eliud Kipchoge,világcsúcs,INEOS 1.59,versenycipő

Eliud Kipchoge 1.59.40-es versenycipője

Forrás: Nike.com
2017. májusában vett részt Eliud Kipchoge a Breaking2 projektben Monzában. Már akkor is a 2 órán belüli maraton volt a cél. Végül 26 másodperccel kicsúszott a tervből.

Azonban biztató volt már a monzai próbálkozás is, hiszen a célok, amelyekért Kipchoge dolgozik olyan értéket képviselnek, amelyek nem csupán személyes sikereit mozdítják elő, hanem a maratonfutás egészét.

Eliud Kipchoge a 2000-es évek eleje óta használja a Nike termékeit, mégis a Breaking2 volt az első olyan együttműködés köztük, amely már a szélesebb közönség számára is egyértelművé tette, hogy mennyire elkötelezett a két fél egymás iránt.

Kipchoge 2013-ban, Hamburgban futott először maratont, melyet megnyert. A következő 11 maratonból 10-et szintén megnyert, 2014. óta, ha elindul egy maratonon, nem talál legyőzőre. Évente átlag két maratonon indul. Jelenleg ő a táv világcsúcstartója (2018. Berlin Maraton, 2.01.39). Nem véltelen hát, hogy őt tartották leginkább esélyesnek arra, hogy átlépje a maratoni futás 2 órás álomhatárát. Úgy jellemzi önmagát, mint aki szereti a változást, a technológiát és az innovációt, a sport evolúciója iránt elkötelezett futó.

maraton,Eliud Kipchoge,világcsúcs,2 órán belüli maraton,versenycipő
Forrás: Nike.com
Eliud Kipchoge eddig futott maratoni eredményei (kivéve a szombati INEOS 1.59).

Miközben az egyéni sportpályafutásának beteljesítésén dolgozik, az egyik legfontosabb véleményezője lett az általa használt futócipőknek, a visszajelzéseit a Nike mérnökei a későbbi tervezési, gyártási folyamatokban maximálisan figyelembe is vették. Az elmúlt öt évben a sportruházat gyártó teljes futócipő skáláját kipróbálta a Free-től az Epic Reactig és a Pegasustól a Vomeroig minden volt a lábán. Állandó partner volt a Nike azon erőfeszítéseiben, hogy újradefiniálja a kifejezetten gyors tempóra kifejlesztett versenycipőket.

maraton,versenycipő,Eliud Kipchoge,INEOS 1.59,2 órán belüli maraton
Forrás: Nike.com
Nike ZoomX Vaporfly NEXT%: az INEOS 1.59-es iramfutók ilyen cipőben futottak, Kipchoge cipőjét pedig ebből a modellből fejlesztették tovább.

Kipchoge először 2016. januárjában próbálta ki a Nike Zoom Vaporfly Elite cipőt. Londonban és a riói olimpián egyik prototípusában futott. Ennek folytatása lett a Nike NEXT% sorozat, ami az eddigi leggyorsabbnak mondott versenycipője lett a gyártónak. Ennek a cipőnek egy kifejezetten Eliud Kipchoge számára megalkotott új verziójában futotta az INEOS 1.59 Challenge 1.59.40-es maratonját. A speciálisan erre a futásra gyártott cipő egyelőre nem biztos, hogy elérhető lesz a szélesebb futóközönség számára, illetve még azt sem lehet tudni, hogy más elit maratoni futóknak lesz-e lehetőségük kipróbálni, versenyezni bennük.

maraton,Eliud Kipchoge,INEOS 1.59,2 órán belüli maraton
Forrás: Nike.com

Mindenesetre az alapul szolgáló modell, a Nike ZoomX Vaporfly NEXT% 275 euró, azaz több mint 90 ezer forint. Nem tekinthető tehát olyan tömegtípusnak, mint amilyen például a nagy klasszikus a Pegasus (igaz, utóbbi általános edzőcipő aszfalton futók számára, amelyet napi használatra terveztek).

Eliud Kipchoge-t és az INEOS 1.59 projektet a mesterséges (verseny)körülmények és az emiatti kiszámíthatóság miatt komoly kritikák érték, no és a cipő, amelyet kifejezetten számára raktak össze. Persze mélyen mindannyian (pártolók és kritikusok) tudjuk, hogy a körülmények szerencsés egybeesése mellett kellett ehhez az egészhez egy kiváló sportoló, aki a humán faktort tökéletesen odatette a futásba.