emelkedő, szintemelkedés, sípálya, terepfutás

Elise Delannoy megdöntötte a 24 óra alatt teljesített szintemelkedés női világcsúcsát

Forrás: Leslie Cross / Unsplash
Valójában a francia terepfutónő közel került a férfiak által felállított világrekordhoz is, ám végül azt nem lépte át.

Ezzel a teljesítményével a 36 éves sportolónő a világ negyedik legjobb eredményét érte el, ami egészen pontosan 16 572 méter szintemelkedést jelent 24 óra alatt. A férfi világcsúcs, amit nem sikerült megdöntenie 17 218 méter.

A tavalyi UTMB-n 7. helyen célba érkezett Elise 278-szor mászott fel a Nœux-les-Mines épített sípályán 24 óra alatt, az elért szintemelkedéshez egyébiránt 145 km-t is meg kellett tennie.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

A férfi világrekordot Aurélien Dunand Pallaz (17 218 m) jegyzi, ami ráadásul nem oly régi, a francia futó szeptember elején futotta. „Ennek az őrült menetnek az volt a célja, hogy találjak valamilyen kihívást magam számára, de azt is megmutatta, hogy minél hosszabb a táv, annál inkább megközelítik a nők a férfiakat” – mesélt Elise Delannoy a motivációjáról. „Sőt arra is jó volt, hogy más női futók számára ötletet adjak, mert alig több, mint fél kilométer hiányzott a világcsúcshoz. Jelen pillanatban a legkisebb kockázat a saját projektekben van, hiszen ha kitalálod, csak rajtad áll, hogy meg is valósítod. Ellenben a versenyekkel.”

Elise végig nagyon lelkes volt a futás során. „Amikor ultrát futok, a legtöbbször magam vagyok, a csapatommal csak a frissítőpontokon találkozom” - mondja. „Ezen az 520 méteres oda-vissza úton soha nem voltam egyedül. Mindig támogattak és bátorítottak, sőt a nap folyamán a közösségi média kommentjeit is olvastam. Jó élmény volt megosztani ezt a napot másokkal ily módon.”

Azt is hozzátette még a francia futónő, hogy jó eséllyel újra megpróbálja megfutni ezt a világcsúcsot.