segíts kézzel-lábbal, végtaghiány, adománygyűjtés,

Elindult a Segíts kézzel-lábbal tavaszi virtuális futókampány

Az eseményt A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány hozta létre 2020-ban, azóta évente kétszer lehet csatlakozni futóként és adományozóként a programhoz.

Lévay Petra paratriatlonista, a tokiói paralimpián is szereplő végtaghiányos sportoló, az Alapítvány ügyvezetője mesélt a Segíts kézzel-lábbal kampányról és az általa képviselt szervezetről.

„A Segíts kézzel-lábbal kampányt a pandémia kirobbanásakor találtuk ki azért, mert részben így próbáltuk azt az űrt pótolni, amely a személyes adományozási lehetőségek elmaradása miatt keletkezett” – kezdi a beszélgetést Lévay Petra.
segíts kézzel-lábbal, vágtaghiány,
Forrás: A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány
Lévay Petra a tokiói paralimpián 9. helyezett, Európa bajnok paratriatlonista az alapítvány ügyvezetője.

Az eseménynek két része van a kezdetektől fogva. Az egyik a mozgásra buzdít, tehát arra, hogy tegyél a testi és lelki egészségedért. Ezen belül 500 méter és 50 km-es táv között lehet választani, melyet nemcsak futva, hanem például úszva, kerékpározva, de gyalog is meg lehet tenni. Itt maga a nevezési díj az adomány. Nem kötelező, de örülünk, ha kapunk felvételt a teljesítésről, ezzel is inspirálva másokat, illetve nekünk is nagyon jó érzés látni, hogy megmozdulnak az emberek a végtaghiányos gyerekekért. A kampány másik része pedig egy licites csoport, ami a Facebookon keresztül érhető el. Ez egy támogatói, adománygyűjtő közösség magánembereknek és cégek képviselőinek, ahol licitálni lehet felajánlott tárgyakra. A kampány szíve-lelke azonban mégis a mozgás. Az Alapítványunk alapvetően elkötelezett a sportok iránt. Nagyon sok paralimpikon került ki a sorainkból. Célunk is, hogy a hozzánk csatlakozó családok végtaghiányos gyermekeit a sport felé is terelgessük. Ám a Segíts kézzel-lábbal kampány nem élsportolókat akar megszólítani elsősorban, hanem sokkal inkább közösségi esemény, viszont cégek nevezését is várjuk, számukra külön nevezési lehetőséget állítottunk be az oldalon.

Milyen célra fordítjátok az április 24-ig tartó esemény során befolyt összeget?

Az adományokat az alapítvány közösségépítő tevékenységére és működési kiadásaira szeretnénk fordítani.

1988-ban érintett szülők hozták létre A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványt, melynek célja a végtaghiányos gyermekek testi és szellemi fejlődésének segítése, hogy egészséges, boldog, és magabiztos felnőtt váljon belőlük. Abban hisznek, hogy bátorságot és tartást adnak a gyermekek számára, akik ezen keresztül magabiztosabban tudnak a mikroközösségükben érvényesülni. Szeretnék bebizonyítani a gyermekeknek, hogy teljes, egészséges és értékes életet élhetnek végtaghiányosan is.

segíts kézzel-lábbal, végtaghiány, adománygyűjtés,
Forrás: A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány

Idén ki lesz, aki sportolóként a kampány mellé állt?

Gurisatti Gréta olimpiai- és Európa-bajnoki bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes magyar válogatott vízilabdázó vállalta, hogy segíti az adománygyűjtést és részt vesz a kampányban. Illetve a kampány mellé állt még Verrasztó Dávid olimpiai negyedik helyezett úszó, Kazi Tamás olimpikon középtávfutó, Gulyás Michelle vb-ezüstérmes, olimpikon öttusázó és Góg Anikó olimpikon triatlonos is.

Te magad is magas szinten sportoló paratriatlonista vagy. A tokiói paralimpián 9. voltál , illetve Európa bajnokságot is nyertél. Önmagában ezért is kedves és fontos számodra ez a terület számodra, gondolom te is vállalsz sportos szerepet a kampány során.

Abszolút. A mostani alkalom azért is különleges számomra, mert hosszú sérülés után nemrég kezdtem újra futni. Hatalmas motivációt jelent számomra az idei Segíts kézzel-lábbal kampány, mert én is komolyan készülök arra, hogy ismét egy értékelhető 10 km-t tudjak megtenni.

Arról mesélnél, hogy hogyan lehet végtaghiányosként felépíteni egy komoly sportkarriert?

Nincs kikövezett út arra, hogy egy végtaghiányos gyermekből élsportoló váljék, mindenki kicsit a saját útját járja. A parasport táján éppen ezért is gond az utánpótlás nevelés. Az alapítványunkhoz tartozó gyermekek vagy ma már felnőttek többsége integrált körülmények között járt óvodába, iskolába, és a sportolást is integráltan végzik. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az ép gyerekekhez hasonlóan, a végtaghiányos gyermekek között is egyre kevesebben sportolnak rendszeresen. Nagyon igyekszünk biztatni őket a mozgásra a személyes példánkon keresztül is. Nem kell persze mindenkinek élsportolónak lennie, de az egészséges életmódra nevelés mindenképpen célunk. Mivel többségük integráltan végzi a tanulmányait is, azt szoktuk javasolni, hogy próbáljanak meg részt venni mindenben, amiben csak tudnak a gyerekek, ép társaikhoz hasonlóan. Azt gondolom, hogy kisebb módosításokkal bármire képesek a végtaghiányos gyerekek is. Kell őket segíteni persze ezen az úton, de kellő nyitottsággal bárhová beilleszthetők.

Évente 50-60 gyermek születik valamilyen végtaghiánnyal, minden érintettel kapcsolatba kerültök?

Nem mindenki kerül velünk kapcsolatba sajnos. Ma már az adatvédelmi előírásoknak való megfelelés miatt nem tudunk mindenkiről, nem tudunk közvetlen kapcsolatot teremteni az érintett családokkal, ezért megpróbálunk minden lehetséges felületen jelen lenni, hogy minél több helyről kapjanak rólunk hírt, információt. A Miniszterelnökség segítségével most zajlott egy széles körű tájékoztató kampányunk, melynek célja az edukáció volt. Különböző szakmai és nem szakmai felületeken próbáltuk felhívni a figyelmet az Alapítványra. Megkerestük az ország összes pedagógiai szakszolgálatát, orvosi konferenciákon voltunk jelen. Ezekhez a szervezetekhez, szakemberekhez elég nagy valószínűséggel jutnak el a végtaghiányos gyermekek családjaik. Abban bízunk, hogy nem felejtik el átadni az érintett családoknak a velünk kapcsolatos információikat azok, akikhez eljutottunk előzetesen.