transalpine run, nedjalkov balazs

Egy magyar teljesítővel ért véget az idei Transalpine Run

Forrás: Andi Frank
Egy nappal korábban, de a tervezett menetrend szerint legalább Olaszország jelentette a végállomást a célbaérkező 225 csapat és egyéni futó számára a 16. Transalpine Run versenyén, ahol végül az egyetlen magyar csapatból csak egy célbaérkezőt köszönthettünk Prad am Stilfersjochban, nyolc helyett hét nap alatt, 264 helyett 235 kilométer távolsággal, 15320 helyett 13420 méternyi szintkülönbség megtételét követően.
Az idei Transalpine Run több szempontból is különleges volt. Egyrészt, eddig még soha a verseny során nem tett meg a mezőny 47 kilométernyi távolságot egy adott etap során, másrészt még soha nem érintettek a versenyzők 2971 méteres magasságú hegycsúcsot”
mondta Martin Hafenmair versenyigazgató a legutolsó technikai értekezlet alatt

570 kétfős csapat rajtolt el 2021. szeptember 4-én, szombaton Ausztriából, a Kleinwalsertal völgyében fekvő Hirschegg településről. Az indulók egy kisebb csoportja, akik a kétnapos, úgynevezett RUN2 betétfutamra neveztek, a második nap végén Sainkt Anton am Arlbergben be is fejezték a versenyzést. Köztük volt a 2Run2Die névre keresztelt magyar páros, Korda Evelin és dr. Haidekker Bence, akik az előkelő, negyedik helyen értek célba osztrák és német bajnokok között.

Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehettem, csodálatos helyen, gyönyörű környezetben futottam, és Evelinnel szuper párost alkottunk. Elképesztő élmény volt itt lenni, és abban egészen biztos vagyok, hogy jövőre visszatérek”
mondta Bence.
korda evelin, dr. Haidekker Bence

A hosszú távon, a nyolc napos versenyen induló Salomon Running Team Hungary tagjai számára azonban sajnos nem sikerült ilyen fényesen az idei év, mivel a páros egyik tagja, Veres Gábor öt nap után sérülés miatt kiszállt a versenyből. Nedjalkov Balázs azonban egyedül is folytatta a versenyzést, és végül szólóban, de sikeresen teljesítette a Transalpine Runt, így a pécsi terepfutó már kétszeres teljesítőnek mondhatja magát, miután 2019-et követően 2021-ben is átfutott az Alpokon.

Veres Gábor, Nedjalkov Balázs
“Amióta futok, ez volt számomra a nagybetűs verseny, az az esemény, ami mindig ott szerepelt az álmaim között. Semmihez sem hasonlítható az a szeretet és az az energia, amit itt, a Transalpine-on érzek. Két éve volt szerencsém először átélni ezt a csodát, idén pedig abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy a főszervező Uta Albrecht személyesen hívott el az általuk szervezett 4Trails-re és a Transalpra is. Előbbi még júliusban nagyon jól sikerült, hiszen korosztályos második helyen értem be olyan futók előtt, akik a tiroli Alpokban gyűjtik szorgosan a szintet, míg én a Mecsekben végzem az edzéseimet. A 4Trails sikere után nagyon vártam a Transalpot, amire idén Veres Gábort hívtam el párnak. Sajnos azonban Verinek nem jött ki jól a verseny, és a hatodik napon már egyedül álltam be a rajtkapuba, ugyanis a sérülése megakadályozta abban, hogy a további két napot is együtt fussuk le. Ugye a Transalpine egyik fő lényege, hogy páros verseny, így mindenképp csalódott vagyok, hogy nem sikerült kéz a kézben befutni az utolsó nap végén, de azért annak nagyon örülök, hogy végig jó formában halkadtam, így ki tudtam magamból hozni a legjobbat. Igaz, rengeteget is készültem rá, így a saját teljesítményemmel maximálisan elégedett vagyok.”

A versenyről Balázs részletesebb beszámolóját pedig hamarosan elolvashatjátok majd itt a Runner’s World oldalán.