maraton, guinness-rekord, ultrafutás, terepfutás,

Egy ausztrál futónő 150 maratont futott 150 egymást követő napon – ő lett az új rekorder!

Forrás: Getty Images
Ebben a projektben már több futó látott fantáziát az elmúlt években, ahogyan Erchana Murray-Bartlett is, jelenleg tehát ő a Guinness-rekorder 150 maratonnal.

A 32 éves Melbourne-ben élő futónő az utolsó maratonja reggelén felkelt, megevett egy tál gabonapelyhet és egy banánt, majd futni kezdett, ahogy az azt megelőző 149 napban is. 2022. augusztusában futotta az első maratont, a Guinness-rekordot 107 maratonnal a lábaiban érte el, de mivel kitűzte a 150 maratont, nem állt meg, hanem folytatta a menetelést, vagyis a futást, melynek célja adománygyűjtés is volt egyben. Az összegyűlt pénzt – ami összesen 128 ezer ausztrál dollár, közel 33 millió forint – egy természetvédelemmel foglalkozó szervezet számára ajánlotta fel.

Amit elért és amit megtett a 150 egymást követő napon futott maraton során Erchana Murray-Bartlett

Összegyűjtött adomány: 128 000 AUS dollár (a The Wilderness Society számára)
Teljes táv: 6336,62 km
Idő: 632 óra 32 perc
átlagos pulzusszám: 125 bpm
Átlagtempó: 5:59 perc/km
Leggyorsabb tempó: 3:41 perc/km
Elhasznált futócipők száma: 10 pár
Összes elfogyasztott banán: 230 db
Összes elfogyasztott kalória: 360 572 cal
Teljes szintemelkedés: 54 624 méter
Maximális magasság, melyet elért: 1902 méter

Erchana elmondta, hogy minden egyes nappal egyre fáradtabbnak érezte magát, ezzel együtt nőt a regenerációs törekvések fontossága is. Az utolsó maraton után pedig egyszerűen furcsa érzés volt nem futni, hanem sétálni az utcán és kávézni.

99 százalékban növényi alapú ételeket fogyasztott. A holtpontot körülbelül az 55. napnál érte el. Éppen egy forgalmas autóút mentén futott, amely tele volt útépítésekkel, autók száguldoztak mellette, teherautók és munkagépek akadályozták az útját. Ráadásul egész úton szembeszéllel esett az eső, 10 km-nél leejtette a fülhallgatóját, amin rögtön át is gurult egy autó és még egy szarka is megtámadta. Akkor úgy érezte, hogy ha másnap is hasonlóan küzdelmes lesz a futás, nem fogja megcsinálni. Maratonjai során végigfutott Új-Dél-Wales partvidékén, valamint a Mount Hotham és a Mount Feathertop csúcsai körül, melyek az ausztrál Alpokban fekszenek.

Január 16-án ért célba, azóta pihen, bár azt is elmondta, hogy az elmúlt hónapok napi 4-5 órás futásai során nagyon sokat gondolkodott azon, hogy milyen újabb kihívást vigyen végig, de jelenleg arra koncentrál, hogy megadja a testének azt, amire a leginkább szüksége van. Azt viszont már most tudja, hogy bármibe kezd is a jövőben, szerepet fog kapni abban is természetvédelem. Most még egyébként a rekorddöntés bizonyítása zajlik, hosszú idő, mire ellenőrzik mind a 150 GPS file-t, amik a futások adatait tartalmazzák és igazolják.

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

995 Ft

1095 Ft