Borítókép: Ég Veled, Ueli!

Ég Veled, Ueli!

„Mindenkinek van egy személyes kihívása, függetlenül attól, hogy mennyire gyors, mennyire meredek, vagy milyen magas. Fontos, hogy folytasd tovább!”

Mondta Ueli Steck (41) svájci alpinista, futó, sportember, az Eiger Ultra Trail hivatalos „nagykövete”.

Ueli, 2017. április 30-án, vasárnap a Himalájában a Nuptséról, akklimatizációs túrája során lezuhant és az életét vesztette.

A családja és a hegymászótársadalom ikonikus alakját vesztette el. Számos rekord és sikeres mászás fűződik a nevéhez. Igazi játszóterepe az Alpok volt, ahol többnyire könnyű alpinista stílusban mászta meg a csúcsokat, többnyire mindenki másnál gyorsabban. Mindhárom híres európai északi falat (Eiger, Matterhorn, Grandes Jorasses) ő mászta meg a leggyorsabban. 62 nap alatt teljesítette az Alpok 82 darab 4000 méter feletti csúcsát, úgy hogy a hegyek között futva, bringázva, illetve egyéb emberi erővel közlekedett.

Az alábbi kisfilm erről szól:

Kondíciójának javításához rendszeresen futott, többnyire hegyen. Teljesítette az Eiger Ultra Trail-t (101 km 6500 +D), amit nehezebbnek érzett, mint az Eiger megmászását, valamint kétszer futott az Ultra Trail Du Mont Blanc 55 km-es OCC (2015, 2016) betétszámán.

Idén tavasszal az Everest-Lhotse projektet tervezte, azaz egy úgynevezett Mount Everest Lhotse Traverset, oxigénpalack használata nélkül.

Utolsó bejegyzése a Straván:

Sajnos ez a projektje befejezetlenül marad.

A hegyen jelenleg is tartózkodó Suhajda Szilárd így emlékezett róla:

„Csak kapkodom a levegőt és sírok… Este megálltam egy pillanatra és azt vettem észre, hogy néma csend üli az...

Posted by Suhajda Szilárd on Sunday, April 30, 2017

Nyitókép forrása: Ueli Steck Facebook oldal.