terepfutás, doppingvétség, Mark Kangogo, Sierre-Zinal,

Doppingvétségen kapták a Sierre-Zinal idei győztesét

Forrás: Jordi Saragossa
A kenyai Mark Kangogotól megvonták a bajnoki címet és három évre eltiltották a versenyzéstől, miután két tiltott anyagra pozitív mintát produkált.

A terepfutás világa viszonylag csendes ilyesfajta hírektől, miközben a top atlétákat rendszeresen vizsgálják a doppingellenőrök, ezért is volt megrázó a hír.

A svájci Alpokban zajló Sierre-Zinal terepfutó verseny győztesének, a 33 éves Mark Kangogo vizeletében két tiltott anyagot, norandroszteront és triamcinolon-acetonid-ot találtak. A norandroszteron (19-NA) az anabolikus szteroid, a nandrolon fő metabolitja, amelyet a sérülések utáni felépülés elősegítésére, valamint az izomméret és izomerő növelésére használják azért, hogy segítsenek keményebben és hosszabban edzeni. A triamcinolon-acetonid egy szteroid, amely elősegíti az izmok helyreállítását és a gyulladásos folyamatok csökkentését. A mintát a Sierre-Zinal-on vették le, ezért az azt követő győztes és egyéb eredményektől is megfosztották Kangogot, így a Jungfrau Marathoni győzelemtől, illetve a Thyon-Dixense 16 kilométeres svájci verseny második helyezésétől.

🇨🇭 Una @sierrezinal_officiel més a la butxaca! 🤟 Aquest cop sense rècords i amb diferents guanyadors! 🔥 La 4a parada de...

Posted by Jordi Saragossa - fotògraf on Saturday, August 13, 2022

A kenyai sportoló edzője, Julien Lyon közleményt adott ki, miszerint „nincs mentség és magyarázat a doppingra, időbe fog telni, amíg feldolgozzuk azt a fájdalmas érzést, hogy egy edzőtársunk elárult minket, de továbbra is ugyanolyan motivációval és elszántsággal fogunk edzeni.” A csapat, melynek tagja volt Kangogo, az ON által szponzorált Milimani Runners névre hallgat, a projekt célja, hogy a kenyai futókhoz közel hozzák a terepfutás kultúráját. Mark Kangogonak egyébként 2:14:08-as a legjobb sík maratonja és 1:02:45-ös a legjobb félmaratoni eredménye.

A nagy múltú svájci verseny a Sierre-Zinal csütörtökön közleményt adott ki Kangogo diszkvalifikációjáról, valamint arról, hogy a 2022-es verseny hivatalos győztese a spanyol Andreu Blanes, aki 2:29:19 alatt teljesítette a 31 kilométer hosszú, 2200 méter szintemelkedést tartalmazó útvonalat. A Sierre-Zinal Európa legrégebb terepfutó versenye, 48. alkalommal rendezték meg idén.

terepfutás, Sierre-Zinal, doppingvétség, eltiltás,
Forrás: Jordi Saragossa

Mark Kangogo elismerte a bűncselekményt, elfogadta a szankciót, és lemondott fellebbezési jogáról. Hároméves eltiltása 2025. augusztus 13-án jár le.

Az idei Sierre-Zinal férfi top 5 a történteknek megfelelően az alábbiak szerint módosult:

1. Blanes Reig Andreu 2:29.19
2. Kipngeno Patrick 2:29.35
3. Mamu Petro 2:30.18
4. Jornet Kilian 2:30.19
5. Kiriago Ombogo Philemon 2:30.47

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

995 Ft

1095 Ft