Csere Gáspár,Dani Áron,futóvlog

Futóvlogot indított Csere Gáspár és Dani Áron - interjú a sportolókkal

Forrás: Nagy Mihály, Piukovics Norbert
Csere Gáspár és Dani Áron neve nem ismeretlen a futók körében. A BEAC sportolói gondoltak egy merészet és elkezdtek vlogolni, hogy minél szélesebb körben megismertessék az élsportot a világgal.

Ennek apropóján azt is elárulták nekünk, honnan jött a vlogolás ötlete, mi van még a tarsolyukban, és persze Kipchoge rekordja mellett sem mentek el szó nélkül.

1. Honnan jött az ötlet, hogy vlogolni fogtok?

Áron: Őszintén szólva fogalmam sincs, mert én már másfél éve is el akartam kezdeni, akkor szereztem be az első eszközöket is, képstabilizátort, drónt, de végül mindig volt valamilyen kifogásom, hogy miért nem vágok még bele. Mindig, mindenben az elindulás, az elhatározás a legnehezebb, a futásban ugyanúgy, mint a vlogolásban.

Gáspár: Így igaz, aztán pedig jönnek a további akadályok, amiken mindig át kell lendülni valahogy. Áron tényleg nagyon régóta mondogatta, hogy vlogolni akar, nekem pedig tetszett az elképzelés, főleg mert jómagam is régóta gondolkodtam rajta, hogy jó lenne hangulatos kisfilmeket, videókat gyártani a sportolói Facebook-oldalamra, Instagramra. Ezeket a terveket sem engedtem el, de a vlog most közvetlenebb műfajnak tűnik.

2. Mi volt a vlogolás legkönnyebb és legnehezebb része? Mit élveztetek benne a legjobban?

Áron: A stand up-okat általában én csinálom, és még nagyon rutintalan vagyok, vannak mondatok, amiket 50-szer is elmondok a kamerába. A vlog közvetlennek tűnik - és tényleg az is - de ha azt akarod, hogy jól működjön, akkor nagyon komoly felkészültséget és összeszedettséget igényel. Valójában komoly szerkesztői kihívás, főleg hogy nem a kamera mögött, hanem előtte vagy.

Gáspár: Ezt még mi is csak tanuljuk, és ahhoz képest elégedettek vagyunk, még ha látjuk is a tipikus gyermekbetegségeket. Nem könnyű a kamerába beszélni, ezért is jó, hogy ketten vagyunk, mert így oldottabb a hangulat.

Áron: A Hegyifutó vb-n például készítettem felvételeket egyedül is, de Gazsi nélkül nem működöm igazán jól. Szerintem jól kiegészítjük egymást, ezt nagyon élvezem. De a legjobb az utómunka, a virtuális vágóasztalon a szemétből is csodát lehet varázsolni. Vagy fordítva (nevet).

3. Mi az elsődleges célotok a vlogolással?

Gáspár: Azt látjuk, hogy a szabadidősport, azon belül is leginkább a futás ma korábban nem tapasztalt népszerűségnek örvend. Elszaporodtak a futóboltok, a futóversenyek, már itthon is megjelenik a Runner’s World, stb. Tudjuk, hogy van igény arra, amit most csinálunk, és úgy gondoljuk, hogy a sporteredményeink mögött bőven van annyi tapasztalat, kudarc, tudás, és élmény is, hogy az egy sokkal szélesebb közönség számára is releváns legyen.

Áron: A vlog pedig egy remek eszköz arra, hogy megmutassuk, az élsport és a szabadidősport között nincs is nagy szakadék. Ez fontos, mert az élsportnak nem szabad öncélúnak lennie, csak a közösség támogatásával, a közösségért létezhet - ezt viszont sajnos sokan elfelejtik itthon. A vlog viszont nem felejt! (nevet)

4. A második videóban szó esik Kipchoge őrületes rekordjáról is. Szerintetek a jövőben le tud menni 2 óra alá? Mire lehet ehhez szüksége?

Áron: Belinben nem voltak teljesen ideálisak a körülmények, mert a nyulak idő előtt leszakadtak, és az időjárás is lehetett volna hűvösebb. De még ha ezek stimmeltek is volna, még akkor sem könnyű 2,5 másodperccel gyorsabb kilométereket futni. Ráadásul egy ilyen óriási csúcs után az embert elönti a beteljesedés érzése. A körülények meglehet, nem voltak tökéletesek, de Kipchoge tökéletes volt, így ha valaki, akkor ő talán képes lehet túlnőni ezen is.

Gáspár: Én kívánom neki, hogy sikerüljön, ugyanakkor maratonfutóként jól tudom, hogy egy ilyen távú verseny milyen komoly terhelést jelent - fizikálisan és mentálisan egyaránt. Utána több hét, vagy akár hónap kell ahhoz, hogy újratöltődj. Kipchoge is évente csak két maratont fut. Ez az eredmény az akarat diadala volt, hiszen évek óta igyekszik megdönteni a világcsúcsot, de körülmények sosem voltak tökéletesek. Most viszont felülemelkedett rajtuk, és semmi sem tudta eltántorítani a csúcsdöntéstől. Senki sem tudhatja, hogy le tud-e menni 2 óra alá, de az elég valószínű, hogy ha ő nem, akkor még nagyjából 10 évig senki más se.

5. A második videótok más stílusban készült, mint az első. Melyik áll hozzátok közelebb?

Gáspár: A harmadik (nevet). Amíg csak fogyasztod a tartalmakat, nem is tudatosul benned, de a vlog egy elképesztően színes műfaj, lényegében minden belefér a keretei közé, és pont ezért a korlátlanság miatt nehéz is egyben. Mindkettőnek megvoltak a nehézségei, az első videót felvenni volt nehezebb, a másodikat megvágni, de erről már inkább Áron tudna mesélni.

Áron: Ettől viszont inkább én kímélnék meg mindenkit, mert már most könyvet tudnék írni a tapasztalatokról. Hozzám az első adás áll közelebb, de a második egyértelműen jobb. A harmadik megint tök más lesz, de az sem azért, mert mi kitaláltuk, hanem mert a körülmények rákényszerítettek.

6. Milyen rendszerességgel készítetek majd videókat?

Áron: Egy hónapban kettő, maximum három anyagra van kapacitásom, ami sajnos nem valami sok. De jobb, mint a semmi, és így is rengeteg munka. Kitalálni, megtervezni, felvenni, megvágni - több napot is igénybe vesz, mire a folyamat kezdetétől eljutunk a végére.

Gáspár: Jobb lenne rendszeresen kijönni egy-egy adással, akkor a követők is tudnák, mikor jönnek az új részek, de ezt el kellett engednünk. Nem fogunk csak azért anyagot gyártani, hogy legyen valami, inkább akkor forgatunk, ha tényleg van valami, és ebben benne vannak a lehetősége is, hogy néha hosszabb szünet lesz.

7. Mire számíthatunk a következő videóban?

Áron: A következő videó kicsit belterjesebb lesz, sokkal inkább fog szólni klubunkról, a BEAC-ról, és a többi atlétatársunkról, miután a 10 km-es utcai Országos Bajnokság lesz a téma, ahol a BEAC tarolt, a férfi és a női csapatot is megnyertük.

Gáspár: Igen, ez az ősz most igy sikerült, utcai versenyszezon van, versenyekről szólnak az első adások, de a jövőben rengeteg egyebet tervezünk. Meg szeretnénk szólaltatni más futókat, ultrafutókat, szeretnénk szakmázni, futással kapcsolatos tippeket, tanácsokat megosztani, futáshoz köthető eseményekről hírt adni, stb. stb.

Ha még nem láttad a videókat, akkor itt most megnézheted az eddig megjelent részeket. Az első részben a Budapest Félmaratonról esett szó, a másodikban pedig Kipchoge rekordját, a Hegyifutó vb-t és a Váltó ob-t is kivesézi Áron és Gáspár: