maraton,Budapest, maraton, országos bajnokság, Csere Gáspár

Csere Gáspár és Szabó Tünde nyerték a hétvégi 35. Spar Budapest Maratont

Forrás: Szász Norbert
Egyben ők lettek a táv idei országos bajnokai is.

„Nagyon hálás vagyok ezért az értékes maratoni sikerért! 2 nehezebb év után végre sikerült egy gyorsabb időt futnom, ráadásul Budapesten, ahol nem könnyű 02:20 alá menni (18 éve nem volt rá példa mostanáig).” – írja Instagram oldalán a magyar bajnok, aki 2:17:43-as idővel érkezett célba. „Rengeteg munka és izzadtság van egy ilyen eredményben - mind személyes, mind csapatszinten.” – teszi még hozzá a BEAC 29 éves atlétája, aki utoljára 2018-ban volt a táv hazai bajnoka.

maraton, Budapest Maraton, Csere Gáspár
Forrás: Szász Norbert

A második helyen a táv tavalyi országos bajnoka Jenkei Péter futott be 2:20:58-cal, a harmadik helyezett pedig Nagy Péter lett 2:33:24-gyel. Az OB harmadik helyére Fehér Márk került 2:35:30-cal.

A női nyertes, egyben a magyar bajnokság győztese a PVSK atlétanője, Szabó Tünde lett. 2:43:39 a célideje. Őt követte Ménes Anita, aki idén hegyifutó országos bajnokságot is nyert felnőtt kategóriában. A Tiszakécske VSE futónője 2:47:33-at futott. Virág-Erdélyi Zsófia, az UTE versenyzője pedig a harmadik női befutó lett. Ideje: 2:49:45, amivel kapcsolatban Zsófia sportolói odalán így nyilatkozott a verseny után: „…nem érdekel, mert annyi mentális problémával küzdök és küzdöttem mostanában, motiválatlansággal, szorongásokkal, és önmagam lealázásával, az önbizalmam meg a béka segge alatt... És az, hogy ezt most ennyire élveztem, egy szuper élmény számomra! Tudom, hogy ebből tudok építkezni, és a baromi őrült céljaimat elérni!” Zsófi a múlt heti 10 km-es OB-n elindult, de futás közben kiállt.

A női dobogósok egyben az országos bajnokság helyezettjei is lettek.

maraton, Budapest Maraton, országos bajnokság
Forrás: Szász Norbert

Az idei versenyen számos olyan intézkedést vezettek be a szervezők, amikkel a koronavírussal szembeni védekezést igyekeztek megteremteni. Például idén nem volt tésztaparty az eseményt megelőzően, nem volt zuhanyzási és masszázs szolgáltatás a versenyt követően, a futókat maszkviselésre kérték a rajt- és váltózónákban, illetve a célba érkezést követően a célzónában tartózkodás idejére. A rajtprocedúra is másként zajlott, pár száz fős csoportokban lehetett elindulni, a csoportok között szünetet tartva, hogy ezzel is csökkentsék az útvonal zsúfoltságát. A frissítést nem kapták a futók a kezükbe, hanem egyénileg kellett mindent elvenni az asztalokról és a befutó érmet sem akasztották a nyakukba, hanem mindenki a kezébe kapta.

Mindemellett jóval kisebb mezőnnyel zajlott az esemény, a maratoni táv 3500 nevezőjéből csupán szűk 2000 futó állt rajthoz.

Az esemény eredménylistái ITT találhatók.

További fotókat találsz a dobogósokról a galériában: