London Maraton, maraton, koronavírus,

Eldőlt az idei London Maraton sorsa – csak elit futók indulhatnak a 40. versenyen, Kipchoge és Bekele jelezte indulási szándékát

Forrás: Getty Images
Az utolsó idei nagyszabású maratoni versenyt sem rendezik meg hagyományos lebonyolítás szerint. 45 000 futónak várnia kell jövő októberig, hogy ismét elrajtolhassanak a brit főváros legnagyobb nyílt futóversenyén.

Frissítjük a cikket: úgy tűnik, Eliud Kipchoge és Kenenisa Bekele indul az idei csak elit London Maratonon! Ahogyan a táv női világcsúcstartója, Brigid Kosgei is.

A jövő évi verseny időpontja is véglegessé vált (egyelőre). Nem a hagyományos április végi időpontban tartják, hiszen az idei év történései alapján már a jövő év első felére tervezett versenyek megszervezése is bizonytalan. 2021. október 3. a London Maraton jövő évi időpontja. Úgy gondolják a szervezők, hogy így nagyobb esély van arra, hogy a jövőre ne kelljen ismét halasztani vagy törölni.

London Maraton, maraton, törölt verseny
Forrás: Getty Images

Ugyanakkor elit futók számára megszervezik az idei versenyt, ám teljesen más útvonalon, a St. James parkban kerül kialakításra egy többkörös pálya.

A nevezettek számára lehetőséget adnak arra, hogy elinduljanak a jövő évi, a 2022-es vagy a 2023-as versenyen. A London Maraton idei időpontjában, október 4-én pedig virtuális versenyzési lehetőséget biztosítanak a nevezett futóknak, akik extra nevezési díj fejében érmet és befutó pólót kapnak a teljesítést követően. A versenyzésre a London Maraton applikáción keresztül lesz lehetőség, a szervezők azt kérik, hogy senki ne fusson a verseny eredeti útvonalán, mert nem lesz biztosítva és nagyobb létszámú tömeg számára kockázatos a futás így.

A London Maraton versenyigazgatója, Hugh Brasher nyilatkozatában elmondta: „Hónapokon keresztül számos különböző forgatókönyvet dolgoztunk ki azért, hogy létrejöhessen az idei jubileumi verseny, de a futók, a jótékonysági szervezeteink, a szponzoraink, az önkénteseink, az orvosaink, a szurkolók és a mi saját egészségünk és biztonságunk érdekében meg kellett hoznunk ezt a döntést.”

London Maraton, maraton, koronavírus, elit futó
Forrás: Getty Images

Az elit versenyen 30-40 sportoló vesz részt, így könnyebben megteremthető az összes biztonsági intézkedés, ami a vírus elleni védekezés miatt szükséges. Egy zárt nagyjából 2,5 km-es körön fognak futni a versenyzők. Az összes résztvevőt és az őket kísérő csapatok tagjait tesztelni fogják a koronavírusra a rajt előtt. Ezt a procedúrát 45 ezer embernél nem lehetett volna lebonyolítani.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft