szemerei levente

A budapesti atlétikai világbajnokság maratoni útvonala Szemerei Levente szemével

Már hivatalosan is bemutatták az augusztusban megrendezésre kerülő budapesti atlétikai világbajnokság utcai versenyeinek útvonalait, amelyek érinteni fogják Budapest legszebb nevezetességeit. A Hősök terétől a Várkert Bazárig terjedő maratoni útvonallal kapcsolatban Szemerei Leventét kértük meg, fejtse ki véleményét.

Szemerei Levente nemrég tért át a rövidebb távokról a maratonfutásra, tavaly már megnyerte a félmaratoni országos bajnokságot, októberben pedig győzött első maratonján, a Budapest Maratonon. 2022. végén Valenciában 2:17:16-tal zárta az évet, az idei évre vonatkozóan legfontosabb célkitűzése pedig, hogy mindent megtegyen a budapesti atlétikai világbajnokságon való részvételért.

Korábban itt írtunk a pályáról:

Neked hogyan tetszik a Budapest belvárosában kijelölt pálya útvonala?

Habár tavaly az első budapesti maratonomon leginkább a rakparton futottunk, korábban a különféle 10 kilométeres versenyeken volt már lehetőségem hasonló vonalvezetés mentén futni, és nekem már akkor is az Andrássy út volt a kedvencem.

Mi a véleményed, jól futhatónak találod az útvonalat?

Igen, én úgy gondolom, a hosszú egyenes kedvezni fog a gyorsabb futásnak, és bár az útvonal tartalmaz egy kanyart a Bazilikánál, nem tűnik túl élesnek, mert több többsávos úton kell majd fordulni. Szélvédettebb útvonalnak tűnik, mint a rakpart, és talán a napot is jobban felfogják a belvárosi épületek. Esetleg a Lánchídra való nyolcszori felfutás okozhat majd némi kellemetlenséget a futóknak, de úgy vélem ennyi belefér egy világbajnoki futásba, amikor nem az időeredményért, hanem a helyezésért küzdenek a maratonisták.

Eddig kétszer futottál maratonon, Budapesten és Valenciában, akkor azonban nem kellett köröznöd. Mit gondolsz, a körpályán való futáshoz hogyan viszonyulnak a futók?

Szerintem vannak, akik kifejezetten kedvelik a többkörös versenyt. Nem kell a kilométerekkel foglalkozni, vagy arra figyelni, hogy mennyi van még hátra, csak arra kell koncentrálni, hogy összesen 4 kört kell teljesíteni. Vannak, akiknek biztonságot ad egy többkörös verseny, mert pontosan tudják hol található a frissítő zóna, hol találkozhat szurkolókkal, vagy hogy hol várható a pálya legnehezebb részére.

Az alagút érdekes lehet majd a külföldiek részére, neked mi a véleményed arról, hogy átfuttok majd a Budai Vár alatt?

Jó ötletnek tartom bevinni a versenyt az alagútba, habár nekem nincsenek jó emlékeim róla. Egyszer az egyik 10 kilométeres versenyen éppen az alagútban készültem el az erőmmel, de most nagyon boldog lennék, ha a világbajnokságon ismét elfuthatnék a vár alatt.

Amikor Budapesten futottad az első maratonodat, sokat számított, hogy szurkolnak neked?

Rengeteget jelent a futóknak, ha biztatják őket, még, ha nem is hallunk mindent pontosan. A szurkolást érzékeljük verseny közben is, és az nagyon motiváló tud lenni. Nekem az például kifejezetten tetszik a világbajnoki útvonalban, hogy az Andrássy út mindkét oldalán lesz lehetősége a nézőknek szurkolni a versenyzőknek. Hangulatos lesz a szurkolóknak és a futóknak is egyaránt, hogy Budapest legszebb utcáin tapsolhatnak, vagy futhatnak majd. Azért is várom a budapesti világbajnokságot, mert az utcai futásnál számít legjobban a környezet, egyfajta pluszt ad hozzá a teljesítményhez. Budapest egy nagyon szerethető város szerintem, és remélem, hogy szurkolók és a képernyő előtt ülők is legalább annyira fogják élvezni a maratonfutást, mint maguk a versenyzők.

Hamarosan megtudhatod, hogyan vélekedik a budapesti atlétikai világbajnokság gyalogló versenyeinek útvonaláról Madarász Viktória, a 2022. évi kontinensviadal bronzérmese.