Borítókép: Budapest legzöldebb futóversenye

Budapest legzöldebb futóversenye

Ezzel a szlogennel mutatkozik be versenyszervezőként Walter Ulrik, akinek a neve sokunk számára nem cseng ismeretlenül. GREEN 6.5 elnevezésű eseménye környezettudatos futóverseny lesz, műanyagpoharak, rajtzacskók és szórólapok nélkül.

Érdekes elgondolások állnak emögött, hisz ha megnézzük egy városi futóverseny frissítő állomását, megszokott és magától értetődő látvány, hogy zsákszámra hevernek a műanyagpoharak a pont környékén. Az a „természetes”, ha majd a versenyszervező összeszedi, szelektíven válogatja és a megfelelő helyre viszi a hátrahagyott szemetet. Legalábbis bízunk ebben. De vajon nincs más megoldás erre? Mint ahogyan az is jó kérdés, szükséges-e minden futó számára a befutóérem, vagy egy újabb versenypóló a szekrény mélyére, megannyi szóróanyag a szponzoroktól és a többi… Ulrik egy olyan futóversenyt álmodott meg, amely során optimalizált a felhasznált eszközök, holmik mennyisége, illetve minimalizált a szemét, melyet akár a szervezők, akár a futók maguk mögött hagynak.

Ez az a látvány, amellyel a GREEN 6.5-ön nem találkozhatsz.
„Mindenképpen környezettudatos versenyben gondolkodtam.Ezért is lett a neve GREEN 6.5. A 6.5 a környezetvédelem világnapjának dátumára utal, amely június 5-e. Igyekszünk minden ízében odafigyelni az ökológiai lábnyomunkra: pl. több ezer km-t utaztatott banán helyett közeli bio alma és gyümölcs lesz a frissítőponton. A nevezés is moduláris, ha valaki nem szeretne érmet, eseménypólót venni, akkor nem kell fizetnie ezekért, nem kell feleslegesen legyártani sem. Az eseménypóló is zöld biogazdaságban előállított organikus pamutpóló lesz.”
mesélt Ulrik a koncepcióról

Régi álma volt egy saját verseny, ahol maga tervezhet meg mindent.

„Számomra ez hobbi. Élvezem az alkotás, gondolkodás minden fázisát. Feltöltenek a kihívások, éltetnek a sikerek.”
''Éveken át vezettem közösségi futásokat a budapesti belvárosban. A RUNtotta futókávézó közösségi futásait is ennek szellemében szerveztem. Igyekeztem egyensúlyt tartani a jó hangulat, a pozitív élmények terén és a teljesítmény, az edzésérték között.''

Arra a kérdésre, hogyan fogják megoldani egy pörgős utcai futóversenyen a frissítést poharak nélkül, Ulrik azt mondta:

„Csanyával sokat beszélgettünk arról, vajon lehet-e zöld tömegfutóversenyt szervezni a városban. Terepen már megszokott, hogy nincs pohár. Kérdés, hogy egy rövidebb távú, relatíve nagyobb létszámú versenyen megoldható-e a frissítés enélkül. És ha igen, akkor hogyan.Úgy hiszem, hogy ez pusztán szándék kérdése. Azt gondolom, lehet frissíteni pohár nélkül is (saját kulaccsal, futópohárral, mobil vízcsapokkal, önkiszolgáló ballonokkal, önkéntesek segítségével). Pusztán rossz berögződés, hogy pohár nélkül nem lehet futni. Számomra elfogadhatatlan, hogy szemetel valaki. Egy versenyen poharat eldobni ugyanaz a mozdulat. Hasonlóan gondolok a rajtzacskókra, célcsomagokra, a szórólapok tucatjaira. A XXI. században ezek kiválthatók online megoldásokkal. Ráadásul tapasztalataim alapján ezek a csomagok 5-10 métert utaznak a futókkal, akik az első szemetesnél megválnak tőlük. Pazarlás.”
-tette hozzá.
''Megannyi versenyen voltam önkéntes szervező, a Terepfutás.hu versenyeitől kezdve, a SUHANJ! 6, a Classic Balboa és az UB-n át nagyon sok eseményen. Néhány éve pedig időmérőként is járom az országot. A szervezői versenytapasztalat pedig csak gyűlt-gyűlt.''

A rajt/cél a Margitszigeti Atlétikai Centrumban lesz. A FŐKERT-tel és az Öttusa Szövetséggel együttműködve többféle kiegészítő program várható, köztük koncertek, gyerekprogramok, játékok, lézer-run, a versenyt követően pedig kertmozi is lesz.

''Lassan 10 éve része az életemnek a futás. És bár nagyon hullámzó, hogy mennyit futok, a futóközegtől soha nem távolodtam el. Mivel mindig is örökmozgó voltam, a futóközösségben is igyekeztem aktív szervező lenni.''

Eseményinformációk

Időpont: 2018. június 2., szombat, 19.30
Helyszín: Margitszigeti Atlétikai Centrum
Távok: 5K és 10K, mellett 400-800 méteres gyerekfutamok is lesznek
Útvonal: MAC - Margit híd - pesti alsó rakpart - fordító - MAC (5K cél, 10K frissítőpont) - Margitsziget aszfaltos útjai - MAC (10K cél)
Versenykiírás és nevezés itt.
Facebook esemény itt.