maraton,világcsúcs,Chicago Maraton,Brigid Kosgei,Eliud Kipchoge

Brigid Kosgei tegnap új női világcsúcsot futott a Chicago Maratonon

Forrás: Getty Images / Quinn Harris
Ezzel megdőlt Paula Radcliffe 16 évvel ezelőtti ideje. A kenyai futónő 81 másodperccel volt gyorsabb.

Paula Radcliffe 2003-ban futotta a 2:15:25-ös korábbi rekordot, Londonban, Brigid Kosgei pedig 2.14.04-gyel szakította át a célszalagot.

A verseny iramfutói az első 5 km-en igen kemény tempót diktáltak, 15.28-cal 2:10 körüli maratoni időt futva. Ezt követően lassult a tempó, de azt továbbra is világcsúcs időn belül tartva. „Fantasztikus, ami történt” – mondja a kenyai rekorder. „Soha nem hittem volna, hogy lehetséges ezt az időt elérni, ma viszont azt mondom, hogy akár a 2:10 környéki rekord is elérhető, ha valaki kellően felkészült és képes összpontosítani erre.

Brigid Kosgei eddigi legjobbját az idei London Maratonon futotta, ahol 2:18:20-szal elsőként ért célba, ráadásul a verseny történetének ő volt az eddigi legfiatalabb női első helyezettje. A Chicago Maratonra azt tűzte ki célul, hogy megjavítsa ezt az időt.

maraton,világcsúcs,Chicago Maraton,Brigid Kosgei,Paula Radcliffe
Forrás: Derek Call
Paula Radcliffe korábbi pálya- és világcsúcstartó és Brigid Kosgei a Chicago Maraton céljában.

Arra a kérdésre, hogyan reagál a szkeptikusok reakcióira a teljesítményét illetően, tekintettel az elmúlt években történt, kenyai női sportolókat érintő dopping felfüggesztésekre, azt válaszolta: „Messze áll tőlem a dopping. Hiszem, hogy mindenki futhat tisztán, ha kemény munkát tesz a felkészülésbe.”

Brigid a táv első felét 1.06.59-cel érte el, míg a második felét, alig lassulva 1.07.05-tel fejezte be. A mögötte befutó második helyezett, eitóp Ababel Yeshaneh közel 7 perccel később ért célba, 2.20.51-gyel egyéni csúcsot ért el, illetve a harmadik helyezett szintén etióp Gelet Burka csupán 4 másodperccel futott be a második helyezett mögött.

A vasárnapi verseny körülményei tökéletesek voltak a világcsúcs idő eléréséhez. Ráadásul Brigid az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy ugyanazokat a Nike cipőket viseli, amelyeket a kenyai Eliud Kipchoge szombaton viselt, az INEOS 1.59 projekt során, s amelyekben 1.59.40 alatt sikeresen teljesítette a 2 órán belüli maratont. Jelenleg tehát mind a női, mint pedig a férfi hivatalos maratoni világcsúcs kenyai futókhoz kapcsolódik (Eliud Kipchoge tavaly Berlinben futott 2:01:39-et).

maraton,világcsúcs,Brigid Kosgei
Forrás: Getty Images / Quinn Harris

Brigid Kosgei eddig kilenc maratont teljesített, öt alkalommal első helyen végzett, három alkalommal pedig második volt. A 25 éves fiatal kenyai maratonista ezzel a futással 100 000 dollárt keresett, ami az első helyet illeti és további 75 000 dollárt ért az, hogy megdöntötte a pálya rekordját is, amely 2:17:18 volt és szintén Paula Radcliffe nevéhez fűződött.

A Chicago Maraton női mezőnyének nagyságát mutatja, hogy 206 nő beért 3 óra alatt a célba.