Borítókép: Bombaforma a belgrádi EB előtt

Bombaforma a belgrádi EB előtt

Kazi Tamás új egyéni csúcsot futott 1500 méteren, a spanyolországi Sabadellben megrendezett nemzetközi fedett pályás atlétikai versenyen. Az atlétát erről az eredményről és a további tervekről kérdeztük.

Gratulálunk a Sabadell-ben futott 1500 méteres fedett pályás egyéni csúcsodhoz. Nemcsak egyéni legjobbadat futottad fedett pályán, hanem 3:41.05-s időddel kvalifikáltad magad a március elején megrendezésre kerülő Belgrádi fedett pályás Európa Bajnokságra. Ezek szerint ennyire jól sikerül a Dél-afrikai edzőtábor?

Nagyon jól sikerült az afrikai felkészülésem. Az volt a cél, hogy kicsit gyorsítsak, feltöltődjek és megszakítsam a monoton 5 hónapos alapozásomat. Amit akartam, azt megcsináltam és úgy, ahogy azt terveztem.

Hogyan élted meg belülről a versenyt?

A futás nem volt meglepetés, hiszen nagyon jól tudtam, hogy mire lehetek képes. Első versenynek ez ragyogó eredmény, persze miután eleve egyéni csúcs – és nem is kicsi – önmagában sem szorul magyarázatra. Első versenyeimen általában jobban izgulok a természetes versenydrukknál, plusz nagyon sok embert "lőttek el", ennyit még szabadtéren sem feltétlenül szoktak, ez azért zavaró volt. Emiatt sokat futottam a kettes pályán, ami a végére megbosszulta magát. Egy másodpercet mindenkepp hagytam ebben a futásban.

Mire számítasz az EB-n, van-e esetleg titkos célidő, helyezés vágyad?

Az EB-re nem is titkoltam, hogy szeretnék felkészülni. Célom, hogy döntőbe kerüljek, mással nem is foglalkozom. Ha ez sikerül, akkor tűzöm ki a következő célt. Emiatt most is csak a következő edzéssel, illetve versennyel foglalkozom. Szeretnék lefaragni legalább 2 másodpercet a sabadelli eredményből és akkor kellő önbizalommal állhatok rajthoz Belgrádban.

Milyen edzésmunka következik a hátralevő szűk 1 hónapban?

A következő időszak a versenyekről és a szintentartásról fog szólni. Az EB előtt egy héttel már csak frissülni akarok és mentálisan a lehető legmagasabb szintre hozni magam.

Az EB után mik a 2017-es terveid?

Utána egyértelműen szeretném bebizonyítani, hogy képes lettem volna már tavaly is megfutni az olimpiai szintet, szóval a londoni VB a cél. A kvalifikációs idő még erősebb, mint amilyen a riói olimpiára volt. A mezőny nagyjából ugyanaz, csak világbajnokságnak hívják, nem olimpiának. Ha ez sikerül, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag megdöntöm a 800 és az 1000 m után az 1500-as csúcsot is! Jól sikerült a tavalyi felkészülésem is erre most csak rátettem egy lapáttal és magasabb szintről kezdtem el az idei felkészülést, szóval maximálisan bizakodhatok.

Az alábbi videón Kazi Tamás futása látható:

A verseny eredményei itt találhatóak.