triathlon, olimpia, tokió 2020, Bicsák Bence, triatlon,

Bicsák Bence minden idők legjobb olimpiai eredményét érte el triatlonban, a hetedik helyen végzett Tokióban

Forrás: Adam Pretty / Getty Images
Az 51 fős mezőnyben két magyar induló volt, Bicsák Bencén kívül Tóth Tamás is rajtolhatott az ötkarikás játékokon.

A Valter Attilát ért hétvégi szervezői baki után, a triatlon verseny lebonyolítása sem ment zökkenőktől mentesen. Az első rajt hibás volt, mert a versenyt biztosító hajótól a mezőny egy része nem tudott vízbe ugrani, a jármű ugyanis elállta a sportolók egy részének útját. Ezt követően meg kellett ismételni a rajtot.

triatlon, tokió 2020, tokyo 2020, olimpia, Bicsák Bence,
Forrás: Getty Images

A két magyar közül már a 1,5 kilométer úszás is Bicsáknak sikerült jobban, aki aztán a 40 kilométernyi kerékpározásban remekül taktikázva, végig az élmezőnnyel tudott maradni, a 10 kilométeres futás hajrájában pedig maradt még ereje a további felzárkózáshoz, és hetedikként ért célba. Tóth Tamás végig a 30. pozíció környékén küzdött a helyezésekért végül 29. lett.

Bicsák az MTI-nek azt mondta, a célba érést követően annyira fáradtnak érezte magát, hogy nem is tudott semmire sem gondolni, de amikor már újra lábra állt, akkor kezdte el megérteni, milyen eredményt ért el.

Bicsák Bence, triathlon, tokió 2020, triatlon,
Forrás: MTI

„Egyszerre minden rám zúdult, nem is tudom szavakkal elmondani, hogy ez milyen érzés” - jelentette ki könnyeivel küszködve a 25 éves sportoló, hozzátéve: „felszabadult”, és nagyon örül annak, hogy sikerült olyan eredményt elérnie triatlonban, amire Magyarország büszke lehet.

„Az elmúlt egy-másfél évben annyi szenvedésen mentünk keresztül, és sokszor eléggé nehéz volt. Idén nagyon nem találtam a formámat és nem tudtuk, hogy pontosan mi a baj, ráadásul annyira nem volt önbizalmam, hogy fogalmam sem volt róla, hogyan leszek tagja a világelitnek” - mondta Bicsák Bence, majd hozzátette, amikor egy hónappal ezelőtt úgy tűnt, hogy jobbra fordulnak a dolgai, akkor megsérült.

„Nagyon-nagyon nehéz volt feldolgozni és felépülni is, de most is csak úgy tudtam rajthoz állni, hogy az orvosok megígérték, végig fogom tudni csinálni. Emiatt nem léptem vissza, pedig megfordult a fejemben a gondolat, mert nem akartam elvenni Magyarországtól a lehetőséget azért, hogy aztán fel kelljen adnom a versenyt” - fogalmazott a triatlonos, aki elárulta, az elmúlt két napban is annyira fájt a térde, hogy még a lépcsőn sem tudott normálisan felmenni.

„Az volt a taktika, hogy minden szenvedést ki kell bírnom valahogy. Lehet, hogy ha egy kicsit többet beleadok a futás elején, akkor még a negyedik hely is meg lehetett volna, de nem ez a lényeg. Nekem az az álmom, hogy a világ legjobb triatlonosai közé tartozzak, és ez itt az olimpián, Magyarországot képviselve sikerült” - mondta Bence megköszönve az otthonról szurkolók támogatását.

triatlon, traithlon, Bicsák Bence, tokió 2020, tokyo 2020, olimpia,
Forrás: MTI

Tóth Tamás azt emelte ki, hogy Budapesten hasonló időjárási körülmények vannak, mint Tokióban, ezért ezzel nem volt problémája: „egy picit előbb kellett volna kezdenem a tempóváltást futásban, akkor akár még a top 20-as eredmény is összejött volna, amire készültem. Várom a szombati vegyesváltót, szerintem oda tudunk tenni egy jó eredményt a csapattal.”

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft

Eredmények

1. Kristian Blummenfelt (norvég) 1:45:04
2. Alex Yee (brit) 1:45:15
3. Hayden Wilde új-zélandi) 1:45:24

…7. Bicsák Bence (magyar) 1:45:56
…29. Tóth Tamás (magyar) 1:48:19

Forrás: MTI