maraton,London Maraton,elit mezőny,elit futók,Eliud Kipchoge,Kenenisa Bekele

Bekele vs Kipchoge

Forrás: Getty Images
A London Maraton elit mezőnyével kapcsolatos infók legnagyobb durranása, hogy Bekele is bejelentette, idén ott lesz a brit fővárosban a versenyen.

Ezzel lehetővé válik, hogy a maratonfutás történetének két leggyorsabb futója megmérkőzzön egymással.

Eliud Kipchoge 2018-as hivatalos maratoni rekordját (2.01.39, 2018. Berlin Maraton) tavaly Kenenisa Bekele majdnem felülírta. A 37 éves eitóp futó - 5 és 10000 méteres világcsúcstartó - mindössze 2 másodperccel volt lassabb a tavalyi Berlin Maratonon (2.01.41), mint egy évvel korábban kenyai pályatársa.

„A világ két legnagyobb maratonfutójának hatalmas mérkőzése lesz, két olyan férfiról van szó, akik külön-külön is gazdagon letették már a névjegyüket számos sporttörténeti jelentőségű eseményen” - mondta Hugh Brasher, a London Maraton rendezvényigazgatója. "Nagyon örülünk, hogy együtt látjuk őket Londonban."

maraton,London Maraton,5000 méter,pekingi olimpia,Eliud Kipchoge,Kenenisa Bekele
Forrás: Getty Images
A 2008-as pekingi olimpia 5000 méteres döntőjében Bekele hajrája erősebb volt, ő lett a táv olimpiai bajnoka. Kipchoge ezüst érmes lett.

Bekele eddigi legjobb London Maratonon futott eredményét 2017-ben érte el, a második helyen futott be: „Nagyon örülök, hogy visszatérek Londonba. Úgy érzem, hogy van ezen a pályán befejezetlen ügyem, szeretném megnyerni ezt a gyönyörű versenyt. Alig várom, hogy ismét versenyezzek Eliud ellen. Az évek során számos nagy csatánk volt már pályán, mezei és utcai versenyeken egyaránt. Különleges sportoló ő, aki a tavaly futott nagyszerű eredményeivel ezt ismét bebizonyította. Úgy érzem, a berlini győzelemmel bizonyítottam, hogy továbbra is képes vagyok megnyerni a világ legnagyobb versenyeit, világszínvonalú időket futva.”

Kipchoge és Bekele korábban négyszer futottak egy maratoni mezőnyben, ezen belül kétszer Londonban (2016 és 2018). Kipchoge minden alkalommal előrébb végzett, ugyanakkor Bekele jobban teljesít olyan helyzetekben, amikor fej-fej mellett dől el az eredmény, vagyis a végső hajrában jobban oda tudja magát tenni. Bekele háromszoros olimpiai bajnok, és 17 díjat nyert világversenyeken fedett és szabadtéri pályán.

Eliud Kipchoge tavaly októberben két órán belül teljesítette a maratont az INEOS 1.59 projekten belül. Ideje 1.59.40 ma a valaha futott leggyorsabb maratoni idő, amolyan nem hivatalos világrekord. Az eseményről készült fotókat a galériában megnézheted.