maraton,London Maraton,Eliud Kipchoge,Kenenisa Bekele

Bekele vagy Kipchoge esélyesebb a győzelemre Londonban?

Forrás: Getty Images
A maratoni táv két leggyorsabbja idén áprilisban ismét egymással versenyez. Mind a ketten rendkívül elszántak és kemény munkával készülnek a nagy napra.

A napokban került ki a világhálóra két elemző videó, amely bemutatja, hogy Eliud Kipchoge, a maratoni táv világcsúcstartója vagy a nagy visszatérő, a világ egyik legeredményesebb hosszútávfutója, az 5000 és 10000 méteres távok rekordere, Kenenisa Bekele esélyesebb a győzelemre Londonban.

A nagy összecsapást mindenki várja, aki egy kicsit is érdeklődik a maratonfutás iránt. Ha mind a ketten nagy formában lesznek, óriási versenynek lehetünk tanúi.

Kinek van nagyobb esélye arra, hogy győzzön a London Maratonon?
Eliud Kipchoge
Kenenisa Bekele

Eliud Kipchoge – „Bízom magamban és a legjobbnak tartom magam”

A 35 éves kenyai futó 2014 óta legyőzhetetlen a maratoni távon. Ami az eddig bezsebelt érmeket illeti, Kipchogénak 14 jutott a pályafutása kezdete óta. Ebből az elmúlt 6 évben minden maratonon nyert, ahol elindult, ami szám szerint 8 első hely. Ezen kívül megnyerte a 2016-os riói olimpia maratoni versenyszámát. Ezzel szemben Bekele 27 érmet nyert eddigi futópályafutása alatt, a maratonokat illetően csupán kettőt, ennek ellenére minden idők egyik legeredményesebb hossztávfutója.

2018-ban Eliud Kipchoge maratoni világcsúcsot futott Berlinben 2.01.39-cel, amit Bekele tavaly egészen komolyan megközelített, csupán 2 másodperccel maradt el Eliud idejétől (2.01.41). A kenyai rekorder az INEOS 1.59 projekten belül megdöntötte saját egyéni csúcsát, egyben megfutotta a valaha volt leggyorsabb maratont, ami az első 2 órán belüli futás lett ezen a távon (1.59.40). Óriási formában van és hihetetlenül motivált. Kipchoge tavalyi pályacsúcsa Londonban 2.02.37.

maraton,London Maraton,Eliud Kipchoge
Forrás: Getty Images

„Nem csak győzni akarok, hanem valamit megvalósítani. A tehetség és a szenvedély meghatároz engem. Szenvedélyem a sport, ez az én mozgatóerőm. A sport lényege, hogy versenyez bárkivel. Többször versenyeztem már Bekele-vel, azt gondolom, ha szeretnéd értékelni a sportot, a vereséget is értékelni kell.”

Kettejük eddigi összecsapásaiból eddig Bekele többször került ki győztesen, azonban a maratoni távon még nem tudta legyőzni Kipchoget.

Lássuk Kipchoge egy hetét edzések szempontjából:

Hétfő
Délelőtt 21 km (70 perc, közepes iram)
Délután 10 km (40 perc könnyű tempó)

Kedd
Délelőtt pályaedzés (1200, 5x1km, 3x300, 2x300)

Szerda
Délelőtt 18 km (71 perc könnyű-közepes iram)
Délután 11 km (44 perc könnyű)

Csütörtök
Délelőtt 40 km tempó (2 óra 26 perc)

Péntek
Délelőtt 18 km (70 perc könnyű-közepes iram)
Délután 10 km (39 perc könnyű)

Szombat
Délelőtt 15 km (30x1 perc gyors, 1 perc lassú)

Vasárnap
Délelőtt 22 km (78 perc)

Az edzéseit Kaptagatban, Kenyában végzi, 2500 méteres tengerszint feletti magasságon, nagyjából 190 km a heti adagja, naponta átlag 27 km-t fut.

„Jelenleg tisztán Londonra koncentrálok. Még mindig érzem a tüzet magamban. Akkor is, ha fáradt vagyok, de elkezdődik az edzés, 10 perc és érzem az erőt. Bízom benne, hogy azok, akik Bécsben figyeltek, most is inspirálni fognak. A legtöbb dologban ugyanaz vagyok most is, mint korábban, ami megváltozott, az a hitem, hogy bármi megtörténhet, ha valóban hiszel magadban. Tudom, mit csinálok, és szeretem, amit csinálok" - mondja Kipchoge.

London Maraton,maraton,Eliud Kipchoge,Kenenisa Bekele
Forrás: Getty Images

Kenenisa Bekele – „Meg tudom csinálni, nem adom fel”

A 37 éves atléta a tavalyi berlini futással bizonyította, hogy továbbra is képes a világ legnagyobb nevű atlétái között olyan győzelemre, amely világszínvonalú eredménnyel zárul. Mivel néhány évig nem tudott versenyezni egy elhúzódó sérülés miatt, most hihetetlenül motivált. Azt mondja, teljesen rendbejött és sokkal jobban teljesít, mint korábban.

maraton,London Maraton,Berlin Maraton,Kenenisa Bekele
Forrás: Getty Images

„Úgy érzem, hogy van némi befejezetlen ügyem Londonban, szeretném megnyerni ezt a gyönyörű versenyt. Az edzéseim jól mennek, és jól érzem magam. Tavaly előtt sérült voltam, de mindenki tudja, hogy erős atléta vagyok. Amióta átjöttem a maratoni távra, küzdök azért, hogy jó eredményt érjek el itt is. A sérülésem szólt közbe és nem az edzések hiánya. Alig várom, hogy ismét Eliuddal versenyezzek. Sok nagy csatánk volt az elmúlt évek során pályán, utcai versenyeken vagy mezei futáson. Nagy álmom, hogy megdöntsem a maratoni világrekordot. Azt gondolom, hogy még nem értem el azt, amire képes vagyok ezen a távon” - olvasható Bekele nyilatkozata.

Minden idők legeredményesebb mezei futója 2004-ben, amikor megdöntötte az 5000 méteres világcsúcsot, heti átlag 210-240 km-t futott.

Bekele egy átalagos edzőhete most így néz ki:

Hétfő
Délelőtt 2 óra hosszúfutás
Délután 1 óra futás

Kedd
Délelőtt 1 óra 3.45 perc/km tempóban
Délután 1 óra könnyű

Szerda
Délelőtt 5x4km

Csütörtök
Délelőtt 25x400 (63-64 másodpercre)
Délután 1 óra könnyű

Péntek
Délelőtt dombfutás (emelkedők 15-20 perces ismétlésekkel)
Délután 1 óra könnyű

Szombat
Délelőtt 8x2km (másfél perces pihenőkkel)

Vasárnap
Délelőtt könnyű futás
Délután könnyű futás vagy pihenő

A felkészülése zömmel Sulultában, Etiópiában zajlik 2500 méteres tengerszint feletti magasságon, 180 km körüli távot fut hetente. Korábbi felkészüléseivel ellentétben ő is csapatban edz.

A két futó közti izgalmas összecsapásra április 26-án kerül sor.