koronavírus,Baji Balázs,tokiói olimpia,motiváció

„Ha most fegyelmezett maradok és tovább dolgozom, később magasabb állapotról és képességszintről tudom folytatni a sportot”

Forrás: Getty Images
Mondja Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, olimpikon, aki idén januárban kezdett újra versenyezni egy hosszú, sérülést követő év után.

RW: Téged, mint élsportolót, hogyan érint a jelenlegi helyzet?

Baji Balázs: Minden sportolót érint ez a helyzet. Rengeteg a bizonytalanság, a nehezen leküzdhető akadály, most kicsit mindenki céltalanul, vaktában edz a lehetőségeitől és egészségi állapotától függően. Mindenki próbálja valamilyen alternatív megoldásokkal karbantartani magát és próbálunk hinni abban, hogy a most elvégzett munkának előbb utóbb lesz gyümölcse.

Az én személyes példámban ez a helyzet és a tokiói olimpia halasztása mondhatni jól is jött, mert nagyon kevés időm lett volna egyrészt felkészülni, másrészt kvalifikálni az olimpiára. Így van plusz egy évem, hogy teljes mértékben visszatérjek és megszerezzem a kvalifikációt. Ettől függetlenül sajnálom, hogy így alakult, úgy gondolom, szépen jött vissza az erőnlétem a sérülést követően és reális esélyem lett volna kijutni az olimpiára, de ezt persze már nem tudjuk meg…

Alkalmazkodunk tehát az új helyzethez, ami nehéz, mert tudjuk, hogy mi nem lesz, de azt még mindig nem tudjuk biztosan, hogy mi lesz. Nem látjuk a jövőnket, így nem tudjuk, hogy mennyi ideig készülünk.

koronavírus,Baji Balázs,motiváció,tokiói olimpia
Forrás: Getty Images

RW: Hogyan zajlik most a felkészülés? Tudsz edzőtársakkal közösen készülni?

BB: Nehéz tervezni, de természetesen nem állt meg az élet, a munka, próbálunk úgy és olyan edzésmunkát megvalósítani, amit tudunk. Sokszor alternatív, szabadban elvégzett edzésekkel és szerencsére van olyan atlétikai pálya ahová bemehetünk. Kis csoportokban tudunk együtt edzeni, ezt az Atlétikai Szövetség biztosította számunkra és persze zajlik a csoport tesztelése, hogy biztosan ne legyen közöttünk fertőzött.

koronavírus,Baji Balázs,motiváció,világbajnokság
Forrás: Getty Images

A külföldi melegégövi edzőtábor, ahol most lennünk kéne, teljesen meghiúsult, tehát a profi és komoly minőségi felkészülésre most nincs lehetőség, de valójában nem is lenne rá szükség, mert nincs mire felkészülni.

RW: Hogyan változott a lelkesedésed, a motivációd ezekben az időkben?

BB: Motivációs szempontból is nehéz időszak ez. Egyre inkább igyekszem úgy hozzáállni a mozgáshoz, hogy mivel nagyon szeretem az atlétikát, szeretek edzeni, szeretem magam lefárasztani, ezért próbálom élvezni a mozgást, azt, hogy a szabad levegőn vagyok, végre kimozdulhatok, egyre szebb az idő, tehát végül is megtaláltam az örömömet ebben is, de nyilván egész más most, mert alapvetően nem a szabadidős tevékenység motivál egy élsportolót. Azonban ebből kell valamit kihozni és bízni abban, hogy ha most fegyelmezett maradok és tovább dolgozom, később magasabb állapotról és képességszintről tudom folytatni a sportot.