ultrafutás, backyard ultra, eredmények, világcsúcs,

Ketten még mindig futnak a szombaton kezdődött Backyard Ultrán

Forrás: Hammer Nutrition Hungary Facebook oldal
Négy napja zajlik a Backyard Ultra világbajnokság, melynek keretén belül magyar ultrafutók is versenybe szálltak, és az igen rangos 6. helyet szerezték meg a 37 országot felsorakoztató virtuálisan zajló csapatbajnokságon belül.

De mi is az a Backyard Ultra?

A Backyard Ultra versenyek útvonalát egy 6,7 kilométer hosszú tetszőleges kör adja, melyen a futók köröznek. Minden egyes kör pontosan 1 órával az előző előtt indul, az lesz a verseny győztese, aki a legtöbb kört futja. Minél gyorsabban teljesíti a futó a kört annál több ideje marad a következő körig pihenni, regenerálódni, viszont az lesz minél inkább versenyképes, aki olyan tempóban tud futni, amit hosszan tud tartani. E versenytípus története azon alapszik, hogy úgy jöjjön létre egy szórakoztató futóesemény, hogy közben a lebonyolításhoz nem fednek le túl nagy területet és a szervezéshez nem szükséges túl nagy erőforrás sem.

Magyarok a VB-n

A hazai csapat először szerepelt Backyard Ultra VB-n. Országonként 15 fős csapatok vettek részt a bajnokságon. Az az ország nyeri meg a világbajnokságot, melynek futói a legtöbb kört teljesítik. Az indulók egyénileg, de csapatosan is versengenek a legjobb eredményekért. A hazai csapat tagjai és az elért eredményeik a következőképpen alakultak: Fodor Szilárd 54, Csécsei Zoltán 53, Geszti Péter 46, Drexler Gábor 45, Fűrész Edit 43, Keller Sándor 43, Blaskó Mihály 40, Kertész Ádám 38, Sárosi Gyula 38, Gurisatti Gábor 37, Horn Zsanett 33, Kelemen Anett 33, Gyöngyösi Róbert 32, Hugyecz Edina 32 és Huzsvay Edit 32 teljesített kör. Összesen 599 kört teljesítettek. Eredményük egyedülálló, mert egészen a 32. körig valamennyi futónk versenyben volt, ezzel világrekordot döntött a magyar csapat.

ultrafutás, backyard ultra,
Forrás: Hammer Nutrition Hungary Facebook oldal

Egyéni rekord is született

A második helyen végzett Belga csapatból két futó még mindig versenyben van. Eddig 100 kört teljesítettek. Ők mind a ketten megdöntötték a Backyard Ultrák egyéni rekordját, amely korábban 90 kör (603,504 km) volt, és a most is versenyben lévő belga Merijn Geerts érte el. A női rekordot az amerikai Courtney Dauwalter tartja 68 körrel, az eredményt 2020-ban érte el.

Az eddigi eredmények ITT elérhetők.

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

995 Ft

1095 Ft

UPDATE: 101 körnél megállt a két belga futó, ezzel az új Backyard Ultra világcsúcs két futóhoz került!

1. Merijn Geerts (Belgium) 101 Yards (itt kört jelent)
1. Ivo Steyaert (Belgium) 101 Yards