terepfutás,mátra, mátra trail, peaks of hungary

Az idei év új terepfutó kihívása a Peaks of Hungary

Forrás: Szász Norbert / Terepfutás.hu
Az idén lemondott versenyek sorát gyarapítja az október 18-ára tervezett Mátra Trail, ám nem marad terepfutó kihívás nélkül az a hétvége sem, mert indul a Peaks of Hungary.

A Peaks of Hungary nem instant túra. Kötött időpontban teljesíthető, tehát nem akármikor, viszont nincs kötött útvonal, csupán hegycsúcsok, amiket érinteni kell a teljesítés során, ez azonban tetszőleges sorrendben történhet. Hogy pontosan milyen útvonalon, milyen hosszan, annak megtervezése a kihívást teljesítő futóra vár. Az is izgalmassá teszi mindezt, hogy 1-1 hegységben nem marad végleges az 5 felkeresendő csúcs, jövőre újabbakat kell felfedezni mindenhol.

A Peaks of Hungary „olyan kihívásokat foglal magába, amiket egyénileg vagy csoportosan lehet teljesíteni egy előre megadott időszakban, tetszőleges útvonalon, de adott szintidőn belül. A kihívások önellátóak, melyek során a résztvevő(k) feladata a tájékozódás, a csúcsok megtalálása, az útvonal kiválasztása. A Mátrával kezdünk és folytatjuk majd a sort a Vértessel, a Gerecsével, a Pilissel és a Börzsönnyel” – áll a szervező, Terepfutás.hu Facebook oldalán.

A jövő hétvégén induló idei Peaks of Mátrához kapcsolódó tudnivalók:

Peaks of Mátra

Limitidő: 6 óra
Peaks Time: 2020. október 17-től november 8-ig.

Csúcsok:
Üstők-fő 532 m
Nyesett-vár 813 m
Vércverés 699 m
Kis-Saskő 830 m
Tölgyes-bérc 806 m

„Direkt raktuk össze úgy a teljesítésre szánt időt, hogy 3-4 hetes ciklusokra szóljon. Ezt követően változik az esemény helyszíne. Más tájegységen, másmilyen éremért, más csúcsok érintésével, másmilyen táv és szint mellett lehet teljesíteni a következő kihívást. Pont ez a lényege. Instant túrákból már rengeteg van, és én nem akartam ugyanolyat csinálni, amiből már sok van. Ez nem is vallana rám” – mondja Csanya a Peaks of Hungary ötletének megálmodója. „Azért találtuk ki a Peaks of Hungaryt, hogy a terepfutók ne csak az ismert ösvényeket használják, hanem kicsit tájékozódási jelleggel felfedezzék a hazai hegyvidéki területeket” – tette még hozzá.

terepfutás, peaks of mátra, mátra trail
Forrás: Szász Norbert / Terepfutás.hu
A fotó a tavalyi Mátra Trailen készült. Idén elmarad az esemény.

Itt nem kapjuk készen az extra szalaggal jelölt útvonalat, hanem magunk állíthatjuk össze, ami ráadásul nem feltétlenül jelölt turistajelzések mentén halad. Lehet rövidíteni nyugodtan, akár úgy is, hogy úttalan utakon kapaszkodunk fel 1-1 hegycsúcsra. A csúcsok sorrendjének elérésében sincs kötöttség. Ami viszont kötött, az a szintidő. Mindegyik tájegységhez saját szintidő tartozik majd.

„Andrew (Erdei András jelölte ki a Peaks of Hungary csúcsokat, a szerkesztő) már kapja a futóktól az útvonalötleteket, akik kérik is, hogy nézzen rájuk, van-e rövidebb verzió. Ez is volt a lényege ennek a kihívásnak. Ötleteljenek, gondolkodjanak, ne mindig a készen kapott útvonalakon fussanak” – meséli Csanya hogyan fogadták eddig a futók az új kihívást.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Persze lehet majd mások által összerakott útvonalat is felhasználni, sőt kérni a futótársaktól kész útvonalötleteket, illetve maguk a szervezők is tesznek közkinccsé több lehetőséget is. Tekinthető lényegében egy nagy közös társasjátéknak is a Peaks of Hungary, ami megmozgatja a hazai terepfutó közösséget. De azok számára is újszerű kihívás, akik nem szeretnek futóversenyekre járni és már ráuntak az instant körökre.

Eredménylista nincs, a teljesítési lista a beküldött rögzített track-ek alapján történik. A Peaks of Hungary útvonalakon való hivatalos részvétel abban az esetben költségektől mentes, ha a futó nem kér érmet.

Ha szívesen teljesítenéd a Peaks of Mátra kihívást, csatlakozz jövő hét szombaton a sorozatot megnyitó közösségi eseményhez. FB esemény ITT.