terepfutás,okostelefon,telefon futóknak,pulzusmérő,futó applikáció

Az ideális futótelefon nyomában

Ha visszatekintek az elmúlt közel 20 éves futómúltamra számtalan változás figyelhető meg a futóknak gyártott ruházati és eszköztárban. Nem volt ennyi sportmárka, pulzusmérős órát talán csak a POLAR gyártott, nem volt GPS-es mérés, sem ennyi sportruházatot kínáló üzlet. Sokkal kevesebben futottak, sokkal kevesebb verseny volt, és a városban futó ember látványára is jobban rácsodálkoztak a járókelők.

A mobiltelefonok is kisebbek voltak. Tömegük 1-2 kivételtől eltekintve nem érte el a 100 grammot, parányi méretüknél fogva szépen belesimultak egy tenyérbe. (Érdekesség: egy kis mobil történelem itt.) Mivel a kommunikáció pusztán telefonálásra és SMS írásra korlátozódott, így a futásban betöltött szerepe is inkább az elérhetőségre korlátozódott és arra, ha baj van, telefonálni tudjunk. Kis kütyü kis helyen is elfér: az akkori futónadrágok apró zsebei észrevétlenül rejtették el ezeket a készülékeket. Aztán jött a WAP meg a GPRS adatforgalom, majd belépett a színes kijelző, beköltözött a fényképezőgép a telefonba. Megnőtt a képernyőméret, aztán megjelent az érintőképernyős okostelefonok generációja. Észrevettétek, hogy mennyivel nagyobb a mostani futónadrágok zsebe?

Mára a futószokások is megváltoztak. A bemelegítésre ugyanannyira nem helyezünk hangsúlyt, mint 15 éve, most talán többet nyújtunk edzés után (erről is több szó esik, meg a hengerezésről), futás közben elkészítünk 1-2 fotót, rádobunk egy filtert, leállítjuk a futó app-ot (alkalmazást), amit használunk, vagy leszinkronizáljuk az óránkat a telefonnal. Aztán ebbe az alkalmazásba feltöltjük a fotókat, majd pedig mehet az egész az egyik közösségi oldalra, az edzés összes paraméterével. És közben nyújtunk. Végre nyújtunk. Ismerős a szituáció?

terepfutás,okostelefon,gps,pulzusmérő,futó applikáció

Futás, fotózás, applikációk, megosztás… a mindennapi futórutin részei. Alaposan megváltoztak a szokások-e téren is. Ami talán a legfontosabb jelenség ebben az egészben, hogy a mobiltelefon ipar, nem nagyon vesz tudomást rólunk futókról, és a mi felhasználóbarát igényeinkről, vagyis a méretről.

A kis méretű telefonok kipusztuló félben vannak. Sőt ma már kifejezetten nyomozni kell olyan mobiltelefon után, ami az én, de mondhatnám a legtöbb futó számára ideális lenne. Vagyis:

  • 5 inch körüli, ha lehet az alatti, képernyőméret,
  • kis súly, mintegy 150 gr körüli tökéletes,
  • jó fényképezőgépfunkció, mind érzékelő szinten, jó lencse, mind szoftveresen, azaz gyors fókusz, gyors jelfeldolgozás,
  • erős szerkezetű legyen, ütés és vízálló kivitel,
  • nem elsődleges szempont a képernyő felbontás,
  • pontos GPS jelvételi képesség,
  • gyors processzor, erős hardver,
  • nagy üzemidő és ne kapcsoljon ki hidegben.

Ugyan a futók (és a ruházat gyártók) próbálnak alkalmazkodni a mobilgyártók egyre nagyobb készülékeihez, de a karpánt, övtáska, vagy egy kisebb futózsák használata, illetve olyan ruházat viselése, amelyen alkalmas zseb található, egyelőre kompromisszumos megoldás. A telefonkészülékek pedig csak nőnek és nőnek.

terepfutás,okostelefon,telefon futóknak,GPS,pulzusmérő,futó applikáció

Hogy miért írom mindezt? Egyrészt ismeretségi körben nem csak én érzem ezt problémának, másrészt telefonvásárlás előtt állok. Jelenleg egy SONY ZX5 Compact telefont nyúzok. Mérete ideális, működése stabil, fényképezőgépe viszont elmarad a mai telefonok képességeitől.

És akkor adódik is a kérdés rögtön: van valakinek ideális „futótelefon” javaslata? Köszönöm, ha megosztjátok!