aleksandr sorokin

„Az első 16 óra csak bemelegítés” - Exkluzív interjú Alekszandr Szorokinnal, a friss 24 órás világrekorderrel

Megdönthetetlennek hitt, negyedszázados rekordot múlt felül nem is kevéssel az ultrafutás egyik királykategóriájában, a 24 órás futásban. Ráadásul az atlétikában külön mért országúti és pályaverseny rekordját egyszerre újította meg. Jannisz Kúrosz 1997-ben 303,3 km-t futott pályán, 1998-ban 290,2 km-t aszfalton. Ha csak az utóbbihoz hasonlítjuk Szorokin elképesztő futását, a 309,4 km-t, akkor majdnem 20 kilométerrel futott többet Kúrosznál. Mindehhez „elég volt” 4 db 77 km-es hatórást futnia.

De hogy lehet 4,39/km-es tempóban futni egy napon át? Mesélt még műhelytitkokról, traumákról, holtpontokról, edzésekről, atlétamenüről, doppingellenőrzésekről, a covid okozta munkaszünet előnyéről, és még sok másról.

Egyébként pont úgy kezdte 2012-ben a futást, mint bármelyikünk. 8 és fél órás 100 kilométer, 4 órás 50 kilométer. Senki nem gondolta, hogy ez a deltás, derékszög vállú litván ilyen messzire jut. Hitt magában és szorgalmasan edzett, pedig nem könnyű a dolga, hisz a mai napig éjjelente egy kaszinóban krupié, ahol nincs ablak, az időérzék és az ülőideg eltompul.

Spartathlont nyert kísérő nélkül 2017-ben, 2019-ben 24 órás vébét – immár sleppel. De ő tartja a 12 órás futás és a 100 mérföld világrekordját is.

Szorokin tervei között a saját rekordjának farigcsálása szerepel első helyen, illetve a 48 órás rekord megdöntése. Még mindig amatőrnek vallja magát, elvégre kaszinós munkája mellett fut ma is.

Magyar futólányok kérdeztetik, hogy ugye szingli vagy?

Házas. Bocsi. Itt élek a feleségemmel, szüleimmel, Makszim testvéremmel Vilniusban.

Mikor csöppentél a futásba?

Csak 32 évesen kezdtem futni.

Mit sportoltál addig?

Síkvízi kenuztam fiatalon, sajnos a magyarok nagyon jók voltak akkor is. Apám neves kenuedző, sokat foglalkozott velem. Szerettem volna profi karriert, 22 éves koromig ezt nyomtam. 2005-ben kiszálltam. Aztán csak ittam, cigiztem, híztam. Ördögi háromszög.

Olimpiára mentél?

Az eredményeim jók voltak, litván ifibajnok voltam, felnőttként is voltak eredményeim, vébén is indultam, de nem értem el sokat. Sok trauma ért a kenuban, abbahagytam.

Ha futóként korábban kezdtél volna, mi lett volna a távod? Szerinted sikeres lettél volna?

Minden a maga idejében jön el. Ez a mantrám. Nem biztos, hogy sikeres lettem volna. A testalkat nagyon számít, és nekem gyerekként sok izmom volt, ez hosszútávon vagy ultrán nem előnyös. Nézd meg a vállam, ez egy lapátos test. Szerintem jókor kezdtem el a futást. Ha korábban vágok bele, nem biztos, hogy ultráznék, kiszeretek belőle vélhetően.

Van még mantrád?

Tanultam meditálni, de nem ment. Nem vagyok képes kikapcsolni az agyam. Éppenhogy mindig használom, koncentrálok a versenyre. Ha nehézségek jönnek, a feleségemre, barátaimra gondolok: mindenkire, aki bízik bennem, és aki segített idáig eljutni. És persze minden véget ér egyszer, előbb vagy utóbb.

Mi a legjobb maratoni időd?

Sosem próbáltam meg tisztán maratont futni versenyen full speeddel. Edzésként futottam csak, akkor 2:40 lett. Szerintem 2:30-ra képes lennék.

Kicsit erősebbnek gondollak ennél, bár ez is nagyon komoly egy ultrástól. Amikor futni kezdtél és rögtön ultrázni, mi volt mögötte? A trauma terápiája vagy más célok?

Hét évig ment ez a szétcsúszott életforma, aztán ellibbent ez a trauma, és 2012-ben kezdtem futni. Rögtön ultrákat. A motivációm az életmódom volt: a rossz szokások, a túlsúlyom. Futni kezdtem, sokat és hosszúkat, és egyszer csak az ultrában találtam magam.

Mi inspirált?

Mindenképpen akartam valami célt a futogatáson kívül. Nem érdekelt a félmaraton vagy a maraton. Kezdetben a 100 km. Aztán belekóstoltam a 24 órába, az is tetszett. Futottam pár hosszú versenyt, és ottragadtam a 24 órában, ott akartam feljebb jutni.

Miért nem vettél részt a Spartathlon-díjátadón?

Érdekes, ez a verseny mentett meg, mert 2016–2017 táján nem fejlődtem, és már abba akartam hagyni. Ez a győzelem nagy lökést adott. Nem tudtam, hogy két nappal később lesz a nagy athéni díjátadó, azt hittem, a verseny estéjén levő spártai ceremóniával vége. Nem tudtam átrakni a jegyem, mennem kellett melózni.

aleksandr sorokin

Mit dolgozol?

Krupié vagyok egy kaszinóban.

Akkor biztos sok a borravalód.

Hát sajnos nem. A betérők nem is tudják, hogy világbajnok és világrekorder vagyok.

Beszéljünk a rekordról! Hogy tudtad felülmúlni több mint 30 bravúros km-rel a pályán elért vb-aranyadat? (Szorokin a 2019-es vébén 279 kilométert futott.)

A pandémia furcsa mód hozzásegített. A munkahelyem bezárt, elkezdhettem profi atlétaként élni. Alvás, edzés, evés. Fejlődtek az eredményeim. Lett egy új edzőm: a lengyel Sebastian Białobrzeski. 2020-ban nem futottam semmilyen nagy versenyen, csak 100-on és 50 km-en, így joggal vártam, hogy idén, egy nagyobb terhelésnél kijön a gyors, erős forma. A 100 mérföld, a 12 órás rekord is sok önbizalmat adott, hogy képes leszek a 24 órás rekordra.

Milyen sportolókat edz Białobrzeski?

Nemcsak ultrásokat, hanem triatlétákat, focistákat is. Ingyen edz, én meg a jó eredményekkel hálálom meg.

Hányszor kopogtattak a doppingellenőrök?

Az ultrafutás nem annyira népszerű az ellenőröknél, hogy keresnének, de egy világverseny dobogósaként természetesen adok mintát. Nem gondolok magamra profiként, nincs sem szponzorom, sem bármilyen szerződésem –egyelőre. Meglátjuk, mi lesz jövőre, kell-e a futás mellett dolgoznom vagy sem.

Kúrosz gratulált, hogy megdöntötted a majdnem 25 éves rekordját?

Nem sajnos.

Hát ő amúgy sem nagy barátja azoknak, akik a csúcsai megdöntésén munkálkodnak, emlékezzünk a Kílian Jornet-féle esetre.

Remélem, ír nekem. Vagy majd én keresem.

A rekord napja tökéletes nap volt? Annyi mindenen múlhat: cipő, pálya, idő, más futók, frissítés, mentális állapot, erőnlét.

Az idő remek volt: több mint ideális. A pálya is jó volt. Nem esett, nem volt sok induló, akit kerülgetni kellett volna. Jó arányt tudtam fenntartani a kaja és a folyadék között, nem kellett sokszor vécére mennem. A kísérőcsapat is jól működött. Én pedig a korábbi rekordjaim miatt erős és motivált voltam.

A 4:39-es tempót kitervelted a 24 órás rekordhoz? Mi volt a taktika?

Egyszerű: kicsit gyorsabban menni, mint a világrekord átlagtempója. De nem lehet átlagolni, felosztani egyenlő szakaszokra a versenyt, mert a végén nyilván lassulsz. 4:35-öt kellett megcélozni kezdetnek, mert vécére is kell menni ugye. Jól ment az elején, még gyorsabban is, az edzőm mondta, hogy vegyek vissza. De inkább az érzéseimre hallgattam, mint hogy a tervet követtem volna szolgaian.

Azt mondják, a 24 órás futás 16–18 óra körül kezdődik, a többi bemelegítés.

A kétharmadától, igen. Addig nézegetitek egymást a többiekkel. Ha az utolsó pár órát meg tudod jól futni, az király

A TELJES INTERJÚT,

AMIT SIMONYI BALÁZS KÉSZÍTETT ALEKSZANDR SZOROKINNAL, MEGTALÁLOD AZ AKTUÁLIS RUNNER'S WORLDBEN!