Borítókép: Az átlag magyar futó 3 éve űzi ezt a sportot: érdekes adatok a magyar futótársadalomról

Az átlag magyar futó 3 éve űzi ezt a sportot: érdekes adatok a magyar futótársadalomról

Forrás: Getty Images
Nemrég a 18-59 éves magyar internetezők körében végzett egy reprezentatív felmérést az NN, amely a rendszeresen futók szokásait, motivációit térképezte fel.

Kiderült, hogy a futók körében a nők aránya éppen akkora (52%), mint az alapsokaságban (a 18-59 éves internetezők körében), és inkább a fiatalok hódolnak ennek a szenvedélynek. 40% ugyanis 30 év alatti, 30% 30-39 éves, 20% 40-49, az ettől idősebb korban pedig csak elvétve akadnak rendszeresen futók. Reméljük, ez egy jövőbeni kutatásban majd máshogy szerepel, mert nagyon sokan kezdenek el kifejezetten idős korban, akár 70 év felett futni, és hoznak ki magukból lenyűgöző teljesítményeket!

És azt gondoltad volna, hogy a legtöbben Budapesten futnak? 28% fővárosi, 26% vidéki városlakó, de azért a falvakban élők sem ülnek a babérjaikon, 22%-ot tesznek ki az össz futók között! Bár olvasóink gyakran beszámolnak róla, és mi magunk is tapasztaljuk, hogy Budapesten nem lehet elmenni úgy futni, hogy ne akadnánk össze egy-két sporttárssal, míg vidéken van, hogy egy 10K-s távot is szembefutó nélkül teljesítünk.

De mi is az „rendszeres futás”?

29% azt nyilatkozta, hogy legalább hetente egyszer elmegy futni, és ilyenkor általában este, munka után iramodik útnak az utcán. 48% 2-5km-es távot teljesít, a többség leginkább egyedül és még versenyekre sem jár. Majdnem a válaszadók fele már több, mint 3 éve fut, így viszonylag régóta űzi ezt a sportot.

Te
Igen
Nem