gyulai memorial

Augusztus 8-án telt ház előtt versenyeznek az atlétika szuperhősei és világrekorderei a Gyulai István Memorialon

Forrás: gyulaimemorial.hu
Ha jövő héten pihenőnapot tartanál, akkor a hétfő legyen az, a mozgást pedig nyugodtan hagyd a hét többi napjára! Augusztus 8-án ugyanis világcsúcstartók, olimpiai- és világbajnokok, igazi sztáratléták lépnek majd pályára Székesfehérváron a Gyulai István Memorial keretén belül.

Amennyiben most szeretnél jegyet váltani az eseményre, hogy személyesen is szurkolhass a világ első számú atlétáinak, rossz hírünk van, valószínűleg arról már lekéstél. A szervezők tájékoztatása szerint ugyanis elővételben elkelt már az összes belépő, amire korábban még sosem volt példa, pedig az elmúlt 12 év alatt az egynapos viadalok világranglistáján a 33. helyről az 5. helyre tornázta fel magát az esemény.

Most az egyszer mi azt javasoljuk, lelkiismeretfurdalás nélkül ülj le a kanapéra, dőlj hátra, kapcsold be a képernyőt, és nézd meg miként versenyeznek leghíresebb és legsikeresebb nemzetközi sztáratléták idehaza, mert felejthetetlen élményben lesz részed. Csütörtökön ugyanis a szervezőbizottság hírül adta, hogy a világ első számú atlétáján, Armand Duplantison kívül, még a 400 méteres gátfutás női világcsúcstartója, az amerikai Sydney McLaughlin is ott lesz a résztvevők között. Ezzel a júliusi atlétikai világbajnokság három világrekordere közül ketten pályára lépnek majd a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban. Sydney McLaughlin eddig négyszer döntötte meg a 400 méteres gátfutás női világrekordját, és ő az első hölgy, aki 51 másodperc alatt tudta teljesíteni a gátakkal teletűzdelt stadionkört. Tavaly a tokiói olimpiát már világcsúccsal nyerte, három másik rekordját pedig az amerikai atlétikai élet fellegvárában, a Hayward Fielden érte el. Mostani júliusi világrekordjának érdekessége, hogy az 50.68-as gátfutó idejével még a 400 méteres síkfutás világbajnoki döntőjébe is bekerült volna.

A Gyulai Memorial egyik különlegessége, hogy elit atlétákon kívül magyar élsportolók, amatőr futók és kölyök atléták is bemutatkozhatnak majd a nézőközönségnek, a rendezők ugyanis számukra is biztosítanak versenyzési lehetőséget a viadal keretén belül.

A Mennyit futsz 100-on? versenyszám amatőr futókat szólít meg, akik profi atléták előtt és profi körülmények között mutathatják meg robbanékonyságukat, erőnlétüket és gyorsaságukat a szurkolóknak. Az esemény színvonalát növeli, hogy az amatőr sprintereknek - az elit síkfutókhoz hasonlóan - több fordulón kellett túljutniuk ahhoz, hogy végül a Gyulai Memorialon részt vehessenek a fináléban.

A verseny- és szabadidősporton kívül még a Kölyökből Atléta Program is bemutatásra kerül, melynek lényege az atlétika népszerűsítése a fiatalabb korosztály számára. A program célja, hogy a gyerekekkel megismertesse a sportág alapjait, hogy egy sokoldalúan képzett utánpótlás korosztály fejlődhessen ki. Az atlétika alapvetően egyéni versenyszámokat tartalmaz, ez a program azonban csapatokba rendezve, játékos feladatokon keresztül ösztönzi a gyerekeket a helyes dobó, futó és ugró technika elsajátítására. Nem a versenyzést és a minél előkelőbb eredmények elérését helyezi a középpontba, hanem csapatszellemet formál, és a sportág iránti elköteleződés kialakítását kívánja elérni. Hatására remélhetőleg olyan utánpótlás korosztály jön majd létre, amely a jövő augusztusban Budapesten megrendezésre kerülő szabadtéri atlétikai világbajnokság eseményeit már érdeklődéssel fogja követni. A Magyar Atlétikai Szövetség célja ugyanis, hogy a 2023. évi világbajnokság ne csak egy egyszerű 9 napos sportesemény legyen, hanem egy olyan rendezvény, amely hozzájárul a gyermekek egészséges életmódjához, a sportoló nemzet kialakulásához.

Az idei Memorial azért is kivételes, mert rekordszámú magyar atléta, összesen 46 fő kapott lehetőséget az indulásra, a nemzetközi mezőnyben való versenyzésre, akiknek ez lesz az utolsó megmérettetésük az augusztus 15-én kezdődő müncheni Európa-bajnokság előtt.

Az időrend pedig már hivatalos, az M4 sport oldalán hétfőn élőben is követhető:

12:45 Gerelyhajítás – női

14:00 Kölyökből Atléta Program – bemutató

14:00 Kalapácsvetés – női

15:00 8 x 50 m gyermek váltófutás

15:30 Kalapácsvetés – férfi

16:15 Rúdugrás – férfi

16:45 Megnyitó

16:56 Mennyit futsz 100-on? Döntő – amatőr női

17:00 Mennyit futsz 100-on? Döntő – amatőr férfi

17:00 Súlylökés – férfi

17:04 Mennyit futsz 100-on? – Döntő – haladó női

17:05 Magasugrás – férfi

17:08 Mennyit futsz 100-on? – Döntő – haladó férfi

17:12 100 m férfi – országos

17:15 Távolugrás – női

17:20 800 m – női

17:30 800 m – férfi

17:40 100 m – női

17:50 100 m – férfi

18:00 Diszkoszvetés – férfi

18:05 100 m gát – női

18:20 110 m gát – férfi

18:30 400 m – férfi

18:45 400 m gát – női

19:00 200 m – női

19:10 200 m – férfi

19:20 A Győztesek bevonulása

19:35 A Dr. Spiriev Bojidar trófea átadása (a verseny legjobb teljesítménye)