lanchid

Ismerd meg a budapesti atlétikai világbajnokság utcai versenyeinek útvonalait!

Forrás: Getty Images
Január végén jelentette be a szervezőbizottság, hogy közel 100 000 belépőjegyet értékesítettek már az idén augusztusban megrendezésre kerülő budapesti atlétikai világbajnokságra, ahol több mint 200 ország közel 2000 atlétája fog pályára lépni.

A Csepel-sziget északi részén elhelyezkedő Nemzeti Atlétikai Központ 35 000 fős nézőközönségén kívül azonban azok is láthatják majd az elit atlétákat versenyezni, akik a világbajnokság ideje alatt Budapest belvárosában tartózkodnak. A stadionban megrendezésre kerülő futó-, ugró- és dobószámokon kívül ugyanis az atlétika részét képezik még az utcai versenyszámok is, azaz a gyaloglás és a maratonfutás, amelyeket jegyváltás nélkül bárki díjmentesen megtekinthet majd.

Ezeknek a távoknak útvonalát pedig hétfőn ismertették a szervezők, amely fővárosunk legszebb részein vezeti majd végig a közel 400 fős gyalogló és maratonfutó mezőnyt. A hosszútávú versenyszámokat élőben megtekintőknek különleges élményben lehet majd részük, hiszen fizikailag ezeken a helyszíneken kerülhetnek legközelebb az élsportolókhoz. Testközelből láthatják majd küzdeni a leghíresebb futókat és gyaloglókat, akik hat versenyszámban mérik majd össze tudásukat egymással.

Forrás: MASZ

A budapesti világbajnokság rendezőinek is célja, hogy a pályán versenyző sztáratlétákat és a pályán kívül helyet foglaló szurkolókat közelebb hozza egymáshoz. Ezért indította el kezdeményezését a szervezőbizottság, amely mozgásra buzdítja az hétköznapi embereket. Az aktív életvitelt folytatókat jutalomban részesítik, akik így akár féláron juthatnak hozzá belépőjegyeikhez. Mindenkinek csodálatra méltó ugyanis a teljesítménye, aki felhúzza cipőjét, és kimegy mozogni a szabadba, függetlenül attól, hogy részt vesz-e a világbajnokságon, vagy csak nézi azt.

A mindennapi és a rendkívüli hősök találkozási pontjaként pedig mi sem szolgálhatna jobban a magyarok ezeréves történelmének emléket állító Hősök terénél. Valószínűleg ezért is esett a választás a rajt- és a célzóna kialakításakor az 1896-os millenniumi alkotásra, ahonnan a gyaloglás és a maratonfutás is indul majd. Az utcai versenyszámok körpályán fognak haladni, a maratonistáknak egy 10 kilométeres, a gyaloglóknak pedig egy 1, illetve egy 2 kilométeres kört kell majd teljesíteni.

A maratonfutók végig Budapest szívében fognak mozogni, a Hősök terétől indulva az Andrássy úton át egészen a Széchenyi István térig. Érintik majd az Operát és a Bazilikát is, a budai oldalra pedig a Lánchídon jutnak át, majd az alagúton átfutva kerülik meg a Budai Várnegyedet és a Várkert Bazárt. Ezt követően a Lánchídon térnek vissza a pesti oldalra, hogy az Andrássy úton visszajussanak a Hősök terére. Az Unesco világörökség részét képező utcákon összesen négy körön keresztül láthatják majd elhaladni a szurkolók a maratonistákat.

Budapest központja készen áll a sportolók fogadására, ugyanis évente több mint 100 000 sportoló koptatja cipőjét a belvárosi aszfalton a különféle programirodák által szervezett futóversenyeken. Az előzetes várakozások szerint világszerte közel egymillárdan fogják figyelemmel kísérni a történéseket, közülük pedig több millióan fogják képernyőn előtt ülve nézni a maratonfutókat.

Hamarosan megtudhatjátok, hogyan vélekedik a budapesti atlétikai világbajnokság maratoni útvonaláról Szemerei Levente, a tavalyi maratoni országos bajnokság nyertese.