kozak luca

Remek eredmények és több rekord is született a 127. Atlétikai Magyar Bajnokságon

Forrás: atletika.hu
Múlt hétvégén igazi nyári melegben gyűltek össze hazánk legjobb futói, ugrói, dobói és gyaloglói a budapesti MTK Lantos Mihály Sportközpontjában, hogy közel 40 versenyszámban mérjék össze gyorsaságukat, erejüket és tudásukat a 127. Atlétikai Magyar Bajnokság keretén belül.

Az elmúlt években a nemzeti bajnokságok már nem csak az országos bajnoki címek megszerzéséről szólnak, hanem világranglista pontokról is, és arról, hogy azok alapján kik juthatnak ki olimpiára, világ- és Európa-bajnokságokra.

Az atlétikában a tavalyi tokiói ötkarikás játékokon új kvalifikációs rendszert vezettek be, amely folyamatos versenyzésre, és pontok gyűjtésére ösztönzi a sportolókat, amellett, hogy a legjobbaknak továbbra is lehetőséget biztosít az igen erőssé vált szintek teljesítésére. Habár a pontrendszert már 2018 óta használja és alkalmazza a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics), 2021-ben vált élessé az új szisztéma, amely tavaly már az olimpiára való kijutás alapját is képezte. Úgy tűnik, jól vizsgázott a módszer, ugyanis idén a júliusban Eugeneban megrendezésre kerülő világbajnokságra, és az augusztusban Münchenben lebonyolításra kerülő Európa-bajnokságra is ez alapján lehet kijutni. A világbajnokságra éppen most zárult a kvalifikáció, a kontinensviadalra pedig közel egy hónapon át folytatódhat még a pontok gyűjtése, a versengés és a taktikázás. A 2022. év érdekessége, hogy idén mindkét nemzetközi versenyt megrendezik, pedig egymást követő években szokták lebonyolítani azokat. Az amerikai rendezésű világbajnokság 1 évvel történő eltolására az olimpia halasztása miatt volt szükség, így azonban kontinensbajnoksággal került ütközésbe.

Mindkét viadal esetében azonban kiemelkedő jelentősége van az országos bajnokságoknak, a pontozási rendszerben ezek ugyanis magas kategóriás eseményeknek számítanak. Mindez pedig motiválja az atlétákat, hogy részt vegyenek rajtuk, ott minél jobb eredményeket és minél előkelőbb helyezéseket érjenek el.

Nem volt ez másként idehaza sem, ugyanis kiemelkedő színvonalon sikerült megrendezni a 2022. évi Atlétikai Magyar Bajnokságot. Sok kiváló eredmény született a hétvégén, a legnagyobb sikert pedig Kozák Luca érte el azáltal, hogy 100 méteres gátfutásban 12.70 másodpercre javította saját magyar csúcsát. A vele egy futamban induló Tóth Anna pedig 13.23-ra javította a 2017 óta fennálló U20-as magyar rekordot. Az országos csúcsok mellett négy futószámban sikerült versenycsúcsot elérni, egy ügyességi számban pedig azt beállítani: 800 méteren Bartha-Kéri Biankának (2:01.37), 1500 méteren Wagner-Gyürkés Viktóriának 1500 méteren (4:10.73), 100 méteres gátfutásban Kozák Lucának 100 méteres gátfutásban (12.70 mp), rúdugrásban Klekner Hangának (4,45 m), női 4x100 méteren pedig Budapesti Honvéd Sportegyesület váltójának (45.13). A verseny legeredményesebb atlétája a nemrég 100 méteres magyar csúcsot futó Takács Boglárka lett, ugyanis háromszor is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára: 100 méteren, 200 méteren és 4x100-on. Az éremtáblázat alapján a legtöbb medált szerző egyesület idén a Budapesti Honvéd Sportegyesület lett, 6 arany, 5 ezüst, 2 bronz éremmel, míg második helyre a Ferencvárosi Torna Club futott be, a harmadik helyen pedig a Nyíregyházi Sportcentrum végzett.

kozak luca
Forrás: atletika.hu

A hétvégi, elismerésre méltó eredmények alapján valószínűleg több versenyző is jogot szerez a júliusban kezdődő tengerentúli világbajnokságon való induláshoz, ami azonban az Európa-bajnokság időbeli közelség miatt nehezen kivitelezhető. Ezért a fókusz inkább a kontinensviadalra helyeződik, aminek érdekessége, hogy idén második alkalommal ún. multisport Európa-bajnokságot rendeznek Bajorországban. Ennek keretén belül hat sportág - atlétika, kerékpár, golf, torna, evezés és triatlon - 2022. évre eső kontinensviadalát együttesen, egy időben bonyolítják le a müncheni Olimpiai Parkban és annak környékén.

Nagyon izgalmasnak ígérkezik az idei nyár, szurkoljunk közösen sportolóinknak!

OB eredmények forrása: https://www.atletika.hu/