toth evi

Antisportolóból lett edző és fitneszbajnok, futókat edz és a rákból is kigyógyult – Tóth Évi

Felépült a rákból elkezdett sportolni, és kemoterápia nélkül sikerült legyőznie a betegséget, ma pedig már fitnesz bajnok lett, futókkal foglalkozik erőnléti edzőként és mellette cukrásznak is tanul. Ismerjétek meg Tóth Évi történetét.

Ha most rád nézek nehezen hiszem el, hogy nem volt gyerekkorod óta az életed minden napjának meghatározó része a sport. Pedig egyszer azt mondtad, hogy sokáig nem csináltál semmit. Mikor kezdtél edzeni, és miért?

Aktívabban sportolni az utolsó, vagyis a harmadik műtétem után kezdtem el 2017. nyarán. Előtte kifejezetten lusta életmódot folytattam, ülőmunkával, nem beszélve az egyoldalú táplálkozásról, gyorséttermi kajákon éltem. Így az évek során szépen lerakódtak rám a felesleges kilók. Ráadásul genetikailag is hízásra hajalmos vagyok, kicsit talán már bele is törődtem ebbe. Gyerekkoromban például viccesen mindig azt hallgattam, hogy súlyemelő még lehetek, mert az erő megvolt hozzá… de én vékony és erős akartam lenni!

Tehát igazából a betegséged hatására váltottál életmódot. Hogy derült ki, hogy ilyen fiatalon rákos megbetegedéssel kell szembenézned?

A betegség, amelyről beszélünk, az emlőrák. Maga a daganat egy véletlenszerű kitapintással derült ki. Sokszor halljuk, hogy az önvizsgálat rendkívül fontos, de mindaddig én sem vettem komolyan, míg véletlenül észrevettem, hogy valami nem stimmel. Nyilván fájdalmat nem éreztem, szokták is mondani, hogy a rák nem fáj.

toth evi

Mi volt az első reakciód, és hogy viselted azt, amin keresztül mentél?

Nagyon hirtelen és gyorsan történt minden. Azonnal orvoshoz fordultam, ultrahang, majd biopszia következett, és szinte egyből a műtőasztalon találtam magam, mivel a daganat gyors növekedése miatt indokolt volt az azonnali beavatkozás. Gyakorlatilag nem volt időm felfogni, hogy mi történik velem. A következő meghatározó képem, amikor az első műtét után megérkezett a szövettani eredmény, és az onkológián egy onkológus közölte velem, hogy két hét múlva vár az első kemoterápiás kezelésre. Majd a kezembe nyomott egy szórólapot, ahol az olyan sajnálatosan szükségessé váló eszközöket lehet beszerezni mint például a paróka. Talán soha nem fogom elfelejteni azt a mondatát, mikor közölte, hogy olyan erősségű kemoterápia vár rám, hogy szinte azonnal el fogom veszíteni az összes hajam. A következő emlékem, hogy a parkolóban ültem a kocsiban és kezdtem átgondolni, hogy valójában mi is történik. Akkor és ott eldöntöttem, hogy ezen a kezelésen én nem fogok megjelenni, ha ez volt megírva, hát ez volt megírva, és ennyi. Aztán már mikor kicsit csillapodtak a kedélyek elkezdtem utánanézni, hogy milyen egyéb opciók kerülhetnek szóba. Itt bukkantam rá a szubkután masztektomiára, vagyis a teljes emlőállomány eltávolításának lehetőségére, ami az én állapotomban járható útnak bizonyult, és reményt adott számomra a kemoterápia nélküli teljes felépülésre. Ez ellen az orvosom azonnal fellépett, mivel nem tudta teljesen kizárni a rákos sejtek továbbterjedésének gyanúját. Én vállaltam a felelősséget, de még ezután sem akart hallani róla, így telt el két hónap. Miután nem jelentem meg a kemón, felhívott és közölte, hogy a saját felelősségemre mégis vállalja, így indult meg a műtétek sorozata.

toth evi

Említetted, hogy nem voltál sportos, ülőmunkát végeztél és viszonylag egészségtelenül is táplálkoztál. A diagnózist követően és a műtétek után volt akkor az igazi fordulat az életmódodban?

Miután lezajlottak a műtétek, és teljesen negatív eredményekkel zártam a kontrollvizsgálatokat, megindult az változás. Persze nem egyik napról a másikra, hanem szépen fokozatosan és tudatosan kezdtem el a minőségi életmódváltást. Először az étrendemen változtattam, majd igyekeztem a rendszeres mozgást is a mindennapjaim részévé tenni.

Hogyan lettél végül antisportolóból hobbifutó, majd fitneszbajnok?

Miután túl voltam a műtéteimen, elérkezettnek láttam az időt, hogy munkához lássak. Átléptem egy konditerem küszöbét és személyi edző segítségét kértem. A céljaimat illetően elég határozott voltam, és elkezdtük a közös munkát. Azonban időközben elvesztettem az állásomat, így nem tudtam tovább finanszírozni így az edzéseimet. Elkezdtem magamat edzeni, valamint csoportos edzésekre járni a pécsi Doboz Mozgásközpontba, ahol egy szuper közösségben találtam magam. Főként a súlyemelésre fektettem a hangsúlyt, és kezdett is látszani az eredmény, testileg átalakultam, erősödtem, majd látványosan izmosodtam, de a várva várt vékonyodás nem akart összejönni. Ekkor került képbe a futás, ami sokat segített, de nagyon nehéz volt számomra, mert az állóképességem, kitartásom kevés volt hozzá. Úgy éreztem, hogy ha nem tanulok meg helyesen futni, lélegezni, akkor sosem leszek jó futó.

toth evi

És miként kaptál kedvet a versenyzéshez?

2019-től folyamatosan került képbe a testépítés, rabul ejtett az edzőtermek világa, mellette jártam tovább a csoportos cross training órákra, és 2020. nyarán fordultam ismét személyi edzőhöz. Ekkor már elértem azt a célomat, hogy erős és vékony legyek, de én formás is és nőies is szerettem volna maradni, igen szerettem volna szép kerek popsit is, ami addigra teljesen elfogyott. Ahhoz szigorúan tartottam magam, hogy nem vagyok hajlandó semmilyen kártékony tömegnövelő szert fogyasztani, és az edzőm is egy olyan korábbi fitneszversenyző volt, aki naturál kategóriában ért el sikereket. Végül az ő biztatására neveztem be tavaly az első versenyemre, ahol a kategóriámban első helyezett lettem. Nem akartam több versenyre menni, így is elégedett voltam az eredménnyel, csak ki szerettem volna egyetlen egyszer próbálni, hogy milyen a színpadon állni, szép bikiniben, sminkben, ékszerekkel, nagyon barnán. De igazából ez nem az én világom, jobban szeretem a trikót és kopott nadrágot, smink nélkül jól megizzadva, a saját örömömre edzeni.

Az eredményeidet teljesen tisztán érted el miután legyőzted a rákot. Közben elvégezted az iskolát, ma már edzőként dolgozol, a sport és az egészséges életmód a hivatásod lett. Az edzősködés szinte már kötelességtudat, hogy a saját tapasztalatodat továbbadd, és segíts az életmódváltásban?

Az egyetemen sokat tanultam az anatómia, az élettan és a dietetika segítségével az emberi test működéséről, és megértettem a saját átalakulásom ok-okozati összefüggéseit. Megszereztem az edzői, és a testépítő-fitnesz oktatói végzettségeket, közben elkezdtem edzőként dolgozni, a hagyományos személyi edzés kereteit túlszárnyalva, kissé más típusú órák tartásával. Kombináltam azt amit tanultam, és ami saját magamon bevált. Rábukkantam, arra az edzés típusra, ami igazán nekem való, ami mindazt ötvözi, amit szeretek: egyszerre az erő- és az állóképesség fejlesztését. Igazából ennek az edzéstípusnak köszönhetően indult el a folyamat, amelyre régóta vágytam, amikor elkezdtem szálkásodni, és a korábbi súlyzós edzéseknek hála a fogyás közben sem veszítettem izmot. Így az általam megszerzett és összegyűjtött tudásnak a segítségével alakítottam ki a saját edzésmódszeremet. Minden ember más, minden test más és természetesen az életmód is, de eddig az a tapasztalat, ami nekem bevált másnak is működik és tetszik is.

Futókkal is dolgozol, miért speciálisabb az ő edzésük?

A futóknál a legnagyobb kihívás az izomzat mértéke, az se jó, ha sok, az sem, ha kevés. Nekem a magas intenzitású edzések mellett is sikerült megtartani, sőt fejleszteni az izomzatot, így jött az ötlet a futók edzésére, ahol sok esetben gond az izmok elvesztése. Kifejlesztettem a saját edzésmódszeremet, ami vegyesen saját testsúlyos, súlyzós, mellette dinamikus. Ráadásul a speciálisan időzített edzésforma miatt kizárt hogy előbb abbahagyd az edzést. Ez az edzésprogram egy igazi kihívás, de a futók kitartóak. Ezalatt az edzés alatt megtanulsz figyelni a légzésedre és megtanulod mi az agy-izom kapcsolat, ahogyan azt Arnold is mondta: elképzeled és valósággá válik. A sport amúgy is megtanít a fegyelemre, pontosságra, kitartásra, célt ad, közösséget teremt! Manapság divat konditerembe járni, fittnek lenni, jól kinézni, mellesleg hatalmas piac és üzlet is épül rá. Az emberek sportolás közben építenek barátságokat, ismertségeket, kapcsolatokat. A konditerem, vagy a futópálya olyan, mint régen a kocsma. És mennyivel jobb így!

És előtted most is, mint mindig vannak újabb célok?

Természetesen! Persze az éves kontroll nem marad el, de eddig mindig negatív eredményekkel zártam a vizsgálatokat, és már ki merem jelenteni, hogy teljesen meggyógyultam. Most pedig elkezdtem épp a pék-cukrász iskolát is, hogy a tovább bővítsem a tudástáram, hiszen a mozgás mellett az egészséges táplálkozás is a szenvedélyemmé vált.